8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Η μεγαλύτερη σοδειά οπίου στο Αφγανιστάν

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Σκόρπια  > Η μεγαλύτερη σοδειά οπίου στο Αφγανιστάν

Η μεγαλύτερη σοδειά οπίου στο Αφγανιστάν

opium thumb medium
Στο υψηλότερο επίπεδο στα χρονικά ανήλθε η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν, καθώς αυξήθηκε κατά 49% μέσα σε ένα χρόνο, φτάνοντας τους 5.500 τόνους, ποσότητα που ξεπερνά την παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Φωτογραφία: Reuters Φωτογραφία: Reuters Παπαρούνες καλλιεργούνται για πρώτη φορά σε συνολική έκταση 209.000 εκταρίων στο Αφγανιστάν. Η μεγαλύτερη ποσότητα οπίου παράγεται στην επαρχία Χελμάντ, από όπου οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποσυρθούν, αν και ένας από τους βασικούς λόγους της ανάπτυξής τους στην περιοχή ήταν η μείωση της παραγωγής οπίου.

Σε δύο βόρειες επαρχίες διαπιστώθηκε ότι καλλιεργούνται ξανά παπαρούνες, παρά την εξάλειψή τους στο παρελθόν.

opium2 thumb medium
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, Ζαν Λυκ Λεμαχιού, προειδοποίησε ότι η παραγωγή οπίου ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2014, εν μέσω αβεβαιότητας για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

«Όσο πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε βραχυπρόθεσμες, γρήγορες λύσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, θα συνεχίσουμε να είμαστε καταδικασμένοι σε αποτυχία» πρόσθεσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του οπίου στο Αφγανιστάν, ακόμη και αν βελτιωθούν οι πολιτικές κατά των ναρκωτικών.

Στην έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, επισημαίνεται ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια, καθώς η αστυνομία τριπλασίασε την αποτελεσματικότητά της, προχωρώντας σε κατάσχεση ποσότητας άνω του 10% της σοδειάς οπίου, ενώ βελτιώθηκαν οι υπηρεσίες για την απεξάρτηση ναρκομανών.

Από το 2010 αυξάνεται η ποσότητα οπίου στο Αφγανιστάν, που ξεπερνά πλέον το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.

Newsroom Enet, Φωτογραφίες: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε