Πράσινο φως για τη χρήση θεραπευτικής κάνναβης
Το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα την επιτρέψει σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις
Μάρθα Καϊτανίδη, Εύη Σαλτού
Στη δέσμευση να αποκτήσουν πρόσβαση στη θεραπευτική κάνναβη ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις – όπως είναι, για παράδειγμα, οι οροθετικοί που υποφέρουν από ανορεξία ή καχεξία, οι ασθενείς που πάσχουν από επιληψία αλλά και οι καρκινοπαθείς που ταλαιπωρούνται από ναυτία και εμετούς -, οι οποίοι αποδειγμένα επωφελούνται από τη χρήση της, προχώρησε χθες το υπουργείο Υγείας.
Το πράσινο φως άναψε μετά το «ναι» που εισηγήθηκε και η Επιτροπή για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης, της οποίας πρόεδρος είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου.
Στα συμπεράσματα του σχετικού πορίσματος υπογραμμίζεται ότι «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».
Με δεδομένο άλλωστε ότι τα οφέλη που προκύπτουν από την «εξίσωση» κλινικού οφέλους – ανεπιθύμητων παρενεργειών στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα αναγνωρίζονται από άλλες χώρες, η Επιτροπή οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα».
Σημειώνεται ότι ήδη σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνταγογραφείται η θεραπευτική κάνναβη. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο διάλογος ξεκίνησε το 2007, όμως πέρασαν επτά χρόνια ώστε να δοθεί η έγκριση στους γιατρούς να την προτείνουν ως νόμιμη θεραπεία.
Ελεύθερη είναι η χρήση για θεραπευτικούς λόγους και σε 25 πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών η Μινεσότα, το Μίσιγκαν και το Κολοράντο. Καναδάς, Ισραήλ, Ιράν και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Χιλή και η Αργεντινή, συμπληρώνουν τη λίστα.
Στη Ελλάδα, ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελούσε ταμπού, με αποτέλεσμα οι δημόσιες συζητήσεις να έχουν ημερομηνία λήξης. Το θέμα τέθηκε και πάλι στο κυβερνητικό τραπέζι τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έλαβε απόφαση για τη συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα είχε σκοπό να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης.
Είχε προηγηθεί και συνάντηση των Ασθενών υπέρ της Φαρμακευτικής Κάνναβης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τους πάσχοντες να αιτούνται τη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης.
«Δεν είμαστε εγκληματίες». Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι ασθενείς, οι οποίοι χρησιμοποιούν παράνομα την κάνναβη για ιατρικούς λόγους, χαιρετούν το πόρισμα της Επιτροπής, ωστόσο, όπως λένε, μένει να το δουν και στην πράξη, αφού είναι κάτι για το οποίο αγωνίζονται χρόνια. Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Προκόπης Γεωργακόπουλος, μέχρι να αποφανθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο με ποιον τρόπο θα γίνεται η χορήγηση της κάνναβης στους ασθενείς, «που είναι μια διαδικασία που εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει, θα πρέπει να έχουμε την εύνοια του νόμου και να μην αντιμετωπιζόμαστε εμείς οι ασθενείς ως εγκληματίες».
Ο ίδιος πάσχει από αθροιστική κεφαλαλγία, μια ανίατη νευρολογική ασθένεια – άγνωστη στο ευρύ κοινό – που προκαλεί, όπως λέει, τρομερούς πονοκεφάλους. Οι κρίσεις που πάθαινε τα τελευταία 15 χρόνια έφταναν ακόμη και τις 20 καθημερινά, με διάρκεια από 5 λεπτά έως και 6 ώρες. «Εχω περάσει περιόδους όπου οι αυτοκτονικοί για μένα πονοκέφαλοι κρατούσαν μέχρι και δύο εβδομάδες συνεχόμενες».
Καμία φαρμακευτική αγωγή που του είχαν δώσει οι θεράποντες γιατροί του δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι κρίσεις και η έντασή τους αντί να μειώνονταν αυξάνονταν. Μέχρι που την άνοιξη του 2015, κατά τη διάρκεια έρευνας για το τι θα μπορούσε να ανακουφίσει έστω τις κρίσεις, διάβασε για τη χρήση του εκχυλίσματος κάνναβης με κανναβιδιόλη. «Πλέον δεν νιώθω ότι είμαι άρρωστος. Εχει να με πιάσει κρίση κεφαλαλγίας από τις αρχές Αυγούστου του 2015. Και δεν είμαι μόνο εγώ. Αλλα πέντε άτομα με την ίδια πάθηση είμαστε καλά» σημειώνει ο Προκόπης Γεωργακόπουλος από την Τρίπολη.
Οπως προσθέτει, μέσα στον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται η ίδρυση του Συλλόγου Ασθενείς υπέρ της Φαρμακευτικής Κάνναβης, που θα ειδικεύεται στα σκευάσματα που προέρχονται από την κάνναβη.
www.tanea.gr