8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Αρρωσταίνουν από την καλλιέργεια κάνναβης στο Λαζαράτ

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Σκόρπια  > Αρρωσταίνουν από την καλλιέργεια κάνναβης στο Λαζαράτ

Αρρωσταίνουν από την καλλιέργεια κάνναβης στο Λαζαράτ

1294295 thumb medium
Εκατοντάδες άνθρωποι στην Αλβανία έχουν νοσηλευθεί από τον Ιούνιο από επιπτώσεις που είχε στην υγεία τους το φύτεμα, η συγκομιδή, η επεξεργασία και η συσκευασία της κάνναβης στο χωριό Λαζαράτ.

Συνολικά 700 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν για το λόγο αυτό από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε το νοσοκομείο του Αργυροκάστρου, ενώ ο γιατρός Χισνί Λούκα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Τοπ Τσάνελ ότι “τους δύο τελευταίους μήνες, επτά με οκτώ άνθρωποι κατέφθαναν καθημερινά στο τμήμα εντατικής θεραπείας και πολλοί ακόμη είχαν έρθει νωρίτερα με διαταραχές από το χασίς”.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, στο χωριό Λαζαράτ περίπου 2.000 άνθρωποι εργάζονται επί μήνες στα χωράφια με την κάνναβη, όπου οι παραγωγοί πληρώνουν οκτώ ευρώ για 10 κιλά επεξεργασμένου ναρκωτικού. Ανάμεσα στους εργάτες είναι και φτωχοί Ρομά που έχουν στήσει καταυλισμό κοντά στο Λαζαράτ.

Σύμφωνα με το γιατρό Λούκα, γυναίκες και έφηβοι, που αποτελούν περίπου το 40% των εργαζομένων στο Λαζαράτ, έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια για εμετούς, στομαχικούς πόνους, καρδιακές αρρυθμίες και υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ την περασμένη εβδομάδα ένας ασθενής έφθασε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως αναφέρεται, η καλλιέργεια της κάνναβης ανθεί στο Λαζαράτ τις δύο τελευταίες δεκαετίες και η περιοχή έχει γίνει συνώνυμο με την ανομία στη χώρα, καθώς οι καλλιεργητές ανοίγουν πυρ εναντίον των αστυνομικών που τολμούν να περιπλανηθούν στα χωράφια τους. Αεροφωτογραφίες δείχνουν πως περίπου 600 στρέμματα έχουν καλλιεργηθεί στο Λαζαράτ με 300.000 φυτά κάνναβης, ικανά να αποδώσουν 500 τόνους ή το μισό της συνολικής παραγωγής κάνναβης της Αλβανίας.

Το Λαζαράτ αποτελεί προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια, πριν χάσει τις εκλογές τον Ιούνιο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι Δημοκράτες είχαν υποσχεθεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά η αστυνομία απέφυγε να επιτεθεί στο Λαζαράτ. Ο Αρτάν Ντίντι, ο νέος διευθυντής της αστυνομίας που διορίσθηκε από τους Σοσιαλιστές, έχει δηλώσει πως η αστυνομία “δεν θα υποχωρεί πλέον στο Λαζαράτ”.

Στην έκθεση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το διεθνή έλεγχο των ναρκωτικών κατά το 2013, η Αλβανία αναφέρεται ως χώρα προορισμού και διαμετακόμισης κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης. Οι αρχές κατάσχεσαν περισσότερους από 21 τόνους κάνναβης το 2012, διπλάσια ποσότητα απ’ ό,τι πέρυσι, προστίθεται στην εν λόγω έκθεση, αλλά επισημαίνεται πως αυτό μπορεί να αντανακλά αύξηση της παραγωγής.

Φωτογραφία αρχείου από επιχείρηση καύσης κάνναβης σε χωριό της Αλβανίας.

Πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε