8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Ρεπορτάζ: Οι πιάτσες των ναρκωτικών στην Αθήνα

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Ρεπορτάζ: Οι πιάτσες των ναρκωτικών στην Αθήνα

Ρεπορτάζ: Οι πιάτσες των ναρκωτικών στην Αθήνα

«Τα ναρκωτικά στην Ελλάδα της κρίσης»

Η κάμερα της εκπομπής «Le Iene» του ιταλικού τηλεοπτικού σταθμού Canale 5 ταξίδεψε μέχρι την Ελλάδα, πραγματοποιώντας ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στο «τρίγωνο των ναρκωτικών» της Αθήνας.

Ο Πάολο Τρίντσα με το συνεργείο του παρουσίασε την κατάσταση των Ελλήνων ως δραματική, υποστηρίζοντας ότι ο λαός ζει την απόλυτη τραγωδία, ενώ μετέφερε σοκαριστικές εικόνες από τα στέκια των τοξικομανών.

«Οι Έλληνες έμειναν χωρίς δουλειά και χωρίς σπίτι. Τα καταστήματα έκλεισαν το ένα μετά το άλλο. Η έλλειψη τροφής αποτελεί πρόβλημα για χιλιάδες κόσμου. Ουρές σχηματίζονται για συσσίτιο. Για μήνες οι δρόμοι έγιναν θέατρο διαδηλώσεων. Γυρνώντας στο κέντρο της Αθήνας βλέπεις δεκάδες κόσμου να κάνει χρήση ναρκωτικών», αναφέρει ο Τρίντσα, κάνοντας τουρ στην καρδιά της διακίνησης ουσιών.

Συνομιλώντας με εκπρόσωπο του ΚΕΘΕΑ, ο Ιταλός δημοσιογράφος μαθαίνει ότι οι ουσίες Τάι και Σίσα «έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης και εδώ τα γνωρίζουν ως “ναρκωτικά της κρίσης”», που για να τα αποκτήσει κανείς αρκούν μοναχά λίγα ευρώ.

Ένας χρήστης, μιλώντας στην κάμερα του Canale 5, εξηγεί ότι το Τάι είναι ηρωίνη από την Ταϊλάνδη, αλλά «στην Ελλάδα δεν είναι γνήσια, αλλά χημική. Είναι χημική 100%».

Αναφέρεται, δε, ότι τα τελευταία χρόνια οι έμποροι κάνουν προσμίξεις ναρκωτικών με τις χειρότερες ουσίες του κόσμου: σαμπουάν, καθαριστικά υγρά, τσιμέντο, ενώ ούτε οι ίδιοι οι χρήστες ξέρουν τι περιέχει το ναρκωτικό με το οποίο δηλητηριάζουν το κορμί τους.

«Με το Τάι είσαι σαν ζόμπι, δεν καταλαβαίνεις τίποτα, δεν είσαι άνθρωπος, σου κλέβει τα συναισθήματα. Όσοι το δοκίμασαν για 2–3 μήνες έχουν τρελαθεί», λέει ένας δεύτερος τοξικομανής, αλλά κανείς δεν δείχνει να νοιάζεται για τις επιπτώσεις.

«Η φτώχεια της χώρας έφερε την απόγνωση και τα ναρκωτικά, και για τα ναρκωτικά είσαι πρόθυμος να κάνεις τα πάντα», συνεχίζει ο Τρίντσα, στον οποίο ο εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ δηλώνει ότι πολλές γυναίκες δέχονται να έρθουν σε σ3ξουαλική επαφή με άνδρες για να πληρώσουν τα ναρκωτικά τους.

«Κοστίζει 20 ευρώ η επαφή χωρίς προφυλακτικό. Επιπλέον, δεν παίρνουν άλλες προφυλάξεις, ενώ ανταλλάσσουν και τις σύριγγες, που αποτελεί έναν ακόμα κίνδυνο για μετάδοση του ιού του AIDS», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος.

«Πράγματι, στην Ελλάδα το AIDS έχει γίνει μία πραγματική μάστιγα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τα δύο τελευταία χρόνια σε ποσοστό 1.500% και για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οργανώσεις όπως το ΚΕΘΕΑ κάνουν τα πάντα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

 

Ο ρεπόρτερ της εκπομπής παρακολουθεί το έργο των μελών του ΚΕΘΕΑ που προσφέρουν στους χρήστες ναρκωτικών καινούργιες σύριγγες, ενώ λέει: «Έρχεται πολύς κόσμος με τη σύριγγα στο χέρι και στον καθένα δίνεται ένα κουτί. Δεν περνάει αρκετός χρόνος για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το σύστημα. Λίγο αργότερα έρχεται ένας Έλληνας, ονόματι Γουίλι, πετάει τη σύριγγα και παίρνει το καινούργιο κουτί. Κάνουμε δύο βήματα μαζί του και λίγα μέτρα πιο μακριά σταματάει και ετοιμάζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, για να κάνει χρήση».

Ο νεαρός δείχνει στην κάμερα ότι είναι έτοιμος να κάνει ένεση με Τάι και όταν τον ρωτάει ο δημοσιογράφος τι είναι το Τάι, εκείνος απαντά στα ισπανικά ότι δεν έχει ιδέα.

Η κάμερα καταγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας της ουσίας και στη συνέχεια ακολουθεί τον Γουίλι, μέχρι τη στιγμή που είναι έτοιμος να κάνει την ένεση στη βουβωνική περιοχή.

Αργότερα, ο ρεπόρτερ παρατηρεί ότι ο νεαρός με δυσκολία μιλάει και αρθρώνει κάποιες λέξεις, ενώ με όση δύναμη έχει εξηγεί ότι ξεκίνησε τα ναρκωτικά σε ηλικία 16 ετών, καθώς αντιμετώπιζε οικογενειακά προβλήματα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες στους γονείς του.

Παρ’ όλα αυτά, το ρεπορτάζ της εκπομπής «Le Iene» συνεχίζει, εξηγώντας τις παρενέργειες και του ναρκωτικού Σίσα, της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,

που όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ, είναι πολύ πιο επικίνδυνο και οδηγεί στην παράνοια τους χρήστες.

Όσοι έχουν δοκιμάσει την ουσία εξηγούν στην κάμερα ότι είναι σκουπίδι, πως «τρελαίνει τον άνθρωπο και μπορεί να τον οδηγήσει στο φόνο», ότι μπορεί κάποιος να κάνει χρήση ακόμα και για 14 ημέρες χωρίς παύση και χωρίς να κοιμάται.

Όπως εξηγεί ένας από τους τοξικομανείς, το κύριο συστατικό της Σίσα είναι το οξύ από το υγρό μπαταρίας αυτοκινήτου.

«Αυτό το ναρκωτικό μπορεί να το βρει κανείς πολύ εύκολα στους δρόμους της Αθήνας, από αλλοδαπούς εμπόρους, κυρίως Κούρδους και Αφγανούς», ισχυρίζεται ένας δεύτερος χρήστης.

Όπως εξηγεί ένας 40χρονος άνδρας, η Σίσα επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και αλλάζει τα χαρακτηριστικά του, ενώ αλλοιώνει και το δέρμα, προκαλώντας πληγές.

Στη συνέχεια η ιταλική εκπομπή πραγματοποιεί ένα τουρ στο «τρίγωνο των ναρκωτικών», το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Αφού ο ρεπόρτερ με κρυφή κάμερα οδηγείται στα σημεία της πόλης όπου μπορεί κανείς να αγοράσει Σίσα, βλέπει νέους ανθρώπους να κάνουν χρήση, ενώ στη συνέχεια, ο άνθρωπος που τον έχει οδηγήσει εκεί και αφού έχει καπνίσει την ουσία, μιλάει ακατάπαυστα, δηλώνοντας ότι το εμπόριο ναρκωτικών και η διακίνηση ανθρώπων αποτελούν κερδοφόρες διαδικασίες για την κυβέρνηση. Αργότερα, καταγγέλλει πως ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε ηρωίνη, κρακ, κοκαΐνη, χάπια και η αστυνομία είναι απούσα.

«Είμαι 40 ετών, είμαι κατεστραμμένος, έχω AIDS, δεν έχω δόντια, δεν έχω τίποτα. Να σου πω την αλήθεια, τον περασμένο χειμώνα προσπάθησα να αυτοκτονήσω πέντε φορές», υποστηρίζει, ενώ λίγο αργότερα, εμφανώς ταραγμένος, προσπαθεί να συγκρατηθεί, ώστε να μην ξεσπάσει το θυμό του.

Η επίδραση της ουσίας στον οργανισμό του είναι σοκαριστική, καθώς αποκαλύπτει: «Νιώθω να χάνομαι, νιώθω ότι χάνω τον έλεγχο. Αν είχα ένα μαχαίρι και συναντούσα κάποιον που μου σπάει τα νεύρα, θα τον μαχαίρωνα. Μισώ αυτόν, μισώ αυτήν, δεν θέλω απλώς να επιτεθώ σε κάποιον, θέλω να τον σκοτώσω. Θα μπορούσα να δολοφονήσω έναν άνθρωπο, πολύ εύκολα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα, www.akous.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε