8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Η πορνεία και τα ναρκωτικά είναι πια κομμάτι του Πεδίου του Αρεως

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Σκόρπια  > Η πορνεία και τα ναρκωτικά είναι πια κομμάτι του Πεδίου του Αρεως

Η πορνεία και τα ναρκωτικά είναι πια κομμάτι του Πεδίου του Αρεως

421b55751dbb413a54967b1aa7f31d73

Οικογένειες παράτυπων μεταναστών, που εκδιώκονται από τις κεντρικές πλατείες των Αθηνών έχουν βρει καταφύγιο στο Πεδίον του Αρεως, όπου έχουν στήσει σκηνές και ένα πρόχειρο νοικοκυριό.

 

Χωνευτήρι των αδιεξόδων και των παράνομων δραστηριοτήτων του κέντρου των Αθηνών έχει γίνει το Πεδίον του Αρεως. Στα δεξιά του κεντρικού του δρόμου, το πάρκο έχει καταληφθεί από παρέες τοξικομανών που παίρνουν τη δόση τους πίσω από πυκνούς θάμνους, ενώ στα αριστερά, μια άτυπη κοινότητα μεταναστών αποτελούμενη από Αφγανούς, Σύρους και Αφρικανούς έχει δημιουργήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές. Κυρίαρχο στοιχείο στο πάρκο είναι τα σκουπίδια κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές και τα στάσιμα νερά που δημιουργούν έναν υγειονομικά επικίνδυνο βιότοπο. Το είδος βέβαια των σκουπιδιών που παραμένουν διάσπαρτα στο πάρκο δίνει στοιχεία για το προφίλ των επισκεπτών του: πακέτα από τσιγάρα, σύριγγες, μπουκάλια ποτών και μπίρας και δεκάδες σκορπισμένα προφυλακτικά.

66e5682cfe284bf9f9cd7a488cea828d
Οι καταστηματάρχες που δουλεύουν δίπλα στο πάρκο μεταφέρουν πολύ άσχημες εικόνες από καβγάδες μεταξύ συμμοριών που πωλούν ναρκωτικά και έκτακτα ιατρικά περιστατικά από υπερβολική δόση ουσιών. Επισημαίνουν ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται καβγάδες μεταξύ τοξικομανών και προσφύγων καθώς οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Αθήνα πρόσφατα «δεν γνωρίζουν τους κανόνες που επικρατούν στο πάρκο».

Κάτω από την πλατιά σκιά των δέντρων, βρίσκονται οικογένειες προσφύγων, ιδιαίτερα ταλαιπωρημένων, που χρήζουν ουσιαστικής βοήθειας αντί ανοχής. Αντικείμενα νοικοκυριού, στρώματα, ρούχα απλωμένα σε σχοινιά, χαρτόκουτα και υπολείμματα σκουπιδιών συνθέτουν ένα ιδιαίτερα προβληματικό σκηνικό. Μικρά παιδιά, μεταναστόπουλα, παίζουν μπάλα δίνοντας ζωή στις άδειες πλατείες του πάρκου την ώρα που οι δύο παιδικές χαρές είναι κλειστές.

«Η πορνεία και τα ναρκωτικά είναι πια κομμάτι του Πεδίου του Αρεως», λέει στη «Κ» κάτοικος της περιοχής που διασχίζει το πάρκο. Στις σκοτεινές του μεριές εξαρτημένοι χρήστες εκπορνεύονται με αντάλλαγμα λίγα ευρώ, για να πάρουν τη δόση τους. Οι σύριγγες και τα προφυλακτικά στο έδαφος άλλωστε είναι οι αποδείξεις ότι το πάρκο δεν είναι ένας φιλήσυχος πνεύμονας πρασίνου για παιδιά και οικογένειες. Σοκάρουν οι καταγγελίες καταστηματαρχών πως ανήλικοι μετανάστες εκδίδονται για εξευτελιστικά ποσά της τάξεως των 2-5 ευρώ, ενώ αναφέρουν ότι την πιάτσα της ανήλικης πορνείας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και τουρίστες, οι οποίοι φαίνεται πως ανακάλυψαν μια μικρή Ταϊλάνδη στο κέντρο της Αθήνας.

a8889eb9e3966b70307e911553cbdc33
Παρά το γεγονός ότι η βελτίωση της κατάστασης αποτελούσε άμεση προτεραιότητα για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία ανήκει η διαχείριση, δεν έχει γίνει κάποια δραστική παρέμβαση μέχρι στιγμής. Η ανάπλαση των 277 στρεμμάτων που στοίχισε περίπου 9 εκατομμύρια απέχει πολύ από τον επίγειο παράδεισο με τα σιντριβάνια και τα ρυάκια που υπόσχονταν οι μακέτες. Ο Δήμος Αθηναίων είχε απευθύνει αίτημα στην προηγούμενη αρχή της περιφέρειας, για ανάληψη της διαχείρισης του πάρκου με ταυτόχρονη μεταφορά των κονδυλίων που τη συνοδεύουν, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια απάντηση.

Το Πεδίον του Αρεως, αν και θα μπορούσε να είναι ένα υποδειγματικό πάρκο, αποτελεί αντίθετα παράδειγμα προβληματικής διαχείρισης των δημόσιων χώρων.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε