8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Τα ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Τα ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα

Τα ναρκωτικά που κάποτε ήταν νόμιμα

images.85 0
Η ιστορία των πιο γνωστών ουσιών

Μπορεί τώρα να είναι παράνομα, όμως κάποτε οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τις εθιστικές ιδιότητές τους. Κάποτε θεωρούνταν φάρμακα, κάποτε κάποια από αυτά χρησιμοποιούνταν από γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες. Διαβάστε την ιστορία των πιο γνωστών ναρκωτικών.

Όπιο

Είναι χυμός παπαρούνας και έγινε γνωστός τον 19ο αιώνα στην Αμερική. Τότε δινόταν ως φάρμακο από τους γιατρούς και πωλούνταν και στα μανάβικα! Οι Κινέζοι το κάπνιζαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1875 και το 1907 το όπιο απαγορεύθηκε σε Σαν Φρανσίσκο και Καλιφόρνια αντιστοίχως και το 1914 με τον νόμο του Francis Burton Harrison απαγορεύθηκε πλήρως.

Μαριχουάνα


Η κάνναβη ήταν νόμιμη στην Αμερική μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Βασικά, το 1610 ένας νόμος στη Βιρτζίνια, επέτρεπε στους αγρότες να καλλιεργούν τα φυτά αυτά για να παράγουν υφάσματα. Τελικά, απαγορεύτηκε στην Καλιφόρνια το 1913 και σιγά σιγά ακολούθησαν όλες οι πολιτείες την ίδια πολιτική. Χρησιμοποιείται ακόμη ως φάρμακο.

Μεθαμφεταμίνη

Οι αλχημίες ενός Ιάπωνα χημικού το 1893 δημιούργησαν αυτό το παρασκεύασμα, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 1944. Θεράπευε τον αλκοολισμό, την κατάθλιψη και τις αλλεργίςε. Το 1950 έγινε πολύ συνηθισμένο, όμως το 1970 απαγορεύτηκε.

Κοκαΐνη

Συνταγογραφούνταν για τη θεραπεία της κατάθλιψης και σήμερα για τον εθισμό στη μορφίνη. Κάποτε θεωρούσαν πως θεράπευε το βήχα και λένε πως ήταν υπήρξε μέρος της πρώτης μυστικής συνταγής της Coca-Cola. Έγινε παράνομη το 1970.

LSD

Τα ψυχεδελικά συμπτώματα του LSD ανακαλύφθηκαν κατά τύχη το 1943 όταν ένας Σουηδός επιστήμονας κατά λάθος έριξε στο δέρμα του λίγη από την ουσία! Η CIA ερεύνησε την πιθανή χρήση της ουσίας ως συστατικό για πλύσεις εγκεφάλου. Το 1966, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης του, το LSD απαγορεύτηκε.

GHB

Το “χάπι του βιασμού” φτιάχτηκε το 1960 σε εργαστήριο και χρησιμοποιούνταν για αναισθητικό. Κάποτε μάλιστα οι αθλητές του bodybuilding το έπαιρναν για να κοιμηθούν. Το GHB είναι ένα φυσικό νευροχημικό που προκαλεί καταθλιπτικές, μυοχαλαρωτικές παρενέργειες.

Ecstasy

Το MDMA ή αλλιώς ecstasy ήταν νόμιμο μέχρι το 1984! Το 1912 δημιουργήθηκε από χημικό που δούλευε στη φαρμακευτική Merck και ξεχάστηκε μέχρι το 1970, που ο καθηγητής Alexander Shulgin του έδωσε μια… δεύτερη ευκαιρία στην ψυχοθεραπεία. Το 1985 απαγορεύτηκε και έγινε παράνομο.

Ηρωίνη

Το 1874 η ηρωίνη ήταν το αντικατάστατο της μορφίνης από την εταιρεία Bayer! Στις αρχές του 20ού αιώνα μάλιστα χορηγούνταν για τη θεραπεία του βήχα. Αποδείχθηκε πιο εθιστική ουσία από τη μορφίνη και αυτή η έρευνα ανέτρεψε τις αντιλήψεις για την ηρωίνη.

www.akous.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε