8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Αλκοόλ- Επικέντρωση στην υπεύθυνη κατανάλωση

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Αλκοόλ  > Αλκοόλ- Επικέντρωση στην υπεύθυνη κατανάλωση

Αλκοόλ- Επικέντρωση στην υπεύθυνη κατανάλωση

«Κάποια νέα δεδομένα γύρω από τη χρήση-κατάχρηση οδήγησαν τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να αναθεωρήσουν τη θέση τους για το θέμα της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών», μας είπε ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ, το οποίο ασχολείται και με το θέμα του αλκοολισμού, από την ίδρυσή του το 1994. «Ενώ μέχρι τώρα», πρόσθεσε, «η προληπτική δραστηριότητα βασιζόταν μόνο στη χρήση ή μη χρήση αλκοόλ, τώρα γίνεται επικέντρωση στην υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Το πόσο υπεύθυνη μπορεί να είναι η κατανάλωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Πρώτον, από το αν κάποιος έχει κληρονομική προδιάθεση για εξάρτηση. Δεύτερον, από το ποιες είναι οι συνθήκες, μέσα στις οποίες αρχίζει να καταναλώνει αλκοόλ – αν καταναλώνει για αρνητικούς ή θετικούς σκοπούς. Ένας θετικός σκοπός, είναι να βρεθούν δύο φίλοι σ’ ένα τραπέζι και να πιουν ένα δυο ποτηράκια για να φτιάξουν τη διάθεσή τους. Ένας αρνητικός σκοπός, είναι να νιώθει κάποιος αγχωμένος και να θέλει να πιει για να ηρεμήσει. Ή να έχει δυσκολίες στην επικοινωνία με συνομήλικους, ή σε μια ερωτική σχέση και να επιδιώκει να πιει για να τα καταφέρει. Ή να μην μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ και επιδιώκει να πιει αλκοόλ -αποσταγμένο ή μη- για να κοιμηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να οδηγηθεί στην εξάρτηση, γιατί χρησιμοποιεί το αλκοόλ σαν φάρμακο, ενώ δεν είναι».

Μην το αφήνεις να σε ελέγχει

Αν καταναλώνεις αλκοόλ, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να πίνεις υπεύθυνα και πώς να παραμείνεις μεταξύ των ορίων ανοχής σου στο αλκοόλ. Αν όχι, τότε μπορεί να πληγώσεις τους φίλους και την οικογένειά σου και να θέσεις τον εαυτό σου σε μεγάλο κίνδυνο. Αν γνωρίζεις πώς να πίνεις υπεύθυνα, είτε βρίσκεσαι σε μπαράκι, πάρτι, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος όπου οι άνθρωποι πίνουν αλκοόλ, τότε πρέπει να ετοιμάσεις ένα σχέδιο παιγνιδιού, γνωρίζοντας τα όριά σου και πώς να εντοπίζεις και να αποφεύγεις επικίνδυνες καταστάσεις. Αν θέλεις να μάθεις πώς να απολαμβάνεις το αλκοόλ, αντί να το αφήνεις να σε ελέγχει, απλώς ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

1. Πιες με ομάδα από φίλους. Εάν θέλεις να πίνεις υπεύθυνα, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να αποφεύγεις να πίνεις μόνος, ή να πίνεις με ανθρώπους που δεν τους γνωρίζεις ή δεν εμπιστεύεσαι τόσο καλά. Μην πίνεις με ανθρώπους που σε ενθαρρύνουν να πίνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Βεβαιώσου ότι βγαίνεις με ανθρώπους στους οποίους μπορείς να στηριχτείς.

2. Δημιούργησε το «σύστημα φίλου», με τουλάχιστον έναν από τους φίλους σου. Όταν βγαίνεις έξω με φίλους τουλάχιστον ένας από αυτούς πρέπει να είναι άτομο το οποίο γνωρίζει τα όριά του, ή άτομο που δεν πίνει πολύ και θα είναι πρόθυμο να σε παρακολουθεί και να σου λέει εάν έχεις πιει αρκετά.

3. Γνώρισε τα όριά σου. Πέρα από όλους, γνώρισε τον εαυτό σου. Δεν σου παίρνει πολύ χρόνο να μάθεις πόσο λίγο ή πόσο πολύ αλκοόλ μπορείς να αντέξεις.

4. Αν θα βγεις με φίλους, πρέπει να ξέρεις ακριβώς από την προηγούμενη νύκτα, πώς θα πας στο σπίτι σου.

5. Πίνε μόνο όταν είσαι σε νόμιμη ηλικία. Μην αναμειγνύεις αλκοόλ με διεγερτικά και μην πάρεις υπνωτικά χάπια ή συνταγογραφημένες ή μη ουσίες, μαζί με αλκοόλ, εάν αντενδείκνυται.

6. Μην πιεις, αν δεν είσαι με καθαρό μυαλό. Το αλκοόλ είναι κατασταλτικό, έτσι όταν νιώθεις ήδη θυμωμένος, αναστατωμένος, ή απλώς ασταθής, είναι πολύ πιθανόν να σε κάνει να νιώσεις χειρότερα. Πρέπει να φτιάξεις ένα κανόνα, να πίνεις μόνο όταν είσαι χαρούμενος, και όχι όταν θέλεις να ξεπεράσεις τη δυστυχία σου.

7. Μην πίνεις με άδειο στομάχι. Θα νιώσεις τότε την επίδραση του αλκοόλ γρηγορότερα και αυξάνεται η πιθανότητα να νιώσεις άρρωστος.

8. Εάν λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή, έλεγξε με τον γιατρό σου και βεβαιώσου ότι μπορείς να πιεις αλκοόλ την ίδια μέρα που παίρνεις την αγωγή.

9. Μην πιεις αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά. Είναι καλύτερα να κοιμηθείς, παρά να πας σε μπαρ. Το αλκοόλ θα σε επηρεάσει έντονα, αν ήδη αισθάνεσαι ζαλισμένος, κουρασμένος, και δεν έχεις τον έλεγχο του μυαλού και του σώματός σου διότι είσαι εξαντλημένος.

10. Μείνε ενυδατωμένος. Το αλκοόλ αφυδατώνει και σου στερεί βιταμίνες και μέταλλα από το σώμα. Πίνε νερό, σόδα ή νερό με επιπρόσθετες βιταμίνες για να επανακτήσεις τις χαμένες βιταμίνες.

11. Μάθε τι πίνεις. Είναι καλό, όταν θα δοκιμάσεις κάτι για πρώτη φορά, όπως το “Sex οn the Beach” ή μπύρα, τα οποία δεν ξαναδοκίμασες, ενημερώσου τι περιέχει, προτού προχωρήσεις σε άλλο ένα ποτό.

12. Μην πίνεις περισσότερο από ένα ποτό την ώρα, αν θες να καταναλώνεις υπεύθυνα.

13 Ρύθμισε τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να κρατάς ένα σταθερό ρυθμό όταν πίνεις. Παίρνει ώρα μέχρι να επιδράσει το αλκοόλ. Μπορεί να νιώθεις καλά με ακόμα ένα σφηνάκι μετά από μερικά λεπτά, αλλά να έχεις στο μυαλό σου ότι ακόμα δεν έχεις την επίδραση του αλκοόλ. Τσίμπησε λίγο φαγητό ή πιες νερό στο μεταξύ ώστε να επιτρέψεις την αποβολή του αλκοόλ από τον οργανισμό σου.

14 Απόφευγε τα παιγνίδια με το ποτό. Τα παιγνίδια ποτού, όπως bullshit, kings, beer pong, flip-cup, ίσως να είναι ωραία για να περάσεις όμορφα σε πάρτι, αλλά ενθαρρύνουν και εγγυώνται ότι θα σε κάνουν να ξεχάσεις

www.veresies.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε