8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

AIDS: Την εξάλειψη των νέων λοιμώξεων θέτει ως στόχο το ΚΕΕΛΠΝΟ

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Σκόρπια  > AIDS: Την εξάλειψη των νέων λοιμώξεων θέτει ως στόχο το ΚΕΕΛΠΝΟ

AIDS: Την εξάλειψη των νέων λοιμώξεων θέτει ως στόχο το ΚΕΕΛΠΝΟ

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν αντιρετροϊκή θεραπεία αυξήθηκαν σημαντικά την περίοδο 2011- 2012, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί μόνο στο ένα τρίτο των ανθρώπων που τη χρειάζονται.

Στην Ελλάδα, από την αρχή της επιδημίας έως το τέλος Οκτωβρίου του 2013, ο συνολικός αριθμός των θετικών στον ιό HIV ατόμων αντιστοιχεί σε 13.496, από τους οποίους οι 3.504 πάσχουν ήδη από AIDS, οι θάνατοι ανέρχονται σε 2.380 και περίπου 6.150 άτομα λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή θεραπεία.

Η πλειονότητα των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων κατά τη στιγμή της δήλωσης είναι ηλικίας 25- 40 ετών. Τόσο οι πάσχοντες από AIDS, όσο και οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραματικά χάρη στη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή.

Η επιδημία του HIV στην Ελλάδα ακολούθησε μια ανοδική πορεία, ενώ παρουσίασε μία σημαντική μεταβολή στην επιδημιολογική εικόνα το 2011 και το 2012. Για πρώτη φορά, ο HIV μεταδίδεται ταχύτατα και σε μεγάλη κλίμακα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα.

Από το 2011 έως τις 31 Οκτωβρίου του 2013 έχουν δηλωθεί, συνολικά, στο ΚΕΕΛΠΝΟ 1041 HIV οροθετικοί χρήστες, εκ των οποίων οι 63 έχουν εκδηλώσει AIDS και οι 42 έχουν αποβιώσει.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2013 δηλώθηκαν, συνολικά, 792 περιστατικά HIV, σε σύγκριση με τα 1.058 περιστατικά που δηλώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012. «Η μείωση που παρατηρείται δεν μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια σε συμπεράσματα», επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, και εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της HIV λοίμωξης θα πρέπει να εστιάζονται σε νεαρότερες ηλικίες, στις ομάδες των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Ήδη, το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχειρεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, συστηματική ενημέρωση σε σχολεία και δράσεις σε μέρη που συχνάζουν νέα άτομα. Το προσωπικό του οργανισμού σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις, οι οποίες απευθύνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι ομο/αμφιφυλόφιλοι άνδρες και τα εκδιδόμενα άτομα, μοιράζοντας αποστειρωμένες σύριγγες, βελόνες και προφυλακτικά, προσφέροντας και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Πρόσφατη δράση του οργανισμού, με ομάδα-στόχο τα νεαρής ηλικίας άτομα, αποτελεί η επιστράτευση για την πρόληψη για τον HIV των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των bloggers.

Σε εποχές οικονομικής κρίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης των παρεμβάσεων πρόληψης, αλλά και της παροχής αντιρετροϊκής θεραπείας σε όσους και όσες την έχουν ανάγκη, προκειμένου το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS να γίνει πραγματικότητα.

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε