8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Αλκοόλ και γιορτές! Τι πρέπει να κάνετε για να μη μεθύσετε…

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Ενδιαφέρον  > Αλκοόλ και γιορτές! Τι πρέπει να κάνετε για να μη μεθύσετε…

Αλκοόλ και γιορτές! Τι πρέπει να κάνετε για να μη μεθύσετε…

ac62326114c564979a23523e3c48086b
Προτιμάμε τη μπύρα και το κρασί – Καταναλώστε αρκετό νερό και μεταξύ των ποτών και… καλή διασκέδαση!

Κατά 20% αυξάνεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών το μήνα Δεκέμβριο, καθώς κάτω από το «πέπλο» της φράσης «λόγω των ημερών», εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων τις μέρες των Χριστουγέννων οδηγείται σε υπερκατανάλωση. Για το γεγονός ευθύνονται αφενός μεν η αύξηση των κοινωνικών μας εξόδων, αφετέρου γιατί το πνεύμα των ημερών μας καλεί να χαλαρώσουμε.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η λογική κατανάλωση αλκοόλ (2 ποτά/μέρα για τους άνδρες και 1 ποτό/μέρα για τις γυναίκες) μας χαλαρώνει, βελτιώνει τη διάθεσή μας, βοηθάει τις κοινωνικές μας επαφές και σε τελική ανάλυση προστατεύει την καρδιά μας.

Όταν αναφερόμαστε όμως σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τι εννοούμε; Όπως μας εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη εννοούμε ότι οι άνδρες υπερβαίνουν τα 4 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες τα 3. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ έχει σαν αποτέλεσμα τη μέθη και όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνδέονται με αυτήν, όπως πονοκέφαλος, ναυτία, αφυδάτωση, γαστρεντερικές διαταραχές και αίσθημα εξάντλησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι το αλκοόλ επηρεάζει κάθε άνθρωπο διαφορετικά, διότι είναι πολλοί οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η απορρόφηση και ο μεταβολισμός του από τον οργανισμό, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, το φύλο, η λήψη φαρμάκων, το είδος του ποτού καθώς και η ταχύτητα κατανάλωσης του.

Εξαιρετικά μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός ότι τις ημέρες των εορτών αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Το αλκοόλ από μόνο του ή σε συνδυασμό με την πολυφαγία των ημερών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα σε άτομα που πάσχουν ή έχουν ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, πεπτικού έλκους ή άλλες παθήσεις του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

Ένα ακόμη σημείο που αφορά το αλκοόλ και πρέπει να μας απασχολεί είναι η σημαντική πρόσληψη θερμίδων, τονίζει η κ. Σταματάκη. Το αλκοόλ είναι ένα συστατικό της διατροφής μας το οποίο δίνει κενές θερμίδες, δηλαδή έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και χαμηλή θρεπτική αξία (1 γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 Kcal). Όσο πιο “δυνατό” είναι ένα ποτό (δηλ. όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ) τόσες περισσότερες θερμίδες αποδίδει. Η αιθυλική αλκοόλη είναι το δεύτερο υψηλά θερμιδογόνο συστατικό μετά το λίπος.

Είναι αλήθεια ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει στην διασκέδαση σας κατά τις γιορτινές ημέρες. Όταν όμως ξεφεύγουμε από τα όρια, μπορεί να έχουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτές τις μέρες ας εφαρμόσουμε το πασίγνωστο αλλά όχι ξεπερασμένο ρητό «μέτρο άριστον».

Για να μη μεθύσετε:

• Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται αργά και σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφής. Η απορρόφηση του αλκοόλ αρχίζει από τη στιγμή που μπαίνει στο στομάχι. Αν αυτό είναι άδειο, το αλκοόλ απορροφάται πιο γρήγορα, ενώ αν έχει καταναλώσει κανείς μια τροφή πλούσια σε λίπος (π.χ. μια μπριζόλα, ξηρούς καρπούς ή ακόμα και λάδι) ο βαθμός της απορρόφησης είναι κάπως πιο αργός.

• Θα πρέπει να αποφεύγεται η προσθήκη ανθρακούχων αναψυκτικών, καθώς συμβάλλουν στη γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ.

• Μην «παραβγαίνετε» με την παρέα σας. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, κάποιος μπορεί να αντέχει το ποτό ενώ κάποιος άλλος όχι.

• Προτιμάμε τη μπύρα και το κρασί από τα ποτά που προέρχονται από απόσταξη, γιατί έχουν μικρότερη συγκέντρωση σε αλκοόλ.

• Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών ποτών και λικέρ.

• Καταναλώστε αρκετό νερό και μεταξύ των ποτών αλλά και μετά το τέλος της εξόδου.

• Βάζουμε στο ποτό μας νερό ή παγάκια, έτσι ώστε να αυξάνεται ο όγκος του ποτού, χωρίς όμως να αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε αλκοόλη.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα της μέθης γίνουν ορατά:

• Επιβάλλεται η κατανάλωση αρκετής ποσότητας υγρών για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

• Κάντε ένα ελαφρύ γεύμα και αποφύγετε τις λιπαρές τροφές π.χ. προτιμείστε κάποια σούπα ή ζυμαρικά. Οι υδατάνθρακες δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μας.

• Μην λαμβάνετε χάπια με άδειο στομάχι.

• Μην καταναλώνετε καφέ γιατί μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας. Αν θέλετε να τονωθείτε επιλέξτε ένα φλιτζάνι τσάι με λίγο μέλι.

Μη ξεχνάτε ότι μια μερίδα ουίσκι περιέχει 120 θερμίδες, μια μερίδα κονιάκ 100 θερμίδες, μια μερίδα σαμπάνια 85 θερμίδες, ενώ το κόκκινο και λευκό κρασί περιέχουν 90 και 77 θερμίδες ανά μερίδα αντίστοιχα. Λέγοντας μια μερίδα αλκοόλ εννοούμε 120 ml κρασί, 45 ml ποτά με 40% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα (π.χ. βότκα, ουίσκι) και 360 ml μπύρα (ένα μικρό μπουκάλι).

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε