8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Κάπνισμα: 6 παράγοντες που επηρρεάζουν τον ύπνο σας

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Κάπνισμα: 6 παράγοντες που επηρρεάζουν τον ύπνο σας

Κάπνισμα: 6 παράγοντες που επηρρεάζουν τον ύπνο σας

e9bbda35030fd68c2dd0dc3874915baf
Οι πολύ σοβαρές βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία είναι γνωστές. Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούν όμως, είναι ότι η συγκεκριμένη συνήθεια έχει αρνητικές επιπτώσεις και στον ύπνο. Μάθετε ποιες είναι και μην επιτρέψετε στη νικοτίνη να κάνει τα όνειρά σας… καπνό!


Διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 80 εθελοντών, 40 καπνιστών και 40 μη καπνιστών. Από τους μη καπνιστές που συμμετείχαν στη μελέτη, μόλις το 5% ανέφερε ότι συνήθως είχε ανήσυχο ύπνο, ενώ το 22,5 % των καπνιστών δήλωσε ότι έκανε ανήσυχο ύπνο. Στη συνέχεια οι ερευνητές με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα παρακολούθησαν τον ύπνο των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα των καπνιστών πράγματι έκαναν πιο επιφανειακό ύπνο σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ από την άλλη οι μη καπνιστές απολάμβαναν πιο βαθύ ύπνο.

Αλλάζει τα γονίδιά σας

Στο πλαίσιο μελέτης του 2013 που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Rochester Medical Center διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα μπορεί να αλλάξει την έκφραση των γονιδίων που ρυθμίζουν το βιολογικό σας ρολόι, τόσο στους πνεύμονες όσο και στον εγκέφαλό σας, καταστρέφοντας την ποιότητα του ύπνου σας. Μετά από χρόνια έκθεσης των πειραματόζωων στον καπνό του τσιγάρου, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική διαταραχή στους κιρκαδικούς ρυθμούς τους που επιδεινώθηκε περαιτέρω με την αύξηση της έκθεσής τους στον καπνό. Οι συνέπειες αυτής της διαταραχής περιλαμβάνουν κακής ποιότητας ύπνο και κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και διαφόρων διαταραχών της διάθεσης.

9626833443509801209
Οι καπνιστές μπορούν εύκολα να εκδηλώσουν αϋπνία
αν καπνίζουν συχνά κοντά στην ώρα του ύπνου τους

Προκαλεί άπνοια ύπνου

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011, οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια του ύπνου, που αποτελεί τον πιο συχνό τύπο άπνοιας του ύπνου. Οι καπνιστές με αυτό το είδος άπνοιας αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής τους κατά τη διάρκεια του ύπνου που είναι πιο συχνές σε σχέση με τους μη καπνιστές πάσχοντες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καπνός που εισπνέουν ερεθίζει τους ιστούς της μύτης και του φάρυγγα, προκαλώντας οίδημα (πρήξιμο) που περιορίζει ακόμη περισσότερο τη ροή του αέρα.

Σας κάνει να ξυπνάτε κουρασμένοι

Όπως η καφεΐνη, έτσι και η νικοτίνη έχει διεγερτικές ιδιότητες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας, αν εισέλθει στον οργανισμό σας σε μεγάλες ποσότητες λίγο πριν κοιμηθείτε. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο μέσος άνθρωπος χάνει 1,2 λεπτά ύπνου για κάθε τσιγάρο που καπνίζει, λόγω της διέγερσης που του προκαλεί η επίδραση της νικοτίνης. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που καπνίζουν δύο ώρες πριν από τον ύπνο τους, δυσκολεύονται να κοιμηθούν, διότι η νικοτίνη διαταράσσει το βιολογικό τους ρολόι με αποτέλεσμα να ξυπνάνε με αίσθημα κόπωσης.

Αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσετε χρόνια αϋπνία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παθήσεων, όπως επίσης από τον τρόπο ζωής μας. Επειδή η νικοτίνη αποτελεί ένα ισχυρό διεγερτικό, οι καπνιστές μπορούν εύκολα να εκδηλώσουν αϋπνία αν καπνίζουν συχνά κοντά στην ώρα του ύπνου τους. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες καπνίστριες προς το τέλος της μέσης ηλικίας καθίστανται ακόμα πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση αϋπνίας.

Αν ξεκινήσατε το κάπνισμα, ο ύπνος σας δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος με πριν

Βάζοντας τέλος στην συνήθεια του καπνίσματος, θα βοηθήσετε το σώμα σας να ανακτήσει την ποιότητα του ύπνου σας. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με όσους υπήρξαν καπνιστές έστω και για κάποιο διάστημα στη ζωή τους. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχει περιθώριο για βελτίωση του ύπνου σας μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά, για πολλούς λόγους, είναι καλύτερα να μην το ξεκινήσετε ποτέ.

pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε