8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Οι selfies σύμπτωμα εθισμού στα smartphones

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Οι selfies σύμπτωμα εθισμού στα smartphones

Οι selfies σύμπτωμα εθισμού στα smartphones

e7ce6e0b0a45b5ade49d3b84599f8f3e
Σύμπτωμα εθισμού τον οποίο προκαλούν τα smartophones αποτελεί σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Βρετανία, η συνήθεια να βγάζει κανείς συνεχώς selfies τις οποίες στη συνέχεια ανεβάζει στα social media.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντέρμπυ η συνήθεια των selfies δείχνει ναρκισσισμό, με άλλα λόγια υπερβολικό ενδιαφέρον για τον εαυτό μας και την σωματική μας εμφάνιση.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότερα από 250 νεαρά άτομα, από τα οποία το 13% παρουσίαζαν σημάδια εθισμού.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια με σκοπό να αξιολογήσουν τη χρήση του smartphone τους και την προσωπικότητά τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στον ναρκισσισμό και τον εθισμό στα έξυπνα κινητά.

Οι selfies σύμπτωμα εθισμού στα smartphones

9626645233747914203

«Όσο πιο ναρκισσιστής είναι κανείς, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να εκδηλώσει εθισμό στο κινητό του», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ζ. Χουσέιν, λέκτορας Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Ντέρμπυ.

Όπως φάνηκε από την έρευνα ο μέσος χρήστης των έξυπνων κινητών αναλώνει πάνω από 3,5 ώρες την ημέρα στο κινητό του, ενώ το 35% των νέων υποστηρίζουν πως το χρησιμοποιούν ακόμα και σε μέρη που δεν επιτρέπονται κινητά. Τέλος το 87% υποστηρίζουν ότι η χρήση του αφορά κατά κύριο λόγο τα μέσα δικτύωσης.

Άλλα σημάδια εθισμού στο smartphone είναι:

Αλλαγες στην ψυχική διάθεση
Αίσθημα μοναξιάς
Υπερβολική ζήλεια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στη «Διεθνή Επιθεώρηση ΚυβερνοΣυμπεριφοράς, Ψυχολογίας & Μάθησης».

Σύμφωνα και με παλιότερη μελέτη οι πολλές selfies στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αρνητική ένδειξη για την ψυχολογική κατάσταση κάποιου. Συγκεκριμένα οι άνδρες, που δημοσιεύουν περισσότερο φωτογραφίες του εαυτού τους από ότι φωτογραφίες άλλων, είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ, που εξέταζαν τα επίπεδα ναρκισσισμού και ψυχοπάθειας. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνδρες που ποστάρουν πολλές selfies και περνούν περισσότερο χρόνο για να τις επεξεργαστούν είναι πιο συχνά ναρκισσιστές. Είναι όμως πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται από μία έρευνα», είχε δηλώσει τότε η Jesse Fox, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε