8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

B82F33CAC84799383244BCDD1E8AB5DF
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά, σύμφωνα με νεότερη ανασκόπηση των μέχρι τώρα διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Addiction, η επιστημονική διαμάχη σχετικά με την αντικατάσταση των συμβατικών τσιγάρων με τα ηλεκτρονικά είναι έντονη, καθώς ομάδες ειδικών υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν τρόπο μείωσης των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι άγνωστες ακόμη οι μακροχρόνιες συνέπειες από τη χρήση των συσκευών αυτών.

Διεθνής ομάδα ειδικών λοιπόν αξιολόγησε 81 ήδη δημοσιευμένες μελέτες εστιάζοντας: στην ασφάλεια, στις χημικές ουσίες που περιέχουν τα υγρά και τα εκνεφώματα και στη χρήση μεταξύ καπνιστών και μη.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, ο κίνδυνος για τους χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τους παθητικούς καπνιστές είναι σαφώς μικρότερος απ’ αυτόν του συμβατικού τσιγάρου. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα δεν είναι πλήρως κατανοητή ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως τονίζουν ότι, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν σε σαφώς χαμηλότερες συγκεντρώσεις, κάποιες από τις τοξίνες που εμπεριέχονται και στον κλασσικό καπνό.

Από την ανασκόπηση των μελετών δεν προέκυψε επίσης τάση μετακίνησης των παιδιών από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προς το συμβατικό και γενικώς τα νέα αυτά προϊόντα καπνίσματος δεν προδιαθέτουν τους νέους να στραφούν προς το κάπνισμα.

Τέλος, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζει κανείς ή και στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Τα νέα αυτά στοιχεία αναμένεται να παίξουν ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται για την οριοθέτηση της εμπορίας και χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική σχεδιάζουν πολιτικές περιορισμού της πώλησης, διαφήμισης και χρήσης τους.

Ο Δρ Πήτερ Χάτζεκ, από το Πανεπιστήμιο «Queen Mary» του Λονδίνο και συγγραφέας της ανασκόπησης σχολιάζει ότι «δεν πρόκειται για την καταληκτική άποψη της επιστήμης. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αντί για καπνό, ο χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου εισπνέει σε υγροποιημένη μορφή νικοτίνη. Ο νομοθέτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός στην ρύθμισης της συγκεκριμένης αγοράς προϊόντων, δεδομένου ότι θα πρέπει πάντα να παρέχει στους καπνιστές εναλλακτικές ασφαλείς λύσεις. Αν οι νόμοι είναι αυστηροί, μπορεί να κάνουν τελικά μεγαλύτερο κακό στη δημόσια υγεία».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε