8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

ΚΟΙΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > ΚΟΙΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ

ΚΟΙΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ

Τι είναι η ναλτρεξόνη;

Ποιες οι παρενέργειες της ναλτρεξόνης;

Είναι ασφαλής η ναλτρεξόνη;

Πρέπει να πάρω ναλτρεξόνη;

Πώς νιώθει κανείς όταν παίρνει ναλτρεξόνη;

Για πόσο κρατάει η επίδραση της ναλτρεξόνης;

Για πόσο καιρό πρέπει να παίρνω ναλτρεξόνη;

Εάν παίρνω και άλλα φάρμακα μπορώ να παίρνω ναλτρεξόνη;

Τι θα συμβεί εάν παίρνω φάρμακα που περιέχουν οπιοειδείς ουσίες ενώ παίρνω ναλτρεξόνη;

Εάν είμαι έγκυος ή θηλάζω μπορώ να πάρω ναλτρεξόνη;

Τι γίνεται εάν πιώ αλκοόλ ενώ έχω πάρει ναλτρεξόνη;

Τι γίνεται εάν πάθω κάποιο ατύχημα και χρειαστώ παυσίπονα βασισμένα σε οπιοειδή, ενώ παίρνω ναλτρεξόνη;

Θα εξαρτηθώ από τη ναλτρεξόνη;

Εάν πάρω τη ναλτρεξόνη, θα χρειαστώ και άλλου είδους θεραπεία;


Τι είναι η ναλτρεξόνη;

Η ναλτρεξόνη είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που φράσσει τους υποδοχείς των οπιοειδών στον εγκέφαλο. Φράσσοντας αυτούς τους υποδοχείς, τα οπιοειδή, όπως η ηρωίνη, δεν μπορούν να δημιουργήσουν το γνωστό “φτιάξιμο”. Μελέτες στους υποδοχείς του αλκοόλ έδειξαν επίσης ότι αυτό το φάρμακο μειώνει την επιθυμία για αλκοόλ και τις επιδράσεις του.

Η ναλτρεξόνη δεν είναι εξαρτησιογόνος, δηλαδή για όποιο χρονικό διάστημα και αν τη λάβει ο θεραπευόμενος, μετά τη διακοπή δεν θα έχει επιθυμία να πάρει το φάρμακο.

Ποιες οι παρενέργειες της ναλτρεξόνης;

Τα πιο πολλά άτομα αναφέρουν ότι οι παρενέργειες είναι ήπιες και σταδιακά υποχωρούν μετά από μερικές μέρες. Συνήθεις παρενέργειες της ναλτρεξόνης περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία και ζαλάδες ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ημερών. Όταν αναφέρονται παρενέργειες, βρέθηκε ότι όταν λαμβάνεται με το γεύμα ή πριν την κατάκλιση μειώνει σημαντικά, ή εξαλείφει αυτά τα παράπονα, ενώ συχνά βοηθά και η προοδευτική μείωση της αρχικής δόσης. Εάν παρόλα αυτά, τα άτομα νιώθουν δυσφορία μετά την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών, θα πρέπει να έλθουν σε επαφή με τον ιατρό τους για περαιτέρω βοήθεια.

Είναι ασφαλής η ναλτρεξόνη;

Η ναλτρεξόνη έχει εγκριθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration – FDA) από το 1985 και από το 1994 για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού. Έχει επίσης εγκριθεί σε δεκάδες χώρες και έχει συνταγογραφηθεί σε χιλιάδες ανθρώπους, κάθε έτος, σε όλο τον κόσμο. Οι έρευνες δείχνουν ότι στις τυπικές δόσεις είναι πολύ ασφαλής. Ωστόσο, εάν κανείς εξαρτάται από παυσίπονα βασισμένα σε οπιοειδή για χρόνιο πόνο δεν είναι καλός υποψήφιος για τη ναλτρεξόνη. Εάν επίσης έχει σοβαρή βλάβη στο συκώτι, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις πριν την έναρξη της θεραπείας και αναλόγως των δεδομένων ακόμη και κάθε μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Πρέπει να πάρω ναλτρεξόνη;

Εάν κάποιος έχει ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών να μείνει καθαρός, τότε θα πρέπει να σκεφτεί τη λύση της ναλτρεξόνης.

Η ναλτρεξόνη είναι ασφαλής και αποτελεσματική, σε συνδυασμό πάντα με την ψυχολογική προσέγγιση για την απεξάρτηση από ουσίες. Η ναλτρεξόνη δεν είναι κάποιου είδους “μαγικό φάρμακο” ή “θεραπεία δια πάσα νόσο”, αλλά κάνει πιο εύκολη τη διακοπή και την αποχή, υπό την προϋπόθεση ότι και το ίδιο το άτομο είναι πολύ κινητοποιημένο από μόνο του για αυτή την προσπάθεια (και όχι επειδή του το επέβαλλαν γονείς, σύντροφος, μπλέξιμο με το νόμο, κτλ. – αυτές οι προσπάθειες είναι – φευ – συνήθως καταδικασμένες).

<

Πώς νιώθει κανείς όταν παίρνει ναλτρεξόνη;

Οι πρώτες λίγες ημέρες μπορεί να έχουν μερικές παρενέργειες, που συνήθως έχουν μικρή διάρκεια και είναι ήπιες. Οι θεραπευόμενοι αναφέρουν γενικά ότι δεν αισθάνονται τίποτα διαφορετικό, εκτός από το ότι καταπίνουν ένα χάπι. Η ναλτρεξόνη δεν προκαλεί καμία επίδραση στη διάθεση ή στη σκέψη και οι θεραπευόμενοι αναφέρουν δεν νιώθουν κάποιου είδους “χάι” ή “ντάουν” ενόσω έχουν λάβει τη ναλτρεξόνη. Ενώ η ναλτρεξόνη δεν επιτρέπει το “φτιάξιμο” από οπιοειδή, δεν εμποδίζει την απόλαυση άλλων πραγμάτων στη ζωή.

<

Για πόσο κρατάει η επίδραση της ναλτρεξόνης;

Η ναλτρεξόνη καλύπτει το άτομο για 24-72 ώρες. Η ημιπερίοδος της ουσίας είναι περίπου 14 ώρες, δηλαδή το μισό του φαρμάκου εξακολουθεί να βρίσκεται στο σώμα σας μετά από 14 ώρες περίπου, το 1/4 για άλλες 14 ώρες, το 1/8 για ακόμη 14 ώρες κ.ο.κ. Γενικά, σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης, ο θεραπευόμενος λαμβάνει ένα χάπι κάθε ημέρα, για να καλύπτεται πλήρως, δηλαδή να μην νιώσει καμία ευφορική επίδραση στην περίπτωση που θα πάρει ηρωίνη.

<

Για πόσο καιρό πρέπει να παίρνω ναλτρεξόνη;

Για τα άτομα με εξάρτηση από ουσίες, η προτεινόμενη διάρκεια θεραπείας είναι ένα έτος με καθημερινή λήψη του φαρμάκου. Υπάρχουν άνθρωποι που λαμβάνουν τη ναλτρεξόνη για χρόνια, ή την παίρνουν όποτε νιώσουν πειρασμό να ξαναρχίσουν τη χρήση ουσιών.

<

Εάν παίρνω και άλλα φάρμακα μπορώ να παίρνω ναλτρεξόνη;

Είναι ασφαλής η συγχορήγηση της ναλτρεξόνης με άλλα φάρμακα, εκτός εάν παίρνετε φάρμακα που περιέχουν οπιοειδή, όπως κωδεΐνη, υδροχλωρική μεπεριδίνη (πεθιδίνη), και ειδικά μεθαδόνη. Εάν λαμβάνατε παυσίπονα βασισμένα σε οπιοειδή πάνω από λίγες μέρες, είναι σημαντικό να διακόψετε την αγωγή για μερικές ημέρες για να αποφύγετε στερητικά συμπτώματα. Η ναλτρεξόνη έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors – SSRIs), λ.χ. το Ladose (φλουοξετίνη), το Efexor (υδροχλωρική βενλαφαξίνη), το Seroxat (παροξετίνη), το Seropram (σιταλοπράμη), κτλ. και σταθεροποιητικά της διάθεσης φάρμακα όπως το λίθιο, αγχολυτικά όπως το Xanax (αλπραζολάμη) ή το Stedon (διαζεπάμη), φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και ήπια παυσίπονα όπως ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) και Depon (παρακεταμόλη).

Σε κάθε περίπτωση πάντως συμβουλευθείτε πρώτα τους ιατρούς που σας παρακολουθούν, οι οποίοι και θα σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες.

Σημείωση: Μην πάρετε ναλτρεξόνη εάν είστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε οπιοειδή καθώς μπορεί να προκαλέσει άμεσα σοβαρά στερητικά συμπτώματα. Δείτε παρακάτω.

<

Τι θα συμβεί εάν παίρνω φάρμακα που περιέχουν οπιοειδείς ουσίες ενώ παίρνω ναλτρεξόνη;

Οι ασθενείς που παίρνουν οπιοειδή σε μικρές δόσεις δεν θα νιώσουν τις επιδράσεις της ναλτρεξόνης λόγω της κατάληψης των υποδοχέων οπιοειδών στον εγκέφαλο. Ωστόσο, μεγάλες δόσεις ναρκωτικών θα υπερνικήσουν την προστατευτική δράση της ναλτρεξόνης. Εάν κάποιος είναι εθισμένος σε οπιοειδή, όπως η ηρωίνη ή η μεθαδόνη, επί μακρό χρονικό διάστημα, η ναλτρεξόνη θα επιφέρει μία σοβαρή στερητική αντίδραση. Δεν θα πρέπει αυτό το άτομο να ξαναρχίσει σε καμία περίπτωση τη ναλτρεξόνη, εκτός εάν διακόψει τη χρήση των ουσιών για 7 έως 10 ημέρες, τουλάχιστον. Εάν σταματήσει να παίρνει ναλτρεξόνη λόγω χρήσης φαρμάκων με βάση οπιοειδείς ουσίες, ή παρουσίασε υποτροπή, είναι σημαντικό να έλθει σε επαφή με τον ιατρό του, πριν αρχίσει και πάλι τη ναλτρεξόνη, για να αποφύγει τα σοβαρά στερητικά συμπτώματα.

<

Εάν είμαι έγκυος ή θηλάζω μπορώ να πάρω ναλτρεξόνη;

Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη μελέτες σε εγκύους, κι έτσι οι κίνδυνοι της λήψης του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ακόμη γνωστοί. Είναι επίσης άγνωστο εάν η ναλτρεξόνη περνά στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος. Με όλα τα φάρμακα που είναι πιθανό να πάρει κανείς κατά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ζυγίσει τους κινδύνους και τα οφέλη, και κυρίως να συμβουλευθεί το ιατρό της.

<

Τι γίνεται εάν πιώ αλκοόλ ενώ έχω πάρει ναλτρεξόνη;

Η ναλτρεξόνη δεν χρησιμοποιείται για θεραπεία αποτροπής, δηλαδή δημιουργίας δυσφορίας ή δυσάρεστης αίσθησης στην περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ, όπως λ.χ. το φάρμακο Antabuse (δισουλφιράμη ή tetraethylthiuram disulfide ή sulfiram), που, ούτως ή άλλως, δεν έχει εγκριθεί στην Ελλάδα. Αντιθέτως, έχει βρεθεί πως η ναλτρεξόνη παρεμποδίζει γενικά το “φτιάξιμο” που συνδέεται με τη λήψη αλκοόλ. Ωστόσο, εάν πίνει κανείς αλκοόλ ενώ παίρνει ναλτρεξόνη, δεν θα νιώσει μεν δυσφορία, ή ευφορία, αλλά θα νιώσει όλες τις άλλες επιδράσεις του αλκοόλ, όπως μειωμένη κινητική λειτουργικότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι εάν πιούν σε επίπεδα μέθης, χάνουν τη φάση της “χαράς” και απλώς πηγαίνουν από το στάδιο του ξεμέθυστου σε αυτό του μεθυσμένου.

Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ναλτρεξόνη, όπως και όλα σχεδόν τα φάρμακα, επιβαρύνουν το συκώτι. Το ίδιο συμβαίνει και με το αλκοόλ, δηλαδή η επιβάρυνση στην οποία επιβάλλει κανείς το συκώτι του, που λαμβάνει ναλτρεξόνη και πίνει, είναι “διπλή”.

<

Τι γίνεται εάν πάθω κάποιο ατύχημα και χρειαστώ παυσίπονα βασισμένα σε οπιοειδή, ενώ παίρνω ναλτρεξόνη;

Πρέπει ο θεραπευόμενος να έχει πάντα μαζί του την ειδική κάρτα που του χορηγείται, ενώ βρίσκεται στο πρόγραμμα, και που αναφέρει ότι παίρνει ναλτρεξόνη. Ο λόγος είναι ότι στην περίπτωση ατυχήματος, θα χρειαστούν μεγαλύτερες δόσεις οπιοειδών παυσιπόνων ή διαφορετικά παυσίπονα για να μειωθεί ο πόνος. Είναι δυνατό να υπερπηδηθεί η δράση της ναλτρεξόνης με υψηλότερες δόσεις οπιοειδών ή να χορηγηθεί ένα αντίστοιχο φάρμακο που δεν θα είναι οπιοειδές. Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει ο ιατρός να ενημερωθεί.

<

Θα εξαρτηθώ από τη ναλτρεξόνη;

Η ναλτρεξόνη δεν είναι εξαρτησιογόνος υπό καμία έννοια και δεν δημιουργεί κανενός είδους ευφορία ή “φτιάξιμο”. Είναι απολύτως ασφαλές να παίρνει κανείς ναλτρεξόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να ανησυχεί μήπως παρουσιαστούν στερητικά συμπτώματα. Μπορεί να σταματήσει τη θεραπεία οποτεδήποτε και να μην έχει στερητικά.

<

Εάν πάρω τη ναλτρεξόνη, θα χρειαστώ και άλλου είδους θεραπεία;

Η έρευνα έχει δείξει ότι χωρίς το ψυχολογικό στοιχείο στη θεραπεία, η ναλτρεξόνη από μόνη της έχει χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Η ναλτρεξόνη αποτελεί ένα μόνο συστατικό στοιχείο ενός καλοσχεδιασμένου και αποτελεσματικού προγράμματος. Η ναλτρεξόνη πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη. Η έρευνα δείχνει ότι η αποχή επιτυγχάνεται και συντηρείται όταν η ναλτρεξόνη χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συνολικού θεραπευτικού προγράμματος. Το κάθε άτομο ωστόσο, μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα που του ταιριάζει καλύτερα κατά τα αρχικά στάδια του θεραπευτικού σχεδιασμού.

Ψυχολογία online

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε