8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Τρομακτικές οι επιπτώσεις του παραδοσιακού καπνίσματος στην υγεία

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Τρομακτικές οι επιπτώσεις του παραδοσιακού καπνίσματος στην υγεία

Τρομακτικές οι επιπτώσεις του παραδοσιακού καπνίσματος στην υγεία

assets LARGE t 420 54259703 type12128
Με σημαντικές επισημάνσεις που ρίχνουν για μια ακόμη φορά άπλετο φως στις επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα δημοσιεύθηκε η Επετειακή Έκθεση των 50 χρόνων του Surgeon General των ΗΠΑ Δρος Μπόρις Λούσνιακ, με τίτλο «Οι συνέπειες του καπνίσματος στην Υγεία».

Η Έκθεση περιγράφει με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από το κάπνισμα, που δεν περιορίζονται στον καρκίνο του πνεύμονα (όπως διαπίστωνε η 1η έκθεση 50 χρόνια πρίν), αλλά υπάρχει σαφής σχέση αιτίου-αιτιατού τόσο για τη δημιουργία καρκινικών όγκων και σε άλλα όργανα (ήπαρ, παχύ έντερο), όσο και εξίσου επιβαρυντικές ενδείξεις για ύπαρξη μηχανισμών που ευθύνονται και για τον καρκίνο του μαστού. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία οφείλονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην καύση των παραδοσιακών προϊόντων καπνού (combustible tobacco products).

Ο Δρ Λούσνιακ αναφέρει πως το 98% των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα οφείλονται στα “προϊόντα καπνού με καύση” (βλ.κυρίως παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά και πούρα, στριφτά τσιγάρα κλπ) και εμμέσως πλην σαφώς ζητά η πολιτική κατά του καπνίσματος να εμπλουτιστεί και με μεθόδους μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα (harm reduction policies), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο αποτελεί ένα λιγότερο επιβλαβές εναλλακτικό προϊόν χωρίς καύση και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην πολιτική καταπολέμησης των συνεπειών του καπνίσματος. Συγχρόνως επισημαίνεται, πως η συνεισφορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη δημόσια υγεία θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική σ’ ένα περιβάλλον, όπου οι περιορισμοί του συμβατικού τσιγάρου θα είναι συγκεκριμένοι, ενδελεχείς και θα αποβλέπουν στη μείωση της χρήσης του.

Ο Δρ Λούσνιακ, τέλος, δηλώνει την ανάγκη να εξαλειφθεί η χρήση των προίόντων καπνού με καύση (combustible tobacco products) και συγχρόνως εκφράζει την ελπίδα και την ευχή σε 50 χρόνια από τώρα να μη χρειαστεί άλλη έκθεση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, και οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα αλλά και οι θάνατοι που αυτό προκαλεί, να αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Ο ΣΕΕΗΤ συντάσσεται με τα ευρήματα της Έκθεσης και εκφράζει με τη σειρά του την ευχή αλλά και την ελπίδα οι επισημάνσεις του Surgeon General των ΗΠΑ να εισακουστούν από τους αρμόδιους.

Πηγή: www.imerisia.g

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε