8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ αποχωρούν, το εμπόριο οπίου ανθίζει

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Σκόρπια  > Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ αποχωρούν, το εμπόριο οπίου ανθίζει

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ αποχωρούν, το εμπόριο οπίου ανθίζει

usa zolnierze afganistan afp 550
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν έχοντας χάσει τη μάχη της κατά της βιομηχανίας ναρκωτικών της χώρας, γεγονός που σημαίνει μια από τις πλέον μεγάλες αποτυχίες της στρατηγικής του 2009 με την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα επεδίωξε να κερδίσει τον πόλεμο.

Παρά τις αμερικανικές επενδύσεις ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2002 για την καταπολέμησή της, η αγορά οπίου της χώρας παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθηση, λόγω της αυξημένης ζήτησης σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας και εμπειρογνώμονες. Όπως και οι συμβάσεις έργων που προωθήθηκαν μέσω του πολέμου έτσι και το όπιο που μετατρέπεται σε ηρωίνη μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομία και την πολιτική της χώρας ενώ παράλληλα αντιπαρέρχονται τους δυο βασικούς στόχους της πολιτικής των ΗΠΑ: την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποδυνάμωση της σχέσης μεταξύ των ανταρτών και του εμπορίου ναρκωτικών.

Με τις προεδρικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες να γίνουν σε λίγους μήνες, η πολιτική βούληση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών μεταξύ των μελών της αφγανικής ελίτ μειώνεται καθώς πολλοί από αυτούς εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα έσοδα των ναρκωτικών λόγω της συνεχώς μειούμενης χρηματοδότησης από το εξωτερικό, δήλωσε ο Ζαν Λουκ Λεμαϊο, ο οποίος ηγείται του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στο Αφγανιστάν. «Τα χρήματα γίνονται όλο και λιγότερα στην νόμιμη οικονομία» είπε. «Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η εξασθενημένη αντίσταση στη διαφθορά και η συμμετοχή σε μια διαστρεβλωμένη πολιτική οικονομία.»

Δεδομένου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν – με παρουσία περίπου 51.000 Αμερικανών στρατιωτών μόνο – οι αντάρτες αγωνίζονται ιδιαίτερα σκληρά για να διεκδικήσουν εκ νέου τα χαμένα εδάφη στην επαρχία Χελμάντ, το κέντρο της βιομηχανίας παπαρούνας του Αφγανιστάν, αναφέρουν αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Στην τελευταία έκθεση προόδου του Κογκρέσου για το Αφγανιστάν, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι η συγκομιδή οπίου του 2013 αναμένεται να είναι «σημαντικά» μεγαλύτερη από το 2012, επισημαίνοντας το θερμότερο κλίμα για την εποχή, την απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και την υψηλή τιμή της παπαρούνας.

Πηγή: rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε