8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Τα ναρκωτικά σήμερα – μία μάστιγα εξαθλίωσης και εξουδετέρωσης του ανθρώπου

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Τα ναρκωτικά σήμερα – μία μάστιγα εξαθλίωσης και εξουδετέρωσης του ανθρώπου

Τα ναρκωτικά σήμερα – μία μάστιγα εξαθλίωσης και εξουδετέρωσης του ανθρώπου

mednews 3307 0
Είναι φυσικές ή τεχνητές ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επηρεάζουν τη σωματική, ψυχική, συναισθηματική, συνειδησιακή κατάσταση καθώς και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες χρησιμοποιήθηκαν ή χρησιμοποιούνται ακόμα από την ιατρική ως φάρμακα. Η χρήση τους όμως χωρίς ιατρική ένδειξη (=κατάχρηση) έχει ως αποτέλεσμα παρενέργειες, συνήθως ανεπιθύμητες, ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες.

Τα ναρκωτικά αποτελούν για το σύγχρονο πολιτισμό όχι απλά ένα σημαντικό πρόβλημα αλλά μία μάστιγα εξαθλίωσης και εξουδετέρωσης του ανθρώπου. Δεν είναι καρπός του σύγχρονου πολιτισμού. Η προέλευσή τους είναι πολύ παλιά. Είκοσι με τριάντα χιλιάδες χρόνια από την εποχή του Κρομανιόν, φαίνεται ότι ο άνθρωπος γνώριζε στοιχειωδώς τη χρήση του οπίου. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός εύρεσης παπαρούνας σε οικισμό του Ραμπενχάουζεν στην Ελβετία και στην Ιταλία.

Χιλιάδες χρόνια αργότερα (4.000 π.Χ.) σε μια πινακίδα με σφηνοειδή γραφή αποδεικνύεται, ότι και οι Σουμέριοι κατασκεύαζαν φίλτρα και ποτά από χυμό παπαρούνας. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για να σταματούν το κλάμα του μωρού χρησιμοποιούσαν όπιο. Ακόμη έχουμε πληροφορίες για τη χρήση της ινδικής κάνναβης και του μανδραγόρα, ναρκωτικά εξίσου σημαντικά.

Στην Οδύσσεια επίσης ο Όμηρος μιλά για ένα αρκετά μυστηριώδες φυτό, το “νηπενθές”. Όποιος έπινε από αυτό θα περνούσε τη μέρα του ευτυχής. Οι Ευρωπαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι ανατολικοί λαοί δέχονταν τα θαυματουργά ερεθίσματα και τη φθοροποιό δράση των ναρκωτικών έστω κι αν αγνοούσαν τη διασπαστική τους ικανότητα.

Οι περισσότερες από τις ουσίες που ονομάζουμε ναρκωτικά έχουν και μια σημαντική ιδιότητα: όταν ένα άτομο τις χρησιμοποιήσει μερικές φορές, ο οργανισμός συνηθίζει και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτές. Όταν η ουσία λείψει από τον οργανισμό, εμφανίζονται πολύ δυσάρεστα και οδυνηρά συμπτώματα (=σύνδρομο στέρησης), που υποστέλλονται μόνο παίρνοντας πάλι την ίδια ή παρόμοια ουσία στην ίδια ποσότητα με την προηγούμενη φορά (=σωματική εξάρτηση). Έτσι πια το άτομο αναγκάζεται καθημερινά να εξασφαλίζει τη δόση του.

Το ναρκωτικό που στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για να προσφέρει ευχαρίστηση ή λήθη, τώρα έγινε απαραίτητο και δεν του επιτρέπει άλλη ενασχόληση, παρά μόνο προσπάθεια να εξασφαλίσει τη δόση. Αυτή η κατάσταση του καταναγκαστικού κυνηγητού του ναρκωτικού είναι η τοξικομανία.

Στα ναρκωτικά υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Μπορούμε να τα κατατάξουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε εκείνα που προέρχονται από φυτικές ουσίες, είτε απευθείας είτε κατόπιν επεξεργασίας, και σε εκείνα τα οποία παράγονται με χημικό ή συνθετικό τρόπο κυρίως από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Από φυτικές ουσίες παράγονται:

 • Χασίς. Προέρχεται από το φυτό ινδική κάνναβη. Είναι φυτό που περιέχει ρητίνη σε όλα τα μέρη του, ιδιαίτερα στα άνθη και στα φύλλα του. Η ρητίνη αυτή περιέχει το αλκαλοειδές κανναβίνη, η οποία και δημιουργεί τα ναρκωτικά αποτελέσματα. Το φυτό, και ιδιαίτερα τα άνθη και τα φύλλα του, ξηραίνεται και γίνεται σκόνη. Τη σκόνη αυτή επεξεργάζονται και τέλος θερμαίνουν, ενώ οι ρητίνες υπό την επίδραση της θερμότητας αναλύονται, τη συμπιέζουν σε πλακίδια και με τη μορφή αυτή την προσφέρουν οι λαθρέμποροι. Η λεγόμενη μαριχουάνα είναι και αυτή χασίς, όμως δεν έχει υποστεί μεγάλη κατεργασία όπως το χασίς και γι’ αυτό δεν περιέχει μεγάλο ποσοστό δραστικών συστατικών. Τα συστατικά αυτά ανέρχονται σε 2% ενώ του χασίς σε 10%. Όταν το χασίς αναμιχθεί με ειδική αναλογία οινοπνεύματος, τότε έχουμε το χασισέλαιο. Είναι το πιο δραστικό από τα προϊόντα της ινδικής κάνναβης. Ενώ το χασίς περιέχει 10% τετραϋδροκανναβινόλη, το χασισέλαιο περιέχει την ίδια ουσία σε ποσοστό 66,3%. Είναι υγρό παχύρρευστο όπως το μέλι με χρώμα σκούρο καφέ. Χρησιμοποιείται δια του καπνίσματος μαζί με τον καπνό του τσιγάρου. Γι’ αυτό και το ονομάζουν τσιγαριλίκι. Επίσης καπνίζεται με ναργιλέ ή αναμιγνύεται σε ποτά και γλυκίσματα, ακόμη σε καραμέλες και μαστίχες. Οι καλύτερες ποιότητες χασίς παράγονται στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή (κέντρα διεθνούς λαθρεμπορίου).
 • Όπιο. Αυτό είναι προϊόν ορισμένων ποικιλιών του φυτού υπνοφόρος μήκων, γνωστού ως παπαρούνα. Παλιότερα ονομαζόταν μηκώνιο. Στην κορυφή του φυτού, ύψους ενός μέτρου, υπάρχει η λεγόμενη κωδία ή πατάτα. Έχει μέγεθος μεγάλου καρυδιού ή μικρής πατάτας. Πριν ωριμάσει και σκληρύνει από τον ήλιο, η κωδία χαράσσεται κατάλληλα. Από τα χαράγματα αυτά εξέρχεται γαλακτώδες υγρό που μαζεύουν σε μεταλλικά δοχεία. Αρχικά είναι λευκό και η σύστασή του πυκνόρρευστη. Αν εκτεθεί στον αέρα το χρώμα του γίνεται καστανό και σκληραίνει. Το ακατέργαστο όπιο είναι η “μπάζα” στη γλώσσα των τοξικομανών. Λαμβάνεται από το στόμα μέσα σε φαγητό ή ποτό ή με χάπια ή με κάπνισμα. Από τη μύτη εισάγεται με τον καπνό που αναδίνεται από την καύση του οπίου. Τέλος διάλυμα οπίου εισάγεται και με ενδοφλέβιες ενέσεις. Είναι το βαρύτερο ναρκωτικό.
 • Μορφίνη. Προέρχεται από το όπιο, δραστικό αλκαλοειδές. Παράγεται μετά από χημική επεξεργασία, με απόσταξη. Το 1952 το παρασκεύασαν και με συνθετικό τρόπο. Η μορφίνη είναι σκόνη λευκή, κρυσταλλική, άοσμη με πικρή γεύση. Υπάρχει και σε υγρή μορφή και σε ταμπλέτες. Διαλύεται στο νερό. Χρησιμοποιείται στην Ιατρική ως αναλγητικό προς ανακούφιση από διάφορους ισχυρούς πόνους, κυρίως στη χειρουργική. Εισάγεται στον οργανισμό με υποδόριες ενέσεις. Οι μορφινομανείς δεν είναι πολλοί, διότι η μορφίνη χρησιμοποιείται ελλείψει της ηρωίνης.
 • Ηρωίνη. Δεν προέρχεται από το όπιο κατευθείαν αλλά παράγεται από χημική επεξεργασία της μορφίνης. Είναι εξαιρετικά ισχυρό ναρκωτικό. Η δηλητηριώδης ικανότητά του είναι 7-10 φορές μεγαλύτερη της μορφίνης. Ισχυρές δόσεις από αυτό είναι θανατηφόρες. Δεν χρησιμοποιείται στην Ιατρική. Παρασκευάζεται παράνομα και διακινείται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Είναι λευκή, κρυσταλλική σκόνη με ελαφριά πικρή γεύση. Διαλύεται εύκολα στο νερό, δύσκολα στο οινόπνευμα. Διατίθεται στο εμπόριο σε σκονάκια μιας δόσης ή σε κύβους ή κάψουλες. Εισάγεται στον οργανισμό αρχικά με υποδόριες ενέσεις, μετά με ενδοφλέβιες, αφού διαλυθεί σε χλιαρό νερό. Άλλος τρόπος εισαγωγής της είναι με εισπνοές από τη μύτη (πρέζα).
 • Κωδεΐνη. Προέρχεται από το όπιο. Λαμβάνεται από τη μορφίνη και είναι κρυσταλλική βάση, η οποία διαλύεται σε αραιά αλκοόλη. Ελαφρύ ναρκωτικό σε σχέση με τη μορφίνη και την ηρωίνη, δημιουργεί όμως όλα τα θλιβερά συμπτώματα των προηγουμένων. Οι τοξικομανείς τη χρησιμοποιούν όταν δεν είναι σε θέση να προμηθευθούν μορφίνη ή ηρωίνη. Υπάρχουν και άλλα παράγωγα του οπίου, η υδρομορφίνη, η υδροκωδόνη, η οξυκωδόνη, η μεπεριδίνη, η μεθαδόνη, το βάμμα οπίου. Μερικά είναι πιο ισχυρά, άλλα λιγότερο ισχυρά. Όλα δημιουργούν εθισμό και αναζήτηση δόσης από ισχυρότερο ναρκωτικό για ικανοποίηση.
 • Κοκαΐνη. Παράγεται από τα φύλλα του θάμνου ερυθρόξυλο της Κόκα, που ευδοκιμεί στις θερμές χώρες της λατινικής Αμερικής, μετά από επεξεργασία. Είναι από τα ισχυρότερα ναρκωτικά, δημιουργεί ανατριχιαστικά αποτελέσματα. Στο λαθρεμπόριο κυκλοφορεί σε λευκή σκόνη, σε υγρή μορφή και σε ταμπλέτες. Εισάγεται στον οργανισμό με ενδοφλέβιες ενέσεις, με εισπνοή από τη μύτη, ακόμα από ποτά ή με επαλείψεις στο δέρμα. Στην Ιατρική χρησιμοποιείται για τοπικές αναισθησίες.

Άλλη κατηγορία είναι οι ψυχοτροπικές ουσίες. Με τον όρο αυτό εννοούμε τις ουσίες εκείνες που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και προκαλούν διέγερση ή υποστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος με συνέπεια τη δημιουργία παραισθήσεων ή τη διατάραξη της σκέψης, της συμπεριφοράς, της αντίληψης ή της ψυχικής διάθεσης. Ονομάζονται παραισθησιογόνα ή ψυχεδελικά φάρμακα. Είναι επικίνδυνα και καταστρεπτικά για την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Τέτοια είναι:

 • Μεσκαλίνη. Παράγεται από το φυτό Peyote στο Μεξικό. Είναι κρυσταλλική σκόνη σε κάψουλες. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή και εισάγεται στον οργανισμό με ενέσεις ή από το στόμα. Έχει πικρή γεύση γι’ αυτό και συνοδεύεται από ποτά. Δημιουργεί παραισθήσεις, διαταράσσει την προσωπικότητα του ατόμου και εμφανίζει συμπτώματα όμοια με της σχιζοφρένειας
 • Ψιλοκυβίνη. Ισχυρό παραισθησιογόνο. Παράγεται από ένα είδος μανιταριού στο Μεξικό. Είναι πιο ισχυρό από τη μεσκαλίνη και βρίσκεται σε υγρή μορφή και σε κρυσταλλική σκόνη.
 • ΤΗC. Ισχυρό ναρκωτικό, προέρχεται από συστατικά κάνναβης. Μεταβάλλει την ψυχική διάθεση του λήπτη, διαταράσσει την αίσθηση του χρόνου, την όραση, την ακοή και υποβιβάζει την προσωπικότητα του ατόμου.

Συνθετικά ναρκωτικά: Παράγονται στα φαρμακευτικά και χημικά εργαστήρια

 • L.S.D. Lusergic Sauere Diethylamid (διαιθυλαμίδιον του λυσεργικού οξέος). Το 1938 κατασκευάστηκε στην Ελβετία στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας Sandoz ως θεραπευτικό ορισμένων ψυχασθενειών. Μετά από 5 χρόνια ανακαλύφθηκαν οι παραισθησιογόνες ιδιότητές του από τον καθηγητή Dr. Hoffmann, ο οποίος και το ανακάλυψε. Είναι υγρό, άχρωμο, άγευστο, άοσμο ή σκόνη λευκή. Εισάγεται στον οργανισμό με μορφή χαπιών ή με κομμάτια ζάχαρης ποτισμένα με σταγόνες L.S.D. ή με εισπνοή ή με ενέσεις. Επιδρά σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και επί του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έχει τρομακτική δραστικότητα. Υπολογίζεται ότι το 1/10.000 του γραμμαρίου του ναρκωτικού αυτού, μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση καταληψίας
 • S.T.D. Πολύ επικίνδυνο ναρκωτικό, τριπλάσιο σε δραστικότητα από το L.S.D. Έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι από τη χρήση αυτού του ναρκωτικού. Δεν έχει καμία εφαρμογή στην Ιατρική
 • Α.S.D. Πρωτοεμφανίστηκε το 1977 στην Ελλάδα από ξένους λαθρεμπόρους. Είναι πολύ πιο δραστικό από το L.S.D
 • D.M.T. και D.E.T. Βρίσκεται σε σκόνη ή σε υγρή κατάσταση, λαμβάνεται με εισπνοή ή με κάπνισμα της σκόνης μαζί με καπνό ή με ενέσεις
 • Αμφεταμίνες. Από τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες χημικών ουσιών που κυκλοφορούν. Διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, δημιουργούν περιορισμό της πνευματικής και μυϊκής κόπωσης και βελτίωση της διάθεσης του ανθρώπου και διάθεση για εργασία. Ακόμη προκαλούν αύξηση των μυϊκών δυνάμεων. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα από άτομα που θέλουν να μην κοιμηθούν τη νύχτα για να εργαστούν, από αθλητές για να αυξήσουν τις δυνάμεις και τις επιδόσεις τους (ντοπάρισμα), από γυναίκες για να μειώσουν την όρεξη του φαγητού και να μην παχαίνουν, από κακοποιούς για να έχουν θάρρος και ψυχραιμία κατά τη διάπραξη εγκλημάτων
 • Βαρβιτουρικά. Επιδρούν ως καταπραϋντικά και υπνωτικά. Χρησιμοποιούνται για την καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Γίνονται εύκολα συνήθεια και απαιτούν όλο και μεγαλύτερες δόσεις. Έτσι μετατρέπονται σε ναρκωτικά και γίνονται επικίνδυνα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν η λήψη τους συνδυάζεται με οινοπνευματώδη ποτά ή άλλα ναρκωτικά. Χορηγούνται κατόπιν οδηγίας γιατρού και κυκλοφορούν σε ταμπλέτες, κάψουλες και ενέσεις. Από τη χρήση τους έχουν προκληθεί πολλοί θάνατοι.

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελεί όχι απλά ένα ιατρικό πρόβλημα με κοινωνικές προεκτάσεις, όπως πολλοί ισχυρίζονται, αλλά ένα κοινωνικό πρόβλημα που πλέον έχει λάβει τη μορφή μάστιγας του σύγχρονου πολιτισμού. Και αυτό διότι κάθε χρόνο συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό των θανάτων τους. Η εξάπλωση του διεθνούς δικτύου λαθρεμπορίας ναρκωτικών, εμπλέκει στα “δίχτυα” του ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νέων σε ηλικία ατόμων. Η εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες είναι ολέθρια έως θανατηφόρα.

Δημοσιεύεται σε συντόμευση.

LivePedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε