8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Τα Ελληνόπουλα είναι εθισμένα στο ίντερνετ και συχνά έχουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Τα Ελληνόπουλα είναι εθισμένα στο ίντερνετ και συχνά έχουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα

Τα Ελληνόπουλα είναι εθισμένα στο ίντερνετ και συχνά έχουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη Πανελλαδική έρευνα ανάμεσα σε έφηβους 15 και 16 ετών, από την Μονάδα εφηβικής Υγείας της Β’ παιδιατρικής πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας είναι συγκλονιστικά:

– Έχει αυξηθεί το ποσοστό υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου.

– Οι επαρχιακές πόλεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπεριφορών εθισμού στο διαδίκτυο και οριακής χρήσης σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Αττικής.

– Αντίθετα με τα αποτελέσματα έρευνας του 2007, σύμφωνα με τα οποία τα αγόρια είχαν προβάδισμα σε συμπεριφορές εξάρτησης, τώρα παρατηρείται εξίσωση αγοριών – κοριτσιών.

– Ως πρώτη αιτία, που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά εθισμού, είναι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθούν τα online παιχνίδια, τα οποία είχαν την πρωτιά το 2007.

– Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης, παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου σε σύγκριση με τους εφήβους που ασχολούνται με το διαδίκτυο σε φυσιολογικά πλαίσια. Εξάλλου, τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σημαντικά συχνότερα από τα υπόλοιπα παιδιά.

– Από το σύνολο των εφήβων 63,7% θα χρησιμοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (αφορά εξαρτημένους εφήβους από το Διαδίκτυο).

Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας έχουν απευθυνθεί τουλάχιστον 150 έφηβοι μαζί με τους γονείς τους προκειμένου να βοηθηθούν για να απεξαρτηθούν από τον εθισμό του διαδικτύου. Στα πρώιμα στάδια το φαινόμενο αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα με ψυχοεκπαίδευση. Σε προχωρημένο στάδιο εθισμού ο έφηβος δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν συνεργάζεται, μπορεί να λέει ψέμματα και μπορεί να εξαπατά γονείς και θεραπευτές. Σε αυτό το στάδιο η συμπεριφορά του δεν διαφέρει από την συμπεριφορά ατόμων που είναι εθισμένα σε ναρκωτικές ουσίες.

Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι η οικογένεια και το σχολείο μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτού του σύγχρονου φαινομένου. Ο ρόλος των γονιών είναι σημαντικός και κατά τις πρώτες επαφές του παιδιού με το διαδίκτυο θα πρέπει να βρίσκονται συνέχεια “από πάνω” του.

Η Μονάδα εφηβικής υγείας λειτουργεί την τηλεφωνική γραμμή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ (8001180015) και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και εφήβους, σχετικά με θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Η έρευνα, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013, γίνεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος για τη διερεύνηση της συχνότητας και έντασης των συμπεριφορών εξάρτησης στο διαδίκτυο σε Ευρωπαίους εφήβους και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε