8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

*ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ που μας ήρθε από την κυρία Μένη Μαλλιώρη: (lifo.gr)

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > *ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ που μας ήρθε από την κυρία Μένη Μαλλιώρη: (lifo.gr)

*ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ που μας ήρθε από την κυρία Μένη Μαλλιώρη: (lifo.gr)

Απάντηση της κα Μαλλιώρη στο δημοσίευμα “Μια απάντηση στην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη”

Κυρία Παπαπαναγιώτου,

Ο ΟΚΑΝΑ θεωρεί ότι δεν προσφέρει τίποτα στο δημόσιο διάλογο και στην ενημέρωση των αναγνωστών η συνέχιση της ανταλλαγής απαντήσεων και γι αυτό το λόγο και θεωρώντας ότι η θέση του ήταν σαφής και κατανοητή σε όσους έχουν λόγους να ενδιαφέρονται για την ουσία του θέματος, θα περιοριστεί απαντώντας συγκεκριμένα στα σημεία της απάντησής σας:

1) Το άτομο για το οποίο συζητούμε δεν ήταν ήδη απεξαρτημένο, όπως λέτε, καθώς ήταν παραπομπή από το ΚΕΘΕΑ, όπου -όπως είναι γνωστό- θεραπεύονται εξαρτημένα άτομα. Το να έχει διακόψει τη χρήση την τελευταία εβδομάδα δεν τον καθιστά απεξαρτημένο αλλά υπό θεραπεία και με ιστορικό χρήσης.

2) Το ότι μπορεί να είναι «απίθανο» να διαγνωσθεί ένα άτομο με «πλήρες AIDS» μέσα σε διάστημα 3 ετών από το αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο. Βασιζόμενοι στα «απίθανα» δεν μπορούμε

να βγάζουμε συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας Οργανισμών και δημόσιων συστημάτων υγείας.

3) Ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι δημόσιο νοσοκομείο ούτε κέντρο αναφοράς για AIDS/HIV. Οι εξετάσεις οροθετικότητας γίνονται για να διευκολυνθεί η θεραπεία του εξαρτημένου για την εξάρτηση και όχι για το AIDS. Σε περιπτώσεις οροθετικότητας μελών του προγράμματος του ΟΚΑΝΑ, αυτά τα μέλη παραπέμπονται από τον ΟΚΑΝΑ στις ειδικές μονάδες των αρμόδιων νοσοκομείων για παράλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση της οροθετικότητας HIV. Όταν το περιστατικό είναι παραπομπή από το ΚΕΘΕΑ εξυπακούεται ότι είναι του ΚΕΘΕΑ αρμοδιότητα η παραπομπή του εξαρτημένου για το AIDS. Όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει λόγο να παραπέμψει σε ειδική μονάδα ή κέντρο αναφοράς.

4) Το ότι τα αποτελέσματα (που σας έδειξε ο ασθενής) είχαν την υπογραφή του ΟΚΑΝΑ, αν και ο εργαστηριακός έλεγχος είχε διεξαχθεί από το Συνεταιρισμό Εργαστηριακών Ιατρών, μπορεί να σας εξέπληξε, όπως λέτε, δεν σας εμπόδισε όμως στο πρώτο σας δημοσίευμα (πριν το γνωρίσετε) να αναφέρετε κατά λέξη ότι «.. ο ΟΚΑΝΑ είχε κάνει ανάθεση σε – άγνωστο ποια – ιδιωτικά κέντρα για να διεξάγουν τον έλεγχο hiv των τοξικομανών, την ώρα που δεν έχουν θεσπιστεί καν από το κράτος προαπαιτούμενες προδιαγραφές» υπονοώντας ότι τα «λάθη» μας οφείλονται σε «κακές» ή έστω «πρόχειρες» πρακτικές που ακολουθούνται από τον Οργανισμό.

5) και 6) Επαναλαμβάνουμε ότι ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι δημόσιο νοσοκομείο ούτε κέντρο αναφοράς για AIDS/HIV. Ακόμα κι αν πρέπει να φυλάσσονται τα δείγματα αναφοράς από τα δημόσια νοσοκομεία ή τα ειδικά κέντρα αναφοράς, αυτό, όπως φαίνεται και από τη δική σας επιχειρηματολογία στη συνέχεια, θα πρέπει κατά κύριο λόγο να γίνεται για τα δείγματα που προκύπτουν θετικά. Ο ΟΚΑΝΑ εξετάζει 40 άτομα την ημέρα επί 12 χρόνια και, ακόμα και αν έπρεπε να φυλάσσει τα αρνητικά δείγματα, δεν θα είχε αυτή τη δυνατότητα.

6) Επιμένετε να αναφέρεστε στο μετά την εξέταση από τον ΟΚΑΝΑ και να παραλείπετε τη μεσολάβηση των 3 ετών μέχρι την εκδήλωση της βαριάς συμπτωματολογίας. Δείχνετε ότι αγνοήσατε τελείως την ιατρική άποψη που σας επισημάναμε στην προηγούμενη απάντησή μας, σχετικά με την επιβαρυμένη υγεία των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Όπως φαίνεται, δεν μας αναγνωρίζετε την ιατρική εξειδίκευση που έχει ο Οργανισμός στο συγκεκριμένο πληθυσμό και επιμένετε να ενημερώνεστε από αλλού. Έχει και ο ΟΚΑΝΑ παθολόγους, τους οποίους, όμως, δεν κρίνατε σκόπιμο να συμβουλευτείτε.

6) και 7) Απευθύνεστε προσωπικά σε εμένα για κάτι που σας είπαν ότι είπα, σε μία συνέντευξη που δεν ήσασταν παρούσα. Παρά το ότι η επίθεση μπορεί να θεωρηθεί και ως προσωπική, σας απαντώ: Ποτέ δεν έχω πει σε συνέντευξη για ιδιωτικές εξετάσεις. Μάλλον με μπερδεύετε με κάποιον άλλον, ίσως όχι εσείς αλλά αυτός που σας τα μετέφερε. Αν γινόσασταν λίγο πιο συγκεκριμένη, θα μπορούσα να σας βοηθήσω να ξεδιαλύνετε την παρεξήγηση που προφανώς έχει γίνει, αντί να μου αποδίδετε δηλώσεις που δεν μου ανήκουν. Ίσως θα ήταν σκόπιμο οι δημοσιογράφοι να περιορίζονται στις αλήθειες και όχι σε ερμηνείες! Είμαι στη διάθεσή σας για άμεση διερεύνηση του θέματος και όχι μόνο μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Έτσι, άλλωστε, έχω μάθει να διαχειρίζομαι σοβαρά θέματα όπως αυτό.

Μένη Μαλλιώρη

Αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Παν. Αθηνών

Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε