8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Ποια είναι η σχέση του αλκοόλ με τον δείκτη νοημοσύνης;

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Αλκοόλ  > Ποια είναι η σχέση του αλκοόλ με τον δείκτη νοημοσύνης;

Ποια είναι η σχέση του αλκοόλ με τον δείκτη νοημοσύνης;

Όλοι οι άνδρες έκαναν τεστ IQ και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα οποία συμπεριλαμβάνονταν στοιχεία για τη συνολική κατανάλωση αλκοόλ στην οποία επιδίδονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα προσάρμοσε τα ερωτηματολόγια για όλες τις περίπτωσεις κοινωνικό-οικονομικών συνθηκών στις οποίες βρίσκονταν οι συμμετέχοντες, όπως για παράδειγμα η συναισθηματική τους σταθερότητα, και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των γονέων.

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν μία σαφής συσχέτιση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα νοημοσύνης και στην επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ.

9623712183401592224
H κατανάλωση πολλών ποτών με σκοπό την μέθη
 μπορεί να οφείλεται στην κοινωνικό-οικονομική
κατάσταση αλλά και στην εκπαίδευση των ανδρών

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ένα άτομο με λιγότερες γενικές γνώσεις έχει την τάση να υποχωρεί σε πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Αυτή η έλλειψη “διδαγμάτων”, με τη σειρά της, οδηγεί στην “κακή επιλογή” της βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ ένας υγιεινός τρόπος ζωής συνήθως παρατηρείται στα άτομα με έναν πιο υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Ειδότερα, η επικεφαλής της μελέτης Sara Sjolund δηλώνει: “Βρήκαμε ότι τα χαμηλότερα αποτελέσματα σε τεστ IQ στους άνδρες στη Σουηδία, συνδέονται με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μετράται σε δύο σημεία, της συνολικής πρόσληψης και της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης οινοπνευματώδη ποτών”.

Οι μελετητές σημειώνουν, επίσης, πως η κοινωνική-οικονομική θέση των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Η ερευνητική ομάδα σημειώνει πως η κατανάλωση αλκοόλ δεν μας κάνει ανόητους, αλλά αυτό που αξίζει να παρατηρήσουμε είναι ότι η μελέτη φέρνει στην επιφάνεια τη σημασία της ισότητας στην εκπαίδευση και των ίσων ευκαιριών, τονίζοντας ότι κάποιοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευκαιριακά περιβάλλοντα και άλλοι όχι.

Η έλλειψη επαρκών γνώσεων και η επακόλουθη άγνοια των γενικότερων κινδύνων, προφανώς, δεν είναι οι κατάλληλοι “μέντορες”, στην επιλογή του σωστού ή του λάθους. Η γνώση είναι απόρροια της παιδείας, αρκεί αυτή να είναι καθολική και προσβάσιμη σε όλους. Όταν κάποιοι συνεχίζουν να στερούνται βασικών γνώσεων, δεν θα ήταν υπερβολικό να δικαιολογήσουμε τις “κακές” επιλογές.

pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε