8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Mαύρη τρύπα στον ΟΚΑΝΑ

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Σκόρπια  > Mαύρη τρύπα στον ΟΚΑΝΑ

Mαύρη τρύπα στον ΟΚΑΝΑ

image.ashx
Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει στους κόλπους του τομέα της Υγείας, με την αρμόδια υφυπουργό Ζέττα Μακρή και την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με αφορμή την «τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να υπάρχει στα ταμεία του οργανισμού, κονδύλια τα οποία επρόκειτο να απορροφηθούν για πρόγραμμα απεξάρτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει ζητήσει την παραίτηση της κας Μαλλιώρη, έπειτα από παρατυπίες που φαίνεται να διαπιστώθηκαν στη διαχείριση κονδυλίων.

Οι εν λόγω παρατυπίες φέρονται να εντοπίζονται στη διαχείριση ποσών που ανέρχονται στα 8,5 εκατ. ευρώ και τα οποία προορίζονταν για τα 73 κέντρα πρόληψης.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων προς την υφυπουργό για το τι πραγματικά συμβαίνει στον ΟΚΑΝΑ, η κα Μακρή απάντησε:

«Διαπίστωσα σοβαρές παρατυπίες ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Συνάντησα εξαιρετική δυσκολία στο να ολοκληρώσω τον έλεγχο. Φοβούμαι ότι ενδεχομένως θα χαθούν στοιχεία και σε κάθε περίπτωση θέλω στο διάστημα που είμαι υφυπουργός μια υπόθεση, που άρχισε από το 2009 και συνεχίζεται, να περαιωθεί. Δεν θέλω να ακολουθήσω τακτική ανάθεσης ή μετάθεσης των ευθυνών σε προγενέστερους ή να τις παραπέμψω σε μεταγενέστερους. Θέλω επί των ημερών μου η υπόθεση αυτή να ξεκαθαρίσει».

Η υφυπουργός Υγείας έσπευσε ακόμη να διευκρινίσει ότι «οι παρατυπίες αναφέρονται σε κέντρα πρόληψης και σε χρήματα που προορίζονταν για αυτά. Όπως και σε σύμβαση που έχει γίνει με το ΚΕΕΛΠΝΟ και ευτυχώς το ΚΕΕΛΠΝΟ την κατήγγειλε έγκαιρα και τα χρήματα αναζητούνται. Οι παρατυπίες αναφέρονται επίσης και στη χορήγηση φαρμάκων με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Το ποσό που «χάθηκε» σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η υφυπουργός ενδεχομένως να ξεπερνά τα 8,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν τρεις διαφορετικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια, η Μένη Μαλλιώρη χρησιμοποίησε τους τοξικομανείς ως «πειραματόζωα» δίνοντάς τους γενόσημο φάρμακο που δεν είχε πάρει έγκριση ούτε από τον ΕΟΦ ούτε από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. (ΕΜΑ) χωρίς διαγωνισμό και με απευθείας ανάθεση.

Η απάντηση της κας Μαλλιώρη

Από τη μεριά της, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κατήγγειλε ότι η υφυπουργός Υγείας τής έδωσε εγγράφως εντολή για απευθείας ανάθεση φαρμακευτικού

image 1.ashx
προϊόντος, χωρίς τη διεξαγωγή διαγωνισμού.

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει μαύρη τρύπα στον οργανισμό και απευθυνόμενη στην κα Μακρή είπε ότι, πριν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, «δεν είναι καλό να στιγματίζουμε έναν οργανισμό».

«Βάσει εγγράφων που προκύπτουν, γιατί τα χαρτιά λένε την αλήθεια και όχι τα λόγια, όταν και όποτε τα χρειαζόμαστε, παραιτήθηκα στις 4/11 και η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή από τον υπουργό. Στις 11/11 βγήκε ΦΕΚ με τα μέλη του Δ.Σ. και εμένα πρόεδρο και έκτοτε ο υπουργός δεν μου έχει ζητήσει την παραίτησή μου. Βεβαίως, έχω στείλει τα έγγραφα στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εφόσον μου ζητηθεί (να παραιτηθώ), θα δω τι θα κάνω και επιφυλάσσομαι να κάνω ό,τι είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό» δήλωσε η κα Μαλλιώρη στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM.

«Καμία μαύρη τρύπα δεν υπάρχει. Χαίρομαι πάρα πολύ που (η κυρία Μακρή) μιλάει για ελέγχους, αλλά πριν αυτοί ολοκληρωθούν, δεν είναι καλό να μιλάμε και να στιγματίζουμε έναν οργανισμό. Έχω κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Αυτά όλα, όμως, είναι εύκολο να τα λέει κανείς με λόγια…» τόνισε.

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν κατηγορούν εμένα και θα πρέπει να σας προβληματίσει γιατί αναφέρουν εμένα. Εδώ, υπάρχει ένας οργανισμός με ένα πολύ ευαίσθητο αντικείμενο, με διοικητικό συμβούλιο. Δεν είναι αντιπαράθεση μεταξύ δύο κυριών. Για ό,τι και αν κατηγορείται, ας έρθουν να κάνουν έλεγχο και να δούμε τα πορίσματα» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

«Δεν υπάρχει εντολή ελέγχου ούτε ήρθε κάποιος να με ελέγξει. Αλληλογραφία υπάρχει μόνο. Και η υφυπουργός μού ζήτησε να προχωρήσω με απευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό, όπως ήθελα, για φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Από εκεί ξεκίνησε η αντιπαράθεση. Τον Αύγουστο πήρε δελτίο τιμών για δεύτερο γενόσημο, ένα σκεύασμα που χρησιμοποιεί ο ΟΚΑΝΑ στις θεραπευτικές του μονάδες. Εφόσον κυκλοφόρησε δεύτερο γενόσημο, ήμουν υποχρεωμένη να προχωρήσω σε διαγωνισμό, για λόγους δημοσίου συμφέροντος» επεσήμανε η κα Μαλλιώρη και συμπλήρωσε:

«Δεν είχε, όμως, αντίληψη του θέματος και ήθελε να συνεχίσω να προμηθεύομαι από την εταιρεία που το έπαιρνα. Αυτό το ζήτησε εγγράφως δύο φορές – για να μην πω ότι εντελλόμουν. Και επειδή δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις, γίνονται έλεγχοι. Δεν έχω πρόβλημα με τους ελέγχους. Να γίνονται. Και να είναι συνεχείς… Δεν ξέρω αν ήθελε η κυρία Μακρή να διευκολύνει κάποια εταιρεία. Να τη ρωτήσετε. Εγώ ξέρω ότι έχω δύο επιστολές που μου λέει να συνεχίσω να προμηθεύομαι φάρμακο από την ίδια εταιρεία που το έπαιρνα. Στην πρώτη δεν λέει τον λόγο. Στη δεύτερη λέει ότι το δεύτερο γενόσημο είναι επικίνδυνο, διότι έκανε αλληλογραφία η ίδια».

«Και είπα, αν είναι έτσι, να ενημερώσουμε και τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, για να προστατεύσουμε και τους Ευρωπαίους πολίτες. Μιλάμε για έναν τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα έχω εγγράφως…Δεν υπάρχει (κακοδιοίκηση) ούτε για ένα ευρώ. Ίσα ίσα, κάποιος θα έπρεπε να πει ένα μπράβο σ’ αυτόν τον οργανισμό, στη διοίκηση και τους εργαζομένους του, διότι η διοίκηση αυτή, από τον Μάρτιο του 2010 που ανέλαβε με 37,5 εκατ. χρέος, καταφέραμε με πολύ μικρότερους οργανισμούς όχι απλώς να επιβιώσει ο οργανισμός, αλλά να κάνει τις 25 μονάδες 53. Η διαδρομή, το έργο, οι έλεγχοι και τα παραστατικά θα δώσουν την αλήθεια. Και θα δείτε ότι υπάρχει διαφορά αντίληψης, διότι θα δείτε την άψογη συνεργασία με την υφυπουργό και πότε άρχισε αυτό. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ μας…» υπογράμμισε.

Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε