8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Αδυνατίστε και κόψτε το τσιγάρο με το έτερον ήμισυ

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Αδυνατίστε και κόψτε το τσιγάρο με το έτερον ήμισυ

Αδυνατίστε και κόψτε το τσιγάρο με το έτερον ήμισυ

attached image0152
Η «ισχύς εν τη ενώσει» ισχύει και στην περίπτωση της υγείας. Αν κανείς θέλει να κόψει το τσιγάρο, να αδυνατίσει ή να αρχίσει το γυμναστήριο, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει οποιοδήποτε από αυτά, αν και ο ή η σύντροφός του κάνει το ίδιο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν από προσωπική εμπειρία, δείχνει ότι ένα ζευγάρι μπορεί από κοινού να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες πιο εύκολα, από ό,τι κάθε ένας ξεχωριστά.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Τζάκσον σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στοιχεία για πάνω απο 3.722 ζευγάρια ηλικίας άνω των 50 ετών, που ήΤαν παντρεμένα ή συζούσαν.

Η μελέτη δείχνει ότι τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, έχουν τουλάχιστον τριπλάσιες πιθανότητες να πετύχουν τον στόχο τους (διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους, σωματική άσκηση κ.α.), όταν το έτερον ήμισυ»τους κάνει κάτι ανάλογο. Η έρευνα δεν εξέτασε σε ποιό βαθμό ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή κατά πόσο ένας σύντροφος με ανθυγιεινές συνήθειες επηρεάζει αρνητικά τον άλλο – κάτι πολύ πιθανό, όπως επίσης δείχνει η εμπειρία.

Πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η επιρροή ενός συντρόφου στη συμπεριφορά και στην υγεία του άλλου μπορεί να είναι μεγάλη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Όταν κάποιος αρχίζει να ζει μαζί με κάποιον που ήδη έχει πιο υγιεινές συνήθειες (δεν καπνίζει, προσέχει τη διατροφή του, ασκείται κλπ.), τότε και ο ίδιος παρακινείται να κάνει το ίδιο. Όπως όμως έδειξε η νέα μελέτη, ακόμη σημαντικότερη είναι η επιρροή, όταν ο ένας σύντροφος, που έως τότε ζούσε ανθυγιεινά, αποφασίζει να κάνει μια δραστική υγιεινή αλλαγή στον τρόπο ζωής του, γεγονός που συχνά επηρεάζει καθοριστικά και το ταίρι του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για παράδειγμα, μία καπνίστρια έχει διπλάσια πιθανότητα να το κόψει, αν ο σύντροφός του δεν καπνίζει, ενώ αν ο σύντροφός της κάπνιζε, αλλά το κόψει, τότε είναι δεκαπλάσιες οι πιθανότητες να το κόψει και η ίδια. Η έρευνα έδειξε ότι το 50% των γυναικών καπνιστριών κατάφεραν να κόψουν το τσιγάρο, όταν ο σύντροφός τους το έκοψε. Μόνο 17% το έκοψαν, όταν συζούσαν με άνδρες που ήδη ήσαν μη καπνιστές και μόλις το 8% κατάφεραν να το κόψουν, όταν οι σύντροφοί τους ήσαν καπνιστές.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση της σωματικής άσκησης. Αν αρχίσει να συζεί κανείς με κάποιον που ήδη ξημεροβραδιάζεται στα γυμναστήρια ή ασχολείται με τα σπορ, τότε και ο ίδιος παρακινείται να ασκείται περισσότερο. Όμως, η πιο ουσιαστική θετική επιρροή συμβαίνει, όταν κάποιος βλέπει τον επί χρόνια αδρανή σύντροφό του να παίρνει την «ηρωική» απόφαση να πάει στο γυμναστήριο για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των γυναικών και το 67% των ανδρών άρχισαν να γυμνάζονται, όταν ο σύντροφός τους πρώτος πήρε την απόφαση να το κάνει, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν πολύ μικρότερα (24% και 26%), όταν ο σύντροφός τους παρέμενε καθηλωμένος… στον καναπέ.

Όσον αφορά την απόφαση να αρχίσει κανείς δίαιτα, το 26% των ανδρών και το 36% των γυναικών την ξεκίνησαν, όταν το έτερον ήμισυ έκανε το ίδιο, ενώ τα ποσοστά ήσαν πολύ μικρότερα (10% και 15%), όταν ο/η σύντροφός τους δεν το έπαιρνε απόφαση να αδυνατίσει και δεν πρόσφερε χείρα βοηθείας εν προκειμένω.

Πέντε είναι οι κατ” εξοχήν ανθυγιεινές συνήθειες που πρέπει κανείς να αλλάξει, αν θέλει να ζήσει πιο υγιεινά – και για περισσότερα χρόνια: κάπνισμα, παραπανίσιο βάρος, σωματική αδράνεια, κακή διατροφή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε