8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ. γιγαντιαίο καρτέλ κοκαΐνης

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Σκόρπια  > Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ. γιγαντιαίο καρτέλ κοκαΐνης

Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ. γιγαντιαίο καρτέλ κοκαΐνης

eb4ad7f3ab7b775006b14482e34fb06f XL
Στην εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα καρτέλ εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, με τη συνδρομή του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

Στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ», που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική και τα Χανιά, έχουν συλληφθεί 16 άτομα – μέλη του καρτέλ, εκ των οποίων τέσσερα ηγετικά στελέχη του, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 146 κιλά κοκαΐνης, 852.000 € και 10 πολυτελή οχήματα.

Το καρτέλ χαρτογραφήθηκε πλήρως ως προς την εσωτερική του σύνθεση, την ιεραρχική του δομή, το ρόλο των μελών του και τις επιμέρους διασυνδέσεις τους και εξακριβώθηκε ότι αποτελείται από πέντε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν είτε μόνες είτε σε συνεργασία, στη συστηματική εισαγωγή και διακίνηση κοκαΐνης στη χώρα μας.

3

H πρώτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από τον 45χρονο ομογενή από τη Γεωργία, ενώ ξεκίνησε τη δράση της τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους, με σκοπό την αγορά ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική και την περαιτέρω μεταφορά τους στη χώρα μας με φορτηγό πλοίο.

Για τη μεταφορά των χρηματικών ποσών, που προέρχονταν από την εμπορία των ναρκωτικών, στρατολογούσαν «αχυράνθρωπους» και χρησιμοποιούσαν την «τεχνική του μυρμηγκιού», δηλαδή κατάτμηση του συνολικού ποσού σε περισσότερα μέρη και αποστολή τους, κάθε φορά, κάτω από το όριο υποχρεωτικής αναφοράς ύποπτης συναλλαγής, που έχει τεθεί διεθνώς για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, ώστε να μην κινούν υποψίες για τη φύση και το σκοπό της συναλλαγής.

6

Προχθές το απόγευμα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε εμπορευματοκιβώτιο – container , με δηλωθέν νόμιμο φορτίο μπανανών, προερχόμενο από το λιμάνι του Εκουαδόρ, το οποίο αφίχθη την 17-10-2013 με φορτηγό πλοίο (cargo), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιμελώς κρυμμένα, κάτω από το μεταλλικό πάτωμα, 108 ανισοβαρείς συσκευασίες κοκαΐνης, συνολικού μεικτού βάρους 119 κιλών περίπου.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013, με σκοπό την εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας, μέσω της Αλβανίας.

Ένα από τα ηγετικά της μέλη είναι έγκλειστος στις φυλακές, απ’ όπου καθοδηγούσε τα μέλη της οργάνωσης για την παραλαβή και διακίνηση των ναρκωτικών, προέβαινε σε συμφωνίες για την εμπορία κοκαΐνης και συντόνιζε την είσπραξη και συγκέντρωση μεγάλων χρηματικών ποσών προερχόμενων από την πώληση της.

8

Όπως προέκυψε η εγκληματική οργάνωση είχε εισαγάγει μέσω Αλβανίας ναρκωτικά στη χώρα μας τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013, με σκοπό την καθημερινή διακίνηση μικροποσοτήτων κοκαΐνης σε χρήστες, κυρίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και του Πειραιά.

Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με όρους «φατρίας», καθώς όλα τα μέλη της κατάγονται από την περιοχή των Αγίων Σαράντα Αλβανίας και συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

Οι ποσότητες που προμηθευόταν, συσκευάζονταν σε δόσεις του ενός (1) γραμμαρίου και κάθε δόση πωλούνταν αντί του ποσού των ογδόντα (80) €.

Η εγκληματική οργάνωση συγκρότησε ένα κλειστό κύκλο αγοραστών ναρκωτικών ουσιών, χρηστών κοκαΐνης, τους οποίους προμήθευε με δόσεις, κατόπιν παραγγελίας τους. Για να ενταχθεί κάποιος χρήστης στον κύκλο του «πελατολογίου» της οργάνωσης θα έπρεπε να τον έχει συστήσει άλλος αγοραστής – χρήστης που αναγνωριζόταν από την οργάνωση ως αξιόπιστος.

7

Από τη διενεργηθείσα έρευνα προέκυψαν συνολικά 67 αγοραστές δόσεων κοκαΐνης, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν πλήρως οι 45, οι οποίοι προμηθεύτηκαν από την οργάνωση, από ελάχιστα γραμμάρια έως μερικές δεκάδες γραμμαρίων κοκαΐνης.

Η τέταρτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2013 με σκοπό τη μεταφορά και τη διάθεση ναρκωτικών στη χώρα μας, από τη Βενεζουέλα.

Ο επικεφαλής της δεν εμπλέκονταν απευθείας στην αγορά και διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά ανέθετε τις διαπραγματεύσεις και τις επικοινωνίες με τη Βενεζουέλα καθώς και τα ταξίδια για την προμήθεια και μεταφορά της κοκαΐνης, στα άλλα μέλη που ενεργούσαν υπό τις εντολές του.

Η πέμπτη εγκληματική οργάνωση, που είναι και η πλέον ολιγομελής, συγκροτήθηκε επίσης από τον Ιούνιο του 2013, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία των ποσοτήτων κοκαΐνης, που εισάγονταν από την Λατινική Αμερική, σε αγοραστές στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Οι 16 συλληφθέντες είναι Έλληνες και αλλοδαποί. Αναλυτικά πρόκειται για:

-έναν 45χρονο ομογενή από τη Γεωργία, ηγετικό στέλεχος του καρτέλ που διώκεται σε διεθνές επίπεδο, με εκκρεμείς ερυθρές Αγγελίες της INTERPOL, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά και συγκεκριμένα κοκαΐνη και για απόπειρα ανθρωποκτονίας (συμβόλαιο θανάτου), πράξεις που έλαβαν χώρα στη Γεωργία. Επίσης κατηγορείται για πλαστογραφία και διακεκριμένη (μεγάλης κλίμακας) απάτη, πράξεις που έλαβαν χώρα στο Αζερμπαϊτζάν.

-έναν 33χρονο ομογενή από την Αλβανία, επίσης ηγετικό στέλεχος του καρτέλ, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, η οποία αφορά αντιδικία για μεταφορά ποσότητας 26 κιλών κοκαΐνης, από τη Μαδρίτη προς την Ελλάδα.

-έναν 42χρονο αλλοδαπό, ηγετικό στέλεχος του καρτέλ, μόνιμο κάτοικο Μαδρίτης.

-έναν 57χρονο υπήκοο Βενεζουέλας

-έναν 51χρονο υπήκοο Ουκρανίας

-τέσσερις Έλληνες ηλικίας 27, 35, 44 και 61 ετών

-τρεις ομογενείς από την Αλβανία, ηλικίας 31, 34 και 37 ετών

-τέσσερις υπήκοους Αλβανίας, ηλικίας 32, 33 και 36 ετών

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.

Στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι επτά άνδρες (Έλληνες και αλλοδαποί), ως διευθύνοντες ή μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους τέσσερις είναι έγκλειστοι σε ελληνικές φυλακές, ένας σε φυλακές της Βενεζουέλας και οι υπόλοιποι δύο είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Στο καρτέλ συμμετείχε και 44χρονος ανθυπαστυνόμος, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή του σε σπείρα διάπραξης ενόπλων ληστειών σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς τσιγάρων κ.ά. εμπορευμάτων, καθώς και διαρρήξεων κοσμηματοπωλείων, η οποία εξαρθρώθηκε στα τέλη Αυγούστου.

Από τις έως τώρα έρευνες, μεταξύ άλλων, έχουν κατασχεθεί 146,5 κιλά κοκαΐνης, 352.000 € σε μετρητά και 500.000 € σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστόλι με δύο γεμιστήρες και 15 φυσίγγια, εννεά πολυτελή αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, 50 κινητά τηλέφωνα, τρία laptop, τρία ipad, ένα ipod και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Επισημαίνεται ότι με την εξάρθρωση του εγκληματικού καρτέλ, οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, που δραστηριοποιούνται σε διεθνικό επίπεδο, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά.

Πηγή: www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε