8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Δημιούργησαν εργαστηριακά σκουλίκι που δεν μεθάει

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Ενδιαφέρον  > Δημιούργησαν εργαστηριακά σκουλίκι που δεν μεθάει

Δημιούργησαν εργαστηριακά σκουλίκι που δεν μεθάει

Η μετάλλαξη, με την εισαγωγή του κατάλληλου μορίου, αφορά ένα νευρωνικό «κανάλι» (το λεγόμενο ΒΚ) και επιφέρει αλλαγές μόνο στον τρόπο που το ζώο αντιδρά στο αλκοόλ, χωρίς να επηρεάζει άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα σκουλήκια, όταν καταναλώσουν αλκοόλ, προχωρούν πολύ πιο αργά και χωρίς ελικοειδείς κινήσεις, ενώ επίσης σταματούν να γεννούν αυγά. Μετά όμως την μετάλλαξη, δεν έχουν τέτοιες αντιδράσεις.

Αντίθετα με άλλες ουσίες όπως η κοκαϊνη, που έχουν έναν συγκεκριμένο «στόχο» στο νευρικό σύστημα, το αλκοόλ δρα με πιο πολύπλοκο τρόπο, επιδρώντας σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν κάνοντας μια παρόμοια μετάλλαξη σε πιο πολύπλοκα πειραματόζωα, τα ποντίκια, ο οργανισμός των οποίων μοιάζει περισσότερο με τον ανθρώπινο. Τα μελλοντικά πειράματα θα δείξουν αν η εν λόγω μετάλλαξη μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη και στους ανθρώπους.

Ο Πιρς-Σιμομούρα πάντως δεν απέκλεισε ότι μια μέρα θα αναπτυχθεί ένα φάρμακο τύπου Τζέημς Μποντ, τοοποίο θα επιτρέπει σε έναν πράκτορα να μεθάει έναν αντίπαλό του, χωρίς να μεθάει ο ίδιος. Ένα τέτοιο φάρμακο, αν όντως κάποτε καταστεί πραγματικότητα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για τη θεραπεία των αλκοολικών, αντισταθμίζοντας την τοξική -και πιθανώς εθιστική- δράση του αλκοόλ.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε