8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Μια απάντηση στην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη (lifo.gr)

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Μια απάντηση στην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη (lifo.gr)

Μια απάντηση στην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη (lifo.gr)

1 . Το συγκεκριμένο περιστατικό του ατόμου που ελέγχθηκε, ήταν ήδη απεξαρτημένο όταν υποβλήθηκε σε έλεγχο στον ΟΚΑΝΑ και σε καλή κατάσταση, όπως αναφέρεται επισήμως από το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Α. Συγγρός. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό δεν το αναφέρετε στην επιστολή σας που απεστάλη ως απάντηση στο δημοσίευμα, καθώς ενδιαφέροντα είναι και τα σχόλια για τη δημοσιογραφική μας άγνοια.

2. Στο Νοσοκομείο Α,. Συγγρός, ο ασθενής διαγνώσθηκε με πλήρες AIDS και φυματιώδη μηνιγγίτιδα, κάτι απίθανο να συμβεί σε διάστημα 3 ετών, όπως και πάλι οι ειδικοί γιατροί αναφέρουν , και το αρνητικό τεστ που προσκόμισε ο ασθενής από τον ΟΚΑΝΑ προκάλεσε έκπληξη.

3. ‘Όπως είναι γνωστό σε γιατρούς, λειτουργούς του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, και συνεπώς όπως έχει γίνει γνωστό στους ιατρικούς συντάκτες, τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν αναγνωρίζουν τις όποιες διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται σε άλλα Κέντρα, και επαναλαμβάνουν κάθε εξέταση, όταν πρόκειται για αντιμετώπιση ασθενούς που χρειάζεται να εξετασθεί για HIV ώστε να υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία ή περαιτέρω εξέταση για την υγεία του.

4. Ωστόσο, το πιστοποιητικό των αποτελεσμάτων για την εξέταση του HIV/AIDS που ο ΟΚΑΝΑ εξέδιδε, (και στην προκειμένη περίπτωση είχε ο ασθενής) έφερε την υπογραφή του ΟΚΑΝΑ και τα αποτελέσματα του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών (MEDISYΝ), κάτι που αποτελεί μέγιστη έκπληξη για την αναγκαία, απαιτούμενη και κρίσιμη για την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας διαφάνεια στην διάγνωση των περιστατικών του HIV, γιατί τα αποτελέσματα δεν έφεραν την υπογραφή του συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών (MEDISYΝ).

5. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά τα δείγματα των ασθενών που έχουν εξεταστεί σε κρατικά νοσοκομεία, με βάση το Δημόσιο Σύστημα Αναφοράς Κρουσμάτων φυλάσσονται,- όπως μας έχει εξηγηθεί δημοσιογραφικά-, ώστε σε περίπτωση περίεργης ή ανεξήγητης εξέλιξης στην κλινική πορεία του ασθενούς, να είναι δυνατή η σύγκριση των διαγνωστικών τιμών και η εξειδικευμένη αξιολόγηση του περιστατικού. (Π.χ., αν όντως ο συγκεκριμένος ασθενής, που είναι απεξαρτημένος, από τότε που έγινε η πρώτη εξέταση, είναι αθλητής με 5 νταν στο καράτε, μορφωμένος και σοβαρός νέος, χωρίς επικίνδυνες συμπεριφορές – αναφέρει το ιστορικό του-, και διαγιγνώσκεται ξαφνικά με προχωρημένο AIDS, χωρίς καν να το έχει υποψιαστεί, αυτό, είναι φαινόμενο καλπάζουσας εξέλιξης και θα αποτελούσε εδική περίπτωση πολλαπλού και εξειδικευμένου περαιτέρω ελέγχου για την θεραπευτική της αντιμετώπιση).

 

Αντίστοιχα, και ίσως πολύ σοβαρότερα, η φύλαξη των δειγμάτων των ΗΙV εξετάσεων αφορά και στην προάσπιση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας για τον εντοπισμό του όποιου πιθανού επιθετικού, ή υπερανθεκτικού στελέχους του ιού, πιθανότητα που ειδικά αυτή την εποχή στην Ελλάδα είναι απολύτως επείγον να επιτηρείται, για την εγγύηση που η χώρα Υγειονομικά οφείλει να παρέχει στο Παγκόσμιο Υγειονομικό Χωριό, μια και συγκεντρώνει, λόγω της άτυπης μετανάστευσης , την πιο επιβαρημένη, δυνητικά, δεξαμενή μολύνσεων με την απειλή να διασταυρωθούν επιθετικά στελέχη του ιού από κάθε γωνιά της γης.

Όταν ο ασθενής διαγνώσθηκε στο Α. Συγγρός σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, (δεν ήταν πια φορέας αλλά ασθενής) , οι γιατροί ζήτησαν επανάληψη της εξέτασης του δείγματός του από τον ΟΚΑΝΑ, αλλά η δυνατότητα αυτή δεν υπήρχε, τουλάχιστον άμεσα, όπως το ρεπορτάζ αναφέρει.

6. Το ότι μετά την εξέταση του ΟΚΑΝΑ ο ίδιος ο ασθενής εξετάστηκε και από ιδιωτικό εργαστήριο , και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, δεν ενισχύει την αξιοπιστία του τεστ που ο ΟΚΑΝΑ είχε αναθέσει στον Συν. Εργαστ. Ιατρών MEDISYN. Αντιθέτως, μάλλον επιβεβαιώνει την αναξιοπιστία των διαγνωστικών εξετάσεων για hiv των μη κρατικών εργαστηρίων, που αν και είναι γνωστή στον ιατρικό κόσμο και στους συντάκτες του Ρεπορτάζ Υγείας, «ξεχάστηκε»(?) το τελευταίο διάστημα, από τους λειτουργούς της Δημόσιας Υγείας, άραγε, όπως αναρωτήθηκαν οι ιατρικοί συντάκτες, στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 14/5 εν όψει του Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας. Στην συγκεκριμένη συνέντευξη στην οποία και μετείχατε, ακούστηκε ότι «…ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το βάρος της υγειονομικής βόμβας , γι αυτό και ο κόσμος στρέφεται στα ιδιωτικά εργαστήρια,…» αλλά διόλου δεν διευκρινίστηκε προς το κοινό η πιθανότητα λάθους, παρόλο που μια διάγνωση θετική στο HIV/AIDS μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αυτοκτονία .Ούτε επίσης έχει διευκρινιστεί η απουσία θεσμοθετημένης διαδικασίας πιστοποίησης της διάγνωσης του HIV, ούτε και το αν κάποιος αξιόπιστος φορέας ελέγχει τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια ,ούτε τελικά αν θα’ πρεπε ο ανυποψίαστος πολίτης να ξέρει ότι για τον Κρατικό Χάρτη Ανφοράς Περιστατικών του AΙDS τα τεστ από ιδιωτικά εργαστήρια είναι άκυρα.

7. Σας παραπέμπω στα σχετικά δημοσιεύματα, και δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω δημοσιογραφικά, μια και στη συνέντευξη δεν ήμουνα παρούσα. Μου μεταφέρθηκε όμως από περισσότερους του ενός έγκυρους συναδέλφους, ότι στην ερώτηση για το πού μπορεί να απευθυνθεί κανείς για τεστ για το AIDS, και εσείς προσωπικά μιλώντας από το πάνελ, επιβεβαιώσατε την προτροπή προς τα ιδιωτικά εργαστήρια (δηλώνοντας χαρακτηριστικά, όπως κατεγράφη, επι λέξει: «πραγματικά το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει άμεσα τις ανάγκες, και για λόγους ασφάλειας θα πρέπει οι πολίτες να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα»).

Ομολογώ, αυτό είναι ένα στοιχείο, που από την πλευρά μου, προσωπικά, επιφυλάχθηκα να δημοσιεύσω, θεωρώντας ότι ίσως εξελήφθη λανθασμένα από του ιατρικούς συντάκτες, ή ότι έγινε κάποια παρανόηση, αφού δεν συνάδει με την ιδιότητά σας -κατά το 2004- ως προέδρου του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και την ευρύτερη πολιτική παρουσία σας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης. την στιγμή μάλιστα, του μεγαλύτερου peak του ενδιαφέροντος του ελληνικού πληθυσμού να εξεταστεί για HIV, προτροπή για την οποία επί 20 χρόνια έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια (ευρώ) σε καμπάνιες ενημέρωσης και προληπτικής αγωγής κατά του ΗΙV/AIDS, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

Στην διάθεσή σας για κάθε λεπτομέρεια,

Με εκτίμηση, Μ.Π.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε