Ο Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Μέριμνα ζωής» κ. Δημήτριος Θεοδωρολέας με τους συνεργάτες του κκ. Εμμανουήλ Κουκίδη και Μαρία Κοριζή συναντήθηκαν 9 Φεβρουαρίου 2012 με την έκτη τάξη του 2ο Δημοτικό σχολείο του δήμου Κηφισιάς. Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στη δασκάλα της τάξης κ. Ασπασία Καλαφάτη και στόχος της ήταν προληπτική ενημέρωση των μαθητών για τις συνέπειες χρήσης του αλκοόλ, των ναρκωτικών, ακόμα και του καπνίσματος.
Μέσω του παιχνιδιού, ζωγραφικής, συζήτησης και της ομαδικής δημιουργικότητας με τη βοήθεια των ειδικών συνεργατών της «Μέριμνας Ζωής» τα παιδιά αποκτούν την ικανότητα να αναπτύξουν τη συναισθηματική δυνατότητα άρνησης στις εξαρτήσεις. Δουλεύοντας μέσω ασκήσεως και παιχνιδιού στο παιδί καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, τα όρια στις σχέσεις μας με τους άλλους, το θυμό, το φόβο και γενικότερα την έκφραση και τον χειρισμό των συναισθημάτων και την αυτοβελτίωση – στοιχειά που θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή και την ισορροπημένη σχέση του ατόμου τόσο με τον εαυτό του όσο και με την οικογένειά του και γενικότερα με τις ευρύτερα κοινωνικές επαφές του.
Είναι αξιέπαινη προσπάθεια της κ. Καλαφάτη, υποστήριξε ο κ. Θεοδωρολέας στη συζήτησή του με τη διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Κουτσούκου. Αναμφισβήτητα το σχολείο είναι ο βασικός φορέας που μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της πρόληψης κατά των εξαρτήσεων καθώς μέσα από προσπάθεια κοινωνικοποίησης διαμορφώνεται ο ψυχισμός του ανθρώπου στα πιο κρίσιμα σημεία της ηλικίας του. Μας φαίνεται ότι τα μικρά παιδιά είναι ακόμα μακριά από τα προβλήματα των εξαρτήσεων. Και όμως ένας ειδικός μπορεί να διακρίνει στη συμπεριφορά ενός παιδιού αρνητικούς παράγοντες όπως φοβίες, άγχος, μοναξιά, επιθετικότητα, συναισθήματα εγκατάλειψης και κοινωνικού αποκλεισμού, έπαρσης, απερίσκεπτης βιασύνης, που αργότερα μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφικές πράξεις και επιλογές. Βασικότερα απ’ όλα να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να διαμορφώνουν την άποψή τους, να την υπερασπίζουν και να είναι σε θέση να πουν ένα αποφασιστικό «όχι» τη σωστή στιγμή, κάτι το οποίο μπορεί να παίξει το καταλυτικό ρόλο σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
Στη συζήτηση με τη διεύθυνση του σχολείου ο Δημήτρης Θεοδωρολέας αναφέρθηκε στις καινοτομίες στον τομέα απεξάρτησης σε παγκόσμια κλίμακα και τόνισε τη σημαντικότητα της ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού σχετικά αλλά και την ενεργητική στάση του κράτους. Είναι εγκληματικό εκ μέρος της πολιτείας μας να χρησιμοποιεί μεθόδους που στις άλλες χώρες χρησιμοποιούσαν 50 χρόνια πριν. Είναι υποχρέωσή μας να πούμε σε κάθε νέο ή νέα ότι υπάρχει λύση και ότι έχουμε τρόπο να βοηθήσουμε κάποιον που παραπάτησε να επιστρέψει στην κανονική ζωή. Αρκεί να υπάρχει βούληση.