8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Υπό αμφισβήτηση τα οφέλη του αλκοόλ στην καρδιαγγειακή υγεία

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Ενδιαφέρον  > Υπό αμφισβήτηση τα οφέλη του αλκοόλ στην καρδιαγγειακή υγεία

Υπό αμφισβήτηση τα οφέλη του αλκοόλ στην καρδιαγγειακή υγεία

D45E90A0231375786D871F0F82857297
Καλό στην καρδιαγγειακή τους υγεία κάνουν όσοι μειώνουν την ημερήσια καταναλισκόμενη ποσότητα αλκοόλ, ακόμη κι αυτή ειναι μέτρια ή μικρή, υποστηρίζει διεθνής ερευνητική ομάδα που θέτει υπό αμφισβήτηση τα οφέλη του αλκοόλ στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Δρ Χουάν Κάσας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και τον επίκουρο καθηγητή Μάικλ Χολμς της Ιατρικής Σχολής Περελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλαβάνια, επανεξέτασαν στοιχεία από 50 δημοσιευμένες έρευνες που εστίαζαν στη σχέση αλκοόλ και καρδιαγγειακής υγείας, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά περισσότερα από 260.000 άτομα.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος, να μειώσει τον κίνδυνο για νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας και για υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερο βάρος (μικρότερο δείκτη μάζας σώματος).

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα άλλων μελετών που έχουν διαπιστώσει ότι ένα με δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ωστόσο, οι Δρ Κάσας και Χολμς εξηγούν ότι όσοι άνθρωποι είναι φορείς του γονιδίου ADH1B, που οδηγεί σε εκ φύσεως μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ, έχουν κατά μέσο όρο ανώτερη καρδιαγγειακή υγεία. Ειδικότερα, όσοι καταναλώνουν 17% λιγότερο αλκοόλ την εβδομάδα, λόγω αυτής της γενετικής προδιάθεσης, έχουν 10% μειωμένο κίνδυνο, κατά μέσο όρο, για στεφανιαία νόσο και υπέρταση.

«Αυτά τα νέα ευρήματα είναι ζωτικής σημασίας για να να γίνει κατανοητό πώς το αλκοόλ επηρεάζει την καρδιοπάθεια. Αντίθετα με ό,τι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, φαίνεται τώρα πως οποιαδήποτε έκθεση στο αλκοόλ έχει αρνητική επίπτωση για την υγεία της καρδιάς», υπογραμμίζει ο Δρ Χολμς.

«Για κάποιο διάστημα, ορισμένες μελέτες παρατήρησης πρότειναν ότι, μόνο η κατάχρηση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την καρδιαγγειακή υγεία και ότι η ελαφριά κατανάλωση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ωφέλιμη. Αυτό οδήγησε μερικούς ανθρώπους να πίνουν αλκοόλ με βάση την πεποίθηση ότι έτσι θα μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Όμως, αυτό που βλέπουμε με αυτή τη νέα μελέτη, η οποία χρησιμοποιεί μια ερευνητική προσέγγιση ανάλογη με εκείνες των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, είναι ότι η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και για τους ελαφριούς έως μέτριους πότες, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία τους», συμπληρώνει ο αμερικανός ερευνητής.

Άλλοι επιστήμονες χαρακτήρισαν ενδιαφέρουσα τη νέα μελέτη, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση μια άποψη που τείνει να γίνει δόγμα: ότι το αλκοόλ με μέτρο κάνει καλό. Προειδοποίησαν όμως ότι η διαμάχη για το θέμα επουδενί δεν έχει λήξει. Μέχρι τότε το ποτηράκι με το αλκοόλ μάλλον μένει μετέωρο στο χέρι.

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε