8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Η ΧΡΗΣΗ ΚΟΚΑΙΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ HIV

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Η ΧΡΗΣΗ ΚΟΚΑΙΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ HIV

Η ΧΡΗΣΗ ΚΟΚΑΙΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ HIV

Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία ενός ατόμου με λοίμωξη HIV<, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Leucocyte Biology. Οι επιστήμονες, στην έκθεση αυτή, δείχνουν ότι η κοκαΐνη μεταβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται “εν ηρεμία Τ κύτταρα CD4” και τα οποία καθίστανται πιο ευαίσθητα στον ιό, και την ίδια στιγμή, για να επιτρέψει την αύξηση της διάδοσης του ιού.

“Ελπίζουμε ότι οι μελέτες μας θα παράσχουν μια καλύτερη κατανόηση του πως η κατάχρηση φαρμάκων έχει επιπτώσεις στο σώμα μας”, δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης καθηγητής Δημ. Βατάκης, Ph.D.. “Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των χρηστών ναρκωτικών”.

Για να κάνουν την ανακάλυψη αυτήν, οι επιστήμονες συνέλλεξαν αίμα από υγιείς δότες με “απομονωμένα εν ηρεμία Τ κύτταρα CD4” που εκτέθηκαν στην κοκαΐνη και στη συνέχεια μολύνθηκαν με τον ιό HIV. Μετά τη μόλυνση, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη του κύκλου ζωής του ιού HIV και σύγκριναν αυτήν την εξέλιξη με εκείνη των μη επεξεργασμένων κυττάρων. Βρήκαν ότι η κοκαΐνη παρέχονταν σε αυτό το υποσύνολο των CD4 T κυττάρων, ήσαν ευπαθή στον HIV με αποτέλεσμα τη σημαντική μόλυνση και νέα παραγωγή ιού.

“Οι συν-επιδημίες από την χρήση ναρκωτικών και λοιμωδών νόσων είναι καλά τεκμηριωμένη, αν και κατά κανόνα η σύνδεση αυτή πιθανόν να συμβεί μέσα από τις επιλογές του τρόπου ζωής και κατά πόσον εκτίθεται κάποιος”, ανέφερε ο καθηγητής J.Wherry. Αυτό που συχνά δεν έρχεται στο μυαλό μας είναι ότι ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη μπορεί να βοηθήσει στην τροφοδότηση λοιμώξεων σε ένα πλήθος ανθρώπων οι οποίοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου, τροποποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτές οι νέες μελέτες είναι μια σημαντική πρόοδος που τεκμηριώνει πως η χρήση κοκαΐνης μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία ενός ατόμου στον ιό HIV και τονίζοντας περαιτέρω την ανάγκη για βελτίωση της εκπαίδευσης τόσο για την πρόληψη του ιού HIV και την αποχή από τα ναρκωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε