8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV. Τέστ

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Ενδιαφέρον  > ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV. Τέστ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV. Τέστ

3. Μπορεί μια νέα γυναίκα να εμβολιαστεί έναντι του HPV από την ηλικία των 12 ετών.

  • Ναι
  • Όχι

4. Αν μια γυναίκα κάνει το εμβόλιο κατά του HPV μπορεί να επαναπαυθεί ότι δεν θα εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

  • Ναι
  • Όχι

5. Πρέπει να εμβολιάζονται κατά του HPV και οι άνδρες.

  • Ναι
  • Όχι

6. Υπάρχουν παρενέργειες από τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV.

  • Ναι
  • Όχι

Απαντήσεις

mega LARGE t 179761 1219406 type12020
1. Το εμβόλιο δεν καλύπτει έναντι όλων των στελεχών του HPV οι οποίοι ξεπερνούν τους 100. Ωστόσο, καλύπτει έναντι δυο σημαντικών ογκογόνων ιών, των HPV16 και HPV18 ενώ το ένα από τα δυο εμβόλια καλύπτει και έναντι των ιών 6 και 11, που είναι υπεύθυνοι για τα κονδυλώματα. Κι αν εδώ προσθέσουμε τη διασταυρούμενη προστασία που παρουσιάζει το εμβόλιο έναντι και άλλων ιών όπως είναι ο 45, ο 31 και ο 33, έχουμε τελικά μια κάλυψη που πλησιάζει το 80%, η οποία χαρακτηρίζεται ως αρκετά ικανοποιητική.

2. Ακόμα κι αν μια γυναίκα έχει νοσήσει θα έπρεπε να κάνει το εμβόλιο κατά του HPV, διότι μια φυσική λοίμωξη από τον ιό HPV δεν προκαλεί φυσική ανοσία. Επίσης, είναι σπάνιο μια γυναίκα να έχει μολυνθεί και από τους δυο επικίνδυνους ιούς, τον HPV 16 και 18 (η πιθανότητα είναι μικρότερη του 2%). Επομένως, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος ακόμα και μετά τη μόλυνση (ή και μετά τη θεραπεία) γιατί προφυλάσσει από υποτροπές και νέες μολύνσεις.

3. Η συνιστώμενη ηλικία εμβολιασμού στην Ελλάδα είναι 12-26 ετών, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα υπάρχει άδεια εμβολιασμού μέχρι την ηλικία των 55 ετών διότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι νέες γυναίκες αλλά και οι γυναίκες σε μεγαλύτερες ηλικίες.

4. Είναι λάθος για μια γυναίκα να πιστεύει ότι αν έχει κάνει το εμβόλιο κατά του HPV δεν κινδυνεύει να νοσήσει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μπορεί να προστατεύεται σε μεγάλο ποσοστό αλλά ο κίνδυνος δεν εξαλείφεται ολοκληρωτικά. Για αυτό πρέπει να υποβάλλεται τακτικά και σε ΠΑΠ τεστ.

5. Όταν άρχισε ο εμβολιασμός, αφορούσε μόνο γυναίκες και θεωρήθηκε τότε, επιστημονικά, όταν αν είχαμε ευρεία κάλυψη του γυναικείου πληθυσμού δεν θα χρειαζόταν να εμβολιστούν και οι άντρες. Σήμερα όμως που εμφανίζονται HPV σχετιζόμενοι καρκίνοι όλο και πιο συχνά στους άντρες (όπως ο καρκίνος του πρωκτού, ο καρκίνος της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας), αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ερώτημα κατά πόσο θα έπρεπε να εμβολιάζονται και αυτοί. Υπάρχουν ήδη χώρες όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Αυστρία όπου υπάρχουν προγράμματα εμβολιασμού των ανδρών.

6. Τα εμβόλια είναι απόλυτα ασφαλή. Έχουν συμπληρωθεί περίπου 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο και ο πληθυσμός αυτός παρακολουθείται πάρα πολύ αυστηρά από επίσημα επιστημονικά όργανα στην Αμερική και την Ευρώπη. Επομένως, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή παρενέργεια από τον εμβολιασμό.

Πηγή: www.megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε