8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

ΜΕΘΑΔΟΝΗ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > ΜΕΘΑΔΟΝΗ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ

ΜΕΘΑΔΟΝΗ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ

Συνδέεται με το 30% των θανάτων

Το συνθετικό οπιοειδές μεθαδόνη, το οποίο χορηγείται σε άτομα εθισμένα στα ναρκωτικά ως υποκατάστατα, αλλά παράλληλα συνταγογραφείται και ως αναλγητικό, αποδεικνύεται επικίνδυνο υπό συγκεκριμένη δοσολογία. Μελέτη των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ αποδεικνύει ότι η μεθαδόνη συνδέεται με το 30% των θανάτων από υπερβολική δόση αναλγητικών.

Οι έρευνες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε ανάλυση των στοιχείων για την περίοδο 1999-2000. Σύμφωνα με αυτά, τέσσερεις στους δέκα θανάτους μετά την υπερβολική χρήση αναλγητικού, που έχει συνταγογραφηθεί μια φορά, προκαλείται από τη μεθαδόνη, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με άλλα ανάλογα φάρμακα.

Η μεθαδόνη παρουσιάζει περισσότερους κινδύνους από τα άλλα αναλγητικά, διότι έχει την τάση να συγκεντρώνεται στον οργανισμό και να προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και στον καρδιακό ρυθμό. Οι ιατρικές συνταγές χορήγησης μεθαδόνης ως αναλγητικό αυξάνονται, όπως και η λήψη υπερβολικής δόσης και οι θάνατοι από τη μη ιατρική χρήση της μεθαδόνης.

Πηγή: Health Daily (Executive Briefing for Health and Pharma Professionals) № 203 από 5 Ιουλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε