8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Η Νεανική Σκηνή του Εθνικού ρίχνει τους προβολείς της στα ναρκωτικά

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Σκόρπια  > Η Νεανική Σκηνή του Εθνικού ρίχνει τους προβολείς της στα ναρκωτικά

Η Νεανική Σκηνή του Εθνικού ρίχνει τους προβολείς της στα ναρκωτικά

main A19
Το θέατρο για τους νέους ολοένα και ανθίζει στην Ελλάδα. Σημαντικό νέο για τον χώρο η ίδρυση της Νεανικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου με μόνιμη στέγη της το θέατρο Rex (Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»).

Το ξεκίνημά της δυνατό, αφού η πρεμιέρα θα γίνει σήμερα με το έργο του Μάικλ Βιτσέντζο Γκάτσο «Ενα καπέλο γεμάτο βροχή» που έχει σαν θέμα του τα ναρκωτικά.

Σκηνοθετεί ο Γ. Κορδέλλας

Την πρώτη παράσταση της Νεανικής Σκηνής ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Γιώργος Κορδέλλας σε μια προσπάθεια να μεταφέρει στη σύγχρονη Ελλάδα ένα έργο πρωτοποριακό στην εποχή του (γράφτηκε το 1955) που τότε είχε προκαλέσει τον θεατρικό κόσμο με τη ρεαλιστική και ανθρώπινη ματιά του συγγραφέα πάνω στο πρόβλημα του εθισμού στα ναρκωτικά. Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο Τζόνι, ο οποίος επιστρέφει σε μια απρόσωπη μεγαλούπολη εθισμένος στα ναρκωτικά εξαιτίας της αιχμαλωσίας του σε έναν πόλεμο κάπου μακριά. Μετά από μια σύντομη αποτοξίνωση παγιδεύεται ξανά στην πρέζα αδυνατώντας να ενταχθεί στον ιστό μιας κοινωνίας σε κρίση.

«Ο συγγραφέας την εποχή που γράφτηκε το έργο, έχει να αντιμετωπίσει ένα θέμα που τις επόμενες δεκαετίες θα εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα» αναφέρει σε συνομιλία του με την «Κ» ο Γιώργος Κορδέλλας εξηγώντας τη ματιά του Γκάτσο πάνω στο θέμα. «Πολύ σωστά θεωρεί πως η απεξάρτηση και η επανένταξη προϋποθέτουν βοήθεια και ψυχολογική στήριξη από ειδικευμένα επιστημονικά κέντρα αλλά κυρίως κατανόηση και υποστήριξη από το οικείο περιβάλλον του εξαρτημένου χρήστη που στο έργο είναι η οικογένεια».

Επίκαιρο

«Θεωρώντας ότι το θέμα του εθισμού στις ναρκωτικές ουσίες είναι διαχρονικό, μεταφέραμε το έργο σε απροσδιόριστο κοντινό χρόνο. Δεν αναφέρεται στον πόλεμο της Κορέας, όπως στο πρωτότυπο κείμενο, αλλά σε κάποια απροσδιόριστη εκστρατεία σε μακρινή χώρα, στην οποία έχει συμμετάσχει ο ήρωας».

Το έργο ανεβαίνει σε μια περίοδο που όσο ποτέ άλλοτε το θέμα των ναρκωτικών προβληματίζει την ελληνική κοινωνία. «Οπως σε κάθε πρόβλημα, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη και η πρόνοια» σχολιάζει ο Γιώργος Κορδέλλας έτοιμος να έρθει η παράστασή του αντιμέτωπη με τους έφηβους της Αθήνας.

Ο ενδεδειγμένος τρόπος

«Ετσι και στα ναρκωτικά, η πληροφόρηση αλλά κυρίως η εξάλειψη των προβλημάτων που οδηγούν κάποιον στη χρήση ουσιών είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης και όχι οι αποσπασματικές, σπασμωδικές προσπάθειες προσωρινών λύσεων, ούτε φυσικά η συγκάλυψη και η καταστολή. Ομως, το να μιλάμε στην Ελλάδα του σήμερα για μέριμνα από τη μεριά της πολιτείας στο θέμα των ναρκωτικών, μοιάζει εξωπραγματικό, όταν δεν υπάρχει καν επαρκές δημόσιο σύστημα υγείας για τους πολίτες, δεν υπάρχει ουσιαστική δημόσια παιδεία και το πρόβλημα της ανεργίας γιγαντώνεται».

Της Σαντρας Βουλγαρη

Πηγή: news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε