8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Απάντηση ΟΚΑΝΑ σε ηλεκτρονικό δημοσίευμα της κας Παπαπαναγιώτου στο Mood Hacker

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Σκόρπια  > Απάντηση ΟΚΑΝΑ σε ηλεκτρονικό δημοσίευμα της κας Παπαπαναγιώτου στο Mood Hacker

Απάντηση ΟΚΑΝΑ σε ηλεκτρονικό δημοσίευμα της κας Παπαπαναγιώτου στο Mood Hacker

Μένη Μαλλιώρη, Αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Παν. Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ

okana05
Την Κυριακή 20/5/2012 στο blog «Mood Hacker» που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της LIFO, αναρτήθηκε ηλεκτρονικό δημοσίευμά σας με τίτλο «Κι άλλη φρίκη με το AIDS: πολλά τα λάθη στα αποτελέσματα εξετάσεων. Διαπιστώνονται σε ανησυχητική συχνότητα πολλά τεστ από ιδιωτικά κέντρα, ακόμη και από τον ΟΚΑΝΑ…».

Τις δύο προηγούμενες μέρες ο ΟΚΑΝΑ ασχολήθηκε με την ενδελεχή διερεύνηση των αναφερόμενων στο δημοσίευμα και καταρχάς με την αναφορά για «λανθασμένα» αρνητικά αποτελέσματα οροθετικότητας HIV από τον ΟΚΑΝΑ στις περιπτώσεις δύο οροθετικών χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών, που βρέθηκαν στη συνέχεια με βεβαρημένη κλινική κατάσταση στο νοσοκομείο «Συγγρός».

Για τη διερεύνηση και την επιβεβαίωση των ανωτέρω ο ΟΚΑΝΑ απευθύνθηκε στη Μονάδα AIDS του νοσοκομείου «Συγγρός» και το ιατρικό της προσωπικό. Τι διαπιστώθηκε: Στην ειδική μονάδα του νοσοκομείου παρατηρήθηκε μία περίπτωση ασθενή, στου οποίου τον ιατρικό φάκελο υπάρχει αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα από τον ΟΚΑΝΑ ως προς την οροθετικότητα HIV, με ημερομηνία αποτελέσματος 15/11/2007. Η εμφάνιση της βαριάς συμπτωματολογίας του εν λόγω ασθενή, που περιγράφεται στο δημοσίευμα, πιστοποιείται από εξετάσεις του ίδιου ατόμου στις 29/11/2010, δηλαδή τρία χρόνια αργότερα. Ας σημειωθεί δε ότι ο ενδιαφερόμενος υπεβλήθη σε έλεγχο σε ιδιωτικό εργαστήριο στις 7/10/2010, 5 μόλις εβδομάδες πριν την εμφάνιση της συμπτωματολογίας και το εργαστηριακόαποτέλεσμα ήταν επίσης αρνητικό.

Θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε από ιατρική άποψη ότι η ούτως ή άλλως επιβαρυμένη υγεία των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, μπορεί να είναι αυτή καθ’ αυτή η αιτία για την ταχύτατη επιδείνωση της υγείας τους, όταν έρθουν σε επαφή με τον ιό. Πέρα, όμως, από τα επιστημονικά στοιχεία που φαίνεται να αγνοείτε, αν και δεν ήσαστε υποχρεωμένη να τα γνωρίζετε παρά το ότι θα σας βοηθούσαν στην αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών σας, διαπιστώνονται ελλείψεις στο ρεπορτάζ σας, που μας φαίνονται τουλάχιστον ύποπτες. Για ποιο λόγο δεν αναφέρεται η τριετία που μεσολάβησε μεταξύ του εργαστηριακού ελέγχου, του οποίου την ευθύνη φέρει ο ΟΚΑΝΑ, και της εμφάνισης των συμπτωμάτων του ασθενή;

Για ποιο λόγο αναφέρεται ότι «.. ο ΟΚΑΝΑ είχε κάνει ανάθεση σε – άγνωστο ποια – ιδιωτικά κέντρα για να διεξάγουν τον έλεγχο hiv των τοξικομανών, την ώρα που δεν έχουν θεσπιστεί καν από το κράτος προαπαιτούμενες προδιαγραφές» και παρακάτω «Αναγκαία ερώτηση, επιμένουν οι ειδικοί, για όσους ενδιαφέρονται να εξεταστούν σε ιδιωτικά κέντρα για ΗΙV, είναι το αν το Ιδιωτικό Κέντρο διαθέτει ISO για την εξέταση του έιτζ»; Προς ενημέρωσή σας και προς άρση τυχόν υπονοιών, μέχρι πρόσφατα, που το μικροβιολογικό εργαστήριο της Μονάδας Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ απέκτησε το δικό του εξοπλισμό για τον έλεγχο οροθετικότητας, ο Οργανισμός συνεργαζόταν με το Συνεταιρισμό Εργαστηριακών Ιατρών (MEDISYΝ) που διαθέτει ISO 15189 και ISO 9001:2008 και στον οποίο απεστάλη τοεν λόγω δείγμα. Τέλος, για ποιο λόγο στο ρεπορτάζ σας με θέμα τα λάθη στα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν ονομάζεται κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο που πράγματι εξέδωσε λάθος αποτέλεσμα (εάν φυσικά το γνωρίζετε ως γεγονός) παρά μόνο ο ΟΚΑΝΑ που δεν εξέδωσε, όπως προκύπτει, λάθος αποτέλεσμα; Γιατί επιλέξατε τόσο αβασάνιστα να πλήξετε την αξιοπιστία του Οργανισμού;

Σε ό,τι αφορά τη χρήση όλων των νόμιμων μέσων που δικαιούται να κάνει ο Οργανισμός, και ο κάθε πολίτης όταν πέφτει θύμα συκοφαντικής μετάδοσης πληροφοριών, θα επανέλθουμε σε μελλοντικό χρόνο. Για την ώρα θεωρούμε απαραίτητη την αποκατάσταση της αλήθειας όχι μόνο επειδή έτσι επιβάλλει η δεοντολογία και η νομιμότητα αλλά και επειδή ο πληθυσμός των εξαρτημένων χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών -που κατά κύριο λόγο ο ΟΚΑΝΑ εξυπηρετεί- είναι ένας ευπαθής ιατρικά και ψυχικά πληθυσμός και δεν μπορεί να γίνεται έρμαιο της αναζήτησης «εντυπωσιακών ειδήσεων».

Μένη Μαλλιώρη

Αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Παν. Αθηνών

Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε