8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Το πρώτο ναρκο-κράτος στον κόσμο

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Σκόρπια  > Το πρώτο ναρκο-κράτος στον κόσμο

Το πρώτο ναρκο-κράτος στον κόσμο

Afganistan paparouna
Ένα κράτος στο οποίο κυριαρχεί η καλλιέργεια και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ο λόγος για το Αφγανιστάν, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΗΕ κινδυνεύει να γίνει ένα ναρκο-κράτος.

Ο Γιούρι Φεντότοφ, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), περιέγραψε με μελανά χρώματα το πρόβλημα ναρκωτικών του Αφγανιστάν ενόψει της αποχώρησης τον επόμενο χρόνο των μάχιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Η τακτική έκθεση του UNODC που θα δημοσιευθεί αργότερα αυτό τον μήνα δείχνει ότι η καλλιέργεια καθώς και η παραγωγή οπίου έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2012, επεσήμανε ο Φεντότοφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το Αφγανιστάν είναι η σημαντικότερη χώρα παραγωγός οπίου στον κόσμο, από το οποίο παρασκευάζεται η ηρωίνη και το οποίο χρηματοδοτεί τους Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια για να καταπολεμήσει την καλλιέργεια παπαρούνας, μόλις αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις στο τέλος του 2014, παίρνοντας μαζί τα χρήματα και τα εναέρια μέσα τους, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τα ναρκωτικά χρηματοδοτούν τους Ταλιμπάν και απειλούν την σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την υγεία του πληθυσμού του Αφγανιστάν, που υποφέρει από το υψηλότερο ποσοστό εθισμού στον κόσμο, σύμφωνα με τον Φεντότοφ.

Οι Αφγανοί καλλιεργητές χρειάζονται καλύτερες υποδομές και νέες αγορές για τα νόμιμα προϊόντα τους, δήλωσε. Χρειάζονται περισσότερες θέσεις εργασίες στη βιομηχανία και τη γεωργία, ώστε να απομακρυνθούν από την οικονομία των ναρκωτικών.

«Δεν έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μια εναλλακτική οικονομία στο Αφγανιστάν», κατήγγειλε ο Φεντότοφ. «Παρ’ όλες τις προσπάθειές μας, αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να την στρέψουμε από την παρανομία στη νομιμότητα».

Πηγή: www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε