8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

αξιολόγηση του κάθε περιστατικού
ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > ΘΕΡΑΠΕΙΑ
therapia1

Oπως κάθε πλήρης θεραπευτική παρέμβαση για την απεξάρτηση από τις ψυχοτρόπες ουσίες, στη προσέγγιση της “Μέριμνα Ζωής” ΜΚΟ περιλαμβάνεται αρχικά, αξιολόγηση του κάθε περιστατικού (από ιατρό, ψυχίατρο ή ειδικό θεραπευτή για θέματα εξαρτήσεων).

O χρήστης, αφού ενημερωθεί για όλα τα προγράμματα απεξάρτησης που παρέχονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και τις εναλλακτικές επιστημονικές αποδεκτές πρακτικές τους, του δίνεται η δυνατότητα επιλογής αντιμετώπισης του προβλήματός του.

Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησε την από ένα στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα. Αλβέρτος Αϊνστάιν

Μετά από τουλάχιστον πενθήμερη αποχή και εφόσον διαπιστωθεί η έλλειψη συμπτωμάτων στέρησης, ο ασθενής αξιολογείται κλινικά με εξετάσεις ούρων ή με τεστ πρόκλησης Ναλοξόνης, καθώς και με πληθώρα ιατρικών εξετάσεων, πριν κριθεί οριστικά κατάλληλος για να  εκινήσει τη διαδικασία της ψυχολογικής απεξάρτησης.

Ταυτόχρονα με το κύκλο των ιατρικών εξετάσεων του ασθενούς, αξιολογούνται τα πραγματικά του κίνητρα που τον οδήγησαν στο να επιλέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Με μια συνέντευξη που γίνεται από τον σύμβουλο και από ψυχολόγο του προγράμματος διερευνώνται όλοι οι παράγοντες εκείνοι που θα επηρεάσουν την πορεία της θεραπείας του και εξετάζεται η επιθυμία του για απεξάρτηση, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια κινητοποίησής του για αλλαγή.

therapia2

Ηψυχολογική στήριξη διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο και περιλαμβάνει ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία.

Επειδή, όμως, η εξάρτηση από ψυχοτρόπες ουσίες είναι ένα πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει την
προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ασθενούς, το ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα, πέρα από την ατομική ψυχοθεραπεία του ασθενή, περιλαμβάνει οικογενειακή υποστήριξη και συμβουλευτική.

Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής πορείας, σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται εξετάσεις (ηπατικός έλεγχος ανά τρίμηνο, ανάλυση ούρων για ανίχνευση εξαρτησιογόνων ουσιών σποραδικά και απροειδοποίητα), καθώς και ψυχιατρική υποβοήθηση, όπου κρίνεται απαραίτητο κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης.

Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, μην του προσθέτεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες. Επίκουρος

Μετά το τέλος της θεραπείας, γίνεται περιοδική παρακολούθηση του ασθενή και της οικογένειάς του (follow up), με στόχο την υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική για την αποφυγή του κινδύνου της υποτροπής.