8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και η εξάρτηση από ουσίες

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και η εξάρτηση από ουσίες

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και η εξάρτηση από ουσίες

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο «e-life», διεξήχθη στην Κω το 2008 και αποτελεί συνεργασία της ΕΕΜΔΕΔ και του Κέντρου Πρόληψης Ιπποκράτης του ΟΚΑΝΑ στο νησί. Το δείγμα της έρευνας αφορούσε στο σύνολο των μαθητών από την Γ’ Γυμνασίου ώς την Γ’ Λυκείου, ήτοι 1.270 παιδιά. Αυτό μας κάνει 587 αγόρια και 634 κορίτσια, ενώ 49 μαθητές (ποσοστό 3,85 %) αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Την ερευνητική ομάδα αποτελούσαν οι Κωνσταντίνος Σιώμος, Γεώργιος Φλώρος και Βιργινία Φισούν, σε συνεργασία με τους Δημήτρη Γερούκαλη και Κλήμη Ναυρίδη.

Νέο στοιχείο της εν λόγω έρευνας; Το εύρημα ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων εθισμού στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι ένδειξη πως ένας έφηβος έχει δοκιμάσει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών ή και να είναι ήδη χρήστης τους. Διαφαίνεται μάλιστα μία στενή σύνδεση των χημικών και των τεχνολογικών εθισμών, η οποία περιλαμβάνει κοινά στοιχεία προσωπικότητας ανάμεσα στους χρήστες αλλά και άλλες ψυχοκοινωνικές ή βιολογικές παραμέτρους. Οι σχολιαστές της έρευνας, δρ David Greenfield και δρ Megan Moreno, ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα ήταν για αυτούς αναμενόμενα, με βάση την κλινική τους εμπειρία στη διαχείριση εφήβων που αναπτύσσουν έξεις σε χημικές ουσίες ή άλλες προβληματικές συμπεριφορές, όπως υπέρμετρη σωματική άσκηση ή αγορές προϊόντων, αφού είχαν πρώτα διαγνωσθεί με εθισμό στο Διαδίκτυο.

Στο διά ταύτα; Οπως σημειώνουν τα συμπεράσματα της έρευνας, όταν αυξάνεται η παθολογική χρήση (βλέπε εθισμός) στο Ιντερνετ, αυξάνονται και οι πιθανότητες χρήσης παρανόμων ουσιών. Πράγμα το οποίο μπορεί να το δει κανείς ρίχνοντας μια ματιά στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε. Στην περίπτωση μάλιστα της αναζήτησης πορνογραφικού υλικού, διπλασιάζονται τα ποσοστά χρήσης ουσιών. Αντιθέτως, υποδιπλασιάζονται τα ποσοστά χρήσης ουσιών ανάμεσα στους μαθητές της έρευνας που αναζητούσαν στοιχεία για σχολικές εργασίες…

Πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε