8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Το κάπνισμα κάνναβης αποβλακώνει;

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Το κάπνισμα κάνναβης αποβλακώνει;

Το κάπνισμα κάνναβης αποβλακώνει;

kannavi egkefalos 118763
Διφορούμενη απάντηση δίνει μια νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση PNAS σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος κάνναβης (μαριχουάνας, χασίς κλπ) στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Από την μια πλευρά, η μακροχρόνια χρήση ινδικής κάνναβης αποδεικνύεται ότι μειώνει τη φαιά ουσία και τον όγκο του κογχομετωπιαίου φλοιού, αλλά από την άλλη διευκολύνει τη δημιουργία περισσότερων και πολυπλοκότερων νευρωνικών διασυνδέσεων στον εγκέφαλο.

Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά διαδραματίζει η ηλικία έναρξης της χρήσης κάνναβης και φυσικά η συχνότητα και η διάρκειά της.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ινδικής κάνναβης στον εγκέφαλο και η οποία βασίζεται σε τρεις διαφορετικές τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης.

—Η μελέτη

Στη μελέτη που διενήργησαν ερευνητές του Κέντρου Υγείας του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροεπιστήμης, Φρανσέσκα Φίλμπι, συμμετείχαν 48 ενήλικοι χρήστες, 20 ως 36 ετών, που έκαναν χρήση κατά μέσο όρο τρεις φορές τη μέρα και 62 μη χρήστες.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι δεν υπάρχει -άμεση τουλάχιστον- σχέση ανάμεσα στις μειωμένες νοητικές επιδόσεις και στον μειωμένο όγκο του κογχομετωπιαίου φλοιού.

Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι αυξημένες νευρωνικές διασυνδέσεις που παρατηρούνται στους μακροχρόνιους χρήστες, τόσο σε ανατομικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, μπορεί να αντισταθμίζουν την απώλεια της φαιάς ουσίας. Τελικά, όμως, μετά από ένα σημείο χρήσης ινδικής κάνναβης, οι καλωδιώσεις του εγκεφάλου αρχίζουν να μειώνονται.

Η μελέτη έδειξε ότι όσο νωρίτερα αρχίσει κανείς τη χρήση και όσο πιο συχνή είναι αυτή, τόσο πιο αυξημένες είναι οι διασυνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Αν και μετά από έξι έως οκτώ χρόνια συνεχόμενης χρήσης ινδικής κάνναβης, οι νευρωνικές διασυνδέσεις εμφανίζουν μείωση, παραμένουν πάντα περισσότερες από αυτές που διαθέτουν οι μη χρήστες.

«Οι νευρώνες των χρηστών φαίνεται να προσαρμόζονται και να αναπληρώνουν τις όποιες απώλειες της εγκεφαλικής ουσίας. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί οι χρόνιοι χρήστες φαίνεται να τα πηγαίνουν μια χαρά, παρά τον μικρότερο όγκο της φαιάς ουσίας τους, ιδίως στον κογχομετωπιαίο φλοιό», σχολιάζει η Δρ Φίλμπι.

Η μελέτη δείχνει ότι η φαιά ουσία του εγκεφάλου είναι πιο ευάλωτη σε σχέση με τη λευκή ουσία στις συνέπειες της τετραϋδροκανναβιδόλης, της κύριας δραστικής ουσίας του φυτού της κάνναβης. Οι βλάβες στον κογχομετωπιαίο φλοιό έχουν συσχετιστεί με μειωμένη ενσυναίσθηση (ικανότητα να νιώθει κανείς τα συναισθήματα των άλλων) και με μερικές μορφές ψυχοπάθειας.

Η φαιά ουσία αποτελείται από τους κυρίως νευρώνες, ενώ η λευκή ουσία από τους συνδετικούς νευράξονες κατά μήκος των οποίων «ταξιδεύουν» τα νευρικά σήματα.

www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε