8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Τι θα ‘πρεπε να ξέρουν οι γονείς

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Τι θα ‘πρεπε να ξέρουν οι γονείς

Τι θα ‘πρεπε να ξέρουν οι γονείς

Εισαγωγή

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα παιδιά καπνίζουν χασίς, ή παίρνουν άλλα ναρκωτικά καθώς και κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξουδετερώσετε αυτούς τους λόγους.

Τα παιδιά παίρνουν χασίς για να αισθανθούν ότι μεγάλωσαν

Στα παιδιά αρέσει να μιμούνται τους μεγάλους. Η μίμηση παίρνει πολλές μορφές καθώς μεγαλώνουν, όπως είναι το να ντύνονται τα ρούχα των γονιών τους, να αντιγράφουν τον τρόπο της ομιλίας τους καθώς και να μιμούνται κάποιες συμπεριφορές τους.. Αυτό συμβαίνει γιατί νομίζουν ότι το να είσαι μεγάλος είναι κάτι πολύ επιθυμητό. Οι μεγάλοι έχουν το ελεύθερο να πουν και να κάνουν ότι θέλουν. Μπορούν επίσης να φάνε και να πιουν ότι θελήσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αφήστε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να τα χαλιναγωγήσετε τόσο εντονότερα θα επαναστατήσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν τους παρέχετε συνεχώς αυξανόμενες δόσεις ελευθερίας όταν αποδεικνύουν ότι μπορούν να τη χειριστούν, τότε είναι λιγότερο πιθανό να το ρίξουν στο ποτό ή τα ναρκωτικά. Μπορείτε επίσης να γίνετε ένα σωστό πρότυπο ρόλου για τα παιδιά σας, δείχνοντάς τους παραδείγματα ανεύθυνης χρήσης αλκοόλ ή χρήσης ναρκωτικών. Χρησιμοποιείστε αυτές τις περιστάσεις σαν εφαλτήριο για δημιουργικό διάλογο γύρω απ’ αυτά τα θέματα.

Τα παιδιά κάνουν χρήση για να αισθανθούν ότι ανήκουν στην ομάδα

Τα παιδιά πάντα θέλουν να είναι αρεστά στους άλλους. Μερικές φορές η παρέα στην οποία θέλουν να ενταχθούν κάνει χρήση ποτού ή χασίς. Μπορεί να αισθάνονται ότι αν αρχίσουν και τα ίδια να παίρνουν αυτά τα ναρκωτικά θα ταιριάξουν καλύτερα με τους άλλους και θα γίνουν πιο δημοφιλή και με κοινωνική άνεση. Η θεμελίωση μιας ξεκάθαρης θέσης στο παιδί, ότι το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι κακό πράγμα, δεν αρκεί πάντοτε για να εξουδετερώσει όλη αυτή την πίεση. Τα παιδιά πρέπει να διαθέτουν επίσης και μια σειρά από δυνατότητες ορθής κρίσης για να βοηθηθούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βοηθήστε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν την πίεση των συνομήλικών τους. Αυτό μπορείτε να το κάνετε ανταλλάσσοντας πληροφορίες πάνω σε μια πληθώρα θεμάτων με το παιδί σας και βοηθώντας το από νωρίς να εδραιώσει μια δυνατή σχέση έτσι ώστε να έχει τις δυνάμεις να αντισταθεί στις πιέσεις των άλλων νεαρών και την ικανότητα να επιλέξει να μην τριγυρνά με παιδιά που χρησιμοποιούν ναρκωτικά. Μπορείτε επίσης να τα βοηθήσετε να καταλάβουν πώς να αντιδράσουν σωστά σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και να τα μάθετε πώς να χτίζουν γερές σχέσεις με φίλους που δεν χρησιμοποιούν ναρκωτικά. Επιπροσθέτως, λειτουργείστε σαν σύμβουλος, δίνοντας ενίσχυση και ενθάρρυνση στο παιδί σας παρέχοντάς του χρόνο που θα τον περνάτε μαζί.

Τα παιδιά παίρνουν χασίς για να ηρεμήσουν και να αισθανθούν όμορφα

Υπάρχουν πολλά πράγματα σήμερα που δυσκολεύουν τη ζωή των παιδιών. Αυτά τα πράγματα είναι η αυξανόμενη βία και οι συμμορίες, οι οικονομικές δυσκολίες, το Έιτζ, η αλλαγή των οικογενειακών δομών και σχέσεων, καθώς και η εύκολη πρόσβαση στα ναρκωτικά. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη της χρήσης ουσιών ανάμεσα στους νέους. Μερικοί από αυτούς νομίζουν ότι παίρνοντας ναρκωτικά θα ξεφύγουν από τα προβλήματά τους.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βοηθήστε να μειωθεί το στρες στην ζωή του παιδιού σας. Επιτρέψτε του να εκφράσει τα αισθήματά του και τα ενδιαφέροντά του. Αφήστε το να μάθει ότι κι εσείς οι ίδιοι νιώθετε πόνο, φόβο, θυμό και νευρικότητα και ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά συναισθήματα. Βοηθήστε το να εκφράσει αυτά τα συναισθήματα χωρίς να πρέπει να καταφύγει στη βία. Μπορείτε επίσης να του διδάξετε μερικές ασκήσεις χαλάρωσης, όπως είναι το να παίρνεις βαθιές ανάσες ή να κάθεσαι αμίλητος για 10 με 20 λεπτά.

Τα παιδιά παίρνουν χασίς για να διακινδυνεύσουν ή να επαναστατήσουν

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να διακινδυνεύουν. Αυτό είναι μια σπουδαία παράμετρος της διαδικασίας ενηλικίωσης. Υπάρχουν ένα σωρό κίνδυνοι που αναγκαζόμαστε να υποστούμε καθημερινά – και οι νεολαία θα ήθελε να διακινδυνεύσει ακόμα περισσότερο, διότι της αρέσει να ξεπερνά τα όρια. Αυτό γίνεται επειδή για να μεγαλώσει ένα παιδί, πρέπει να μάθει ένα σωρό δεξιότητες που οι ενήλικες θεωρούν δεδομένες. Καθώς επιτυγχάνονται υψηλότερα επίπεδα κινδύνου, τα παιδιά συνεχίζουν να ψάχνουν για ευκαιρίες που θα επεκτείνουν τους ορίζοντές τους και θα τα κάνουν να ωριμάσουν. Γι’ αυτό τα ναρκωτικά σαγηνεύουν τόσο πολύ τους νεαρούς.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πείτε στο παιδί σας για την ανάληψη ρίσκων και τι σημαίνει αυτό. Μπορείτε να του μιλήσετε σχετικά με όλα τα είδη διακινδύνευσης και τα υπέρ και τα κατά που συνδέονται με την κάθε μία. Το γεγονός είναι ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι πρέπει να παραδεχτούν τις συνέπειες της ανάληψης κάποιων κινδύνων. Υπάρχουν κάποια παιδιά που ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ τις συγκινήσεις και την ένταση στη ζωή τους. Τους αρέσουν οι δυνατοί ήχοι. Χρειάζονται πολλά ερεθίσματα για να συγκεντρώνουν την προσοχή τους. Φαίνεται να ευδοκιμούν μέσα στο χάος. Αυτοί οι νέοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Επιπλέον, μερικοί νεαροί θέλουν αληθινά να επαναστατήσουν ενάντια στην κοινωνία υιοθετώντας μια αντικοινωνική συμπεριφορά. Μπορείτε να τους στηρίξετε παρεμβαίνοντας διακριτικά σαν γονείς για να αντιμετωπίσουν αυτές τις τάσεις. Αν αγαπάτε και αποδέχεστε το παιδί σας, τότε υπάρχουν λίγες πιθανότητες να μεγαλώσετε παιδιά που θα μπλέξουν με το τσιγάρο, τα ναρκωτικά ή το ποτό.

Τα παιδιά παίρνουν χασίς για να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους

Ακόμα και όταν οι γονείς έχουν επιτελέσει ένα εκπληκτικό έργο στην ανατροφή και τη μόρφωση των παιδιών τους, υπάρχουν παιδιά που θα τους παραμείνει σύμφυτη η περιέργεια για τα ναρκωτικά. Και μπορεί να ψάξουν για πληροφορίες σε διάφορες πηγές.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν την πραγματικότητα. Μοιραστείτε μαζί τους πληροφορίες σχετικά με τα ναρκωτικά και τις επιπτώσεις τους. Μπορείτε επίσης να τα ενθαρρύνετε να κάνουν τη δική τους έρευνα. Μπορεί να τους δώσει επιπλέον δυνατότητα στην πρόσκτηση της γνώσης και κατά συνέπεια να τα ωθήσει σε μεγαλύτερη μόρφωση. Επιπλέον δείξτε τους τα καταστροφικά αποτελέσματα της κατάχρησης ουσιών – πηγαίνετέ τα σ’ ένα κέντρο αποτοξίνωσης, επισκεφθείτε περιοχές που μαστίζονται από προβλήματα κατάχρησης ουσιών ή κανονίστε μια επίσκεψη σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και μιλήστε με τους αστυνομικούς.

Πηγή: paroutsas.jmc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε