8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

EMCDDA: Η ναλοξόνη μπορεί να περιορίσει δραστικά τους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > EMCDDA: Η ναλοξόνη μπορεί να περιορίσει δραστικά τους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών

EMCDDA: Η ναλοξόνη μπορεί να περιορίσει δραστικά τους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών

Ο οργανισμός εφιστά ωστόσο την προσοχή στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες απεξάρτησης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Παρότι ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης που ξεκινούν θεραπεία για πρώτη φορά συνεχίζει να φθίνει, πολλοί από τους χρήστες αυτούς θα συνεχίσουν να χρήζουν βοηθείας για τα επόμενα χρόνια λόγω του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα των προβλημάτων από τη χρήση ηρωίνης. Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι, καθώς πλέον ο αριθμός των χρηστών που επωφελούνται των συναφών υπηρεσιών είναι μεγάλος, αυξάνεται η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αδιάλειπτη περίθαλψη, στην κοινωνική επανένταξη και στη συναίνεση σε ό,τι αφορά τον ορισμό της ρεαλιστικής μακροχρόνιας αποθεραπείας. Μεταξύ των ζητημάτων που αναδεικνύει η έκθεση είναι η ανάγκη επένδυσης σε νέες παρεμβάσεις, όπως αυτές που στοχεύουν στη θεραπεία της ηπατίτιδας C και στην πρόληψη περιστατικών υπερβολικής δόσης, με την εκπαίδευση ατόμων στη χορήγηση ναλοξόνης σε χρήστες ναρκωτικών σε κρίση. Ένα ισχυρό μήνυμα που εκπέμπει η έκθεση είναι ότι οι θεραπείες απεξάρτησης μπορούν να αποτελούν συμφέρουσα πολιτική επιλογή, από οικονομική άποψη, ακόμη και σε περίοδο λιτότητας.

Το EMCDDA εκτιμά ότι τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παρακολούθησαν προγράμματα απεξάρτησης από παράνομα ναρκωτικά το 2011. Οι χρήστες οπιοειδών αντιπροσωπεύουν την πολυπληθέστερη ομάδα χρηστών υπό θεραπεία, ακολουθούμενοι από τους χρήστες κάνναβης και κοκαΐνης (διάγραμμα 3.5). Η θεραπεία υποκατάστασης παραμένει θεραπεία «πρώτης επιλογής» για την αντιμετώπιση του εθισμού στα οπιοειδή, σύμφωνα με τον οργανισμό. Περίπου 730 000 Ευρωπαίοι παρακολουθούν πλέον τέτοια προγράμματα, έναντι 650 000 το 2008, δηλαδή περίπου οι μισοί από τους 1,4 εκατομμύρια προβληματικούς χρήστες οπιοειδών που εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη (βλ. κεφάλαιο 3). Άλλες βασικές μορφές παρεχόμενων θεραπειών απεξάρτησης είναι οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και η σωματική αποτοξίνωση.

«Όσο η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με αρνητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, αυξανόμενη ανεργία και περικοπές των δημοσίων δαπανών, τα κονδύλια για την υγεία, τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια κινδυνεύουν με περικοπές», δηλώνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του EMCDDA, João Goulão. «Ήδη διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν περικοπές στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Πρέπει να ενισχύσουμε το μήνυμα ότι η θεραπεία απεξάρτησης παραμένει η πιο οικονομική πολιτική επιλογή, ακόμη και σε καιρούς δύσκολους για την οικονομία».

Πηγή: www.ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε