8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

«Διαταραχή χρήσης καφεΐνης». Η έλλειψη καφεΐνης προκαλεί συμπτώματα γρίπης, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Ενδιαφέρον  > «Διαταραχή χρήσης καφεΐνης». Η έλλειψη καφεΐνης προκαλεί συμπτώματα γρίπης, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους

«Διαταραχή χρήσης καφεΐνης». Η έλλειψη καφεΐνης προκαλεί συμπτώματα γρίπης, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους

3fded2d9a867d04f2ecb21d36a23a9fb
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται θεραπεία απεξάρτησης από τον… καφέ

Νιώθετε εξαρτημένοι από την καφεΐνη; Επιστήμονες από το American University στην Ουάσινγκτον προειδοποιούν για μία εξελισσόμενη επιδημία με συμπτώματα στέρησης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μόλις ξυπνούν το πρωί, το μόνο που σκέφτονται είναι ένα καφεδάκι.

Για την Λόρα Τζουλιάνο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας του American University στην Ουάσιγκτον, πολλοί άνθρωποι είναι τόσο εξαρτημένοι από την καφεΐνη ώστε να εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης αν δεν λάβουν μεγάλη ποσότητα.

Μάλιστα αδυνατούν να μειώσουν τη… δόση τους, ακόμη και αν συντρέχουν λόγοι όπως μια εγκυμοσύνη, ένα καρδιολογικό πρόβλημα ή ένα πρόβλημα με το στομάχι. Οι ειδικοί έχουν βαπτίσει την κατάσταση αυτή ως «διαταραχή χρήσης καφεΐνης» και παρότι η καφεΐνη αποτελεί την πιο κοινή στην κατανάλωση ουσία παγκοσμίως, οι επιστήμονες άργησαν να ασχοληθούν με την επιπτώσεις από την υπερκατανάλωσή της στην ανθρώπινη υγεία και να αναγνωρίσουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται θεραπεία απεξάρτησης από τον… καφέ, σημειώνεται στη μελέτη.

«Παρότι πολλά άτομα μπορούν να καταναλώνουν καφεΐνη χωρίς πρόβλημα, για κάποια άλλα η ουσία αυτή συνδέεται με αρνητικές επιδράσεις, με φυσική εξάρτηση, με παρέμβαση στη λειτουργικότητα του ατόμου, το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει τη χρήση».

Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη άνοιξη η Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση αναγνώρισε επίσημα τη «διαταραχή χρήσης καφεΐνης» ως πρόβλημα για την υγεία. Πληθυσμιακές μελέτες δείχνουν , μάλιστα, ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ανθρώπων που καταναλώνουν καφεΐνη σε τακτική βάση δηλώνει ότι θα του ήταν δύσκολο να σταματήσει να την καταναλώνει ή να τη μειώσει».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν κάποιος δεν λάβει τη συνηθισμένη δόση της καφεΐνης,μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκέφαλο, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να παρουσιαστούν ακόμη και συμπτώματα γρίπης, ναυτία και μυϊκοί πόνοι. Στοιχεία μαρτυρούν ότι το 50% ατόμων που στερήθηκαν την καφεΐνη εμφάνισε πονοκεφάλους, ενώ το 13% αισθανόταν τόσο άσχημα ώστε να απουσιάσει από την εργασία του.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η επικεφαλής της έρευνας συστήνει στους υγιείς ενηλίκους να μη λαμβάνουν περισσότερα από 400 mg καφεΐνης ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο με τρεις κούπες καφέ. Οι έγκυες δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 200 mg καφεΐνης την ημέρα, ενώ την καφεΐνη πρέπει να περιορίσουν και άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιολογικά προβλήματα ή ακράτεια ούρων.

www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε