8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Η αποτοξίνωση είναι μύθος λένε τώρα οι επιστήμονες

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Ενδιαφέρον  > Η αποτοξίνωση είναι μύθος λένε τώρα οι επιστήμονες

Η αποτοξίνωση είναι μύθος λένε τώρα οι επιστήμονες

99d617b1852f5c6f0575db3d31e91274
Κόντρα στην νέα μόδα με τους χυμούς που λέγεται juicing, οι επιστήμονες μας δηλώνουν πως η αποτοξίνωση είναι μύθος και το «detox» απλά μόδα.

Δεν υπάρχει η έννοια του detox σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στον διεθνή τύπο. Στους ιατρικούς όρους δεν υφίσταται σαν έννοια η αποτοξίνωση, καθώς οι γιατροί δηλώνουν πως η διατροφή και η άσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να είναι κανείς υγιής.

Η βιομηχανία της ομορφιάς έχει εφεύρει την έννοια της αποτοξίνωσης εδώ και κάποια χρόνια και ειδικά την τελευταία δεκαετία, κυριαρχεί η ιδέα ότι μπορεί κανείς να “ξεπλύνει” τις θερμιδικές του αμαρτίες πίνοντας χυμούς λαχανικών και φρούτων και τρώγοντας υπερτροφές. Η φαντασίωση οτί μπορούμε να καθαρίσουμε τα όργανα μας και να μην έχουμε τοξίνες μέσα στο σώμα μας είναι απλά μια αυταπάτη λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Edzard Ernst καθηγητή του Πανεπιστημίου του Έξετερ υπάρχουν δύο ειδών αποτοξινώσεις. Μια αξιοσέβαστη και μια απάτη. Η “αξιοσέβαστη” αποτοξίνωση είναι αυτή που κάνουν οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες και μια άλλη έννοια της λέξης αποτοξίνωσης που χρησιμοποιείται από επιχειρηματίες και τσαρλατάνους για να μας πείσουν να “αποτοξινωθούμε” με το να αγοράζουμε προϊόντα που στην ουσία δεν κάνουν τίποτα καλό στον οργανισμό. Με άλλα λόγια η “αποτοξίνωση” είναι μια απάτη.

«Εάν οι τοξίνες μαζεύονταν στο σώμα σας και αυτό δεν μπορούσε να τις αποβάλλει, τότε θα πεθαίνατε ή θα χρειαζόσασταν έναν γιατρό. Το υγιές σώμα έχει νεφρά, συκώτι, δέρμα, πνευμόνια, όλα αυτά αποτοξινώνουν τον οργανισμό κάθε λεπτό που περνάει. Δεν υπάρχει καμία “αποτοξίνωση” που δεν την κάνει μόνος του ο υγιής οργανισμός.

Σε έρευνα που έκανε τμήμα πανεπιστημίου της Βρετανίας σε 15 προϊόντα “αποτοξίνωσης” (από σαμπουάν μέχρι χάπια) μετά από επικοινωνία με τους κατασκευαστές των προϊόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κανείς από τους κατασκευαστές δεν μπορούσε να απαντήσει στο από το ποιες τοξίνες αποτοξινώνουν τα προϊόντα.

Η γιόγκα, τα θεραπευτικά spa και τα retreats αλλά και τα μασάζ υπόσχονται και αυτά «αποτοξίνωση». Και φυσικά οι δίαιτες που υπόσχονται και αυτές αποτοξίνωση, είναι δίαιτες με τις οποίες αδυνατίζουμε γιατί πεινάμε, αλλά δεν αποτοξινωνόμαστε.

Και μετά υπάρχει η κολονική υδροθεραπεία, η οποία δηλώνει ότι τα κόπρανα παραμένουν στο σώμα και μας γεμίζουν τοξίνες, κάτι που μέσω του καθαρισμού του εντέρου που προσφέρει η θεραπεία αποφεύγεται. Φυσικά οι γιατροί δηλώνουν και πάλι ότι αυτά είναι ανακριβή.

«Είναι σκανδαλώδες το ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο πως δια μαγείας μπορεί να καλυτερέψει την υγεία του» δηλώνουν οι επιστήμονες.

Ένας από τους κύριους λόγους που η έννοια του detox έχει «πιάσει», είναι ότι μας κάνει να νιώθουμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τις ασωτίες μας. Πόσες φορές μετά από πολύ αλκόολ έχουμε πει «φτάνει τώρα αποτοξίνωση». Οι βρετανοί γιατροί σημειώνουν ότι «φυσικά και είναι καλό να μειώσουμε ή και να σταματήσουμε το αλκοόλ για λίγο διάστημα αλλά η ιδέα ότι το συκώτι μας χρειάζεται «καθάρισμα» είναι αστεία.

Το συκώτι «σπάει» το αλκοόλ σε δύο βήματα. Τα ένζυμα στο συκώτι μετατρέπουν πρώτα το αλκόολ σε acetaldehyde, μια πολύ τοξική ουσία που καταστρέφει τα κύτταρα του συκωτιού. Για αυτό και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάνει ζημιά στο συκώτι. Το λίγο αλκόολ αντίθετα κάνει καλό. Διότι η τοξική ουσία αυτή σε μικρές ποσότητες δυναμώνει το συκώτι μας. Το ίδιο ισχύει για πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε όπως το μπρόκολο που περιέχει κυανίδιο σε τόσο μικρές ποσότητες που μας κάνει καλό.

Το μόνο πράγμα που κάνει καλο στην υγεία είναι ο καλός ύπνος, η μεσογειακή διατροφή, το να μην καπνίζουμε και η άσκηση λένε οι γιατροί. Όσο για την ψυχολογική ανάγκη να «αποτοξινωθούμε» είναι σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου City στο Λονδίνο «μια ανάγκη να καταλαγιάσουμε τις τύψεις μας όταν το παρακάνουμε με το φαί και το ποτό».

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε