8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ!

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Σκόρπια  > 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ!

500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ!

Η οικονομική ασφυξία του κλάδου εντείνεται και από τη θεσμοθέτηση των clawback (επιστροφή ποσού σε περίπτωση υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ) και rebate (υποχρεωτική έκπτωση ανάλογα με τον τζίρο), για τα οποία οι Σύνδεσμοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τους δύο φορείς, τα δύο αυτά μέτρα θα οδηγήσουν σε εκ των υστέρων περικοπή άνω του 50% του κόστους των υπηρεσιών που τα Διαγνωστικά Κέντρα παρείχαν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. «Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να επιχειρεί να εθνικοποιήσει τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και τις υπηρεσίες τους, χωρίς όμως να αναλαμβάνει και τις συνέπειες, όπως την ανεργία και τις πτωχεύσεις που θα προκαλέσει το τεράστιο οικονομικό πλήγμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κλάδου.

Καταγγελία

Οι Σύνδεσμοι καταγγέλλουν ότι ο ΕΟΠΥΥ «προχώρησε σε έναν αυθαίρετο, εξαιρετικά υποεκτιμημένο προϋπολογισμό για το 2013 σε συγκεκριμένες κατηγορίες παρόχων του ιδιωτικού Τομέα Υγείας και το υπουργείο προσπαθεί εκ των υστέρων να εφεύρει πρωτότυπα εργαλεία για να περικόψει ό,τι δεν χωρά σ’ αυτόν, με μόνιμο άλλοθι την τρόικα και τις απαιτήσεις της».

Επικαλούμενοι στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το 2012 και το 2013 για τη δαπάνη που αφορά την υποκατηγορία των Διαγνωστικών Κέντρων, οι δύο Σύνδεσμοι χαρακτηρίζουν την αύξηση του α’ εξαμήνου 2013 σε σχέση με το 2012 (κατά 34%), «αναμενόμενη κυρίως λόγω της προσθήκης των πέντε νέων Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και της γενικότερης στροφής του πληθυσμού προς τα οργανωμένα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα».

Στο 72% η εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς παρόχους Υγείας

Τον Οκτώβριο οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν σε 67.368.067 ευρώ

Σε ποσοστό 72% έχει ανέλθει η εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, προς τους παρόχους Υγείας. Πρόκειται για οφειλές έως και το 2011 και αφορούν σε φαρμακευτικές εταιρείες, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, ιδιωτικές και ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης κ.λπ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας, κ. Αντώνη Μπέζα, τον μήνα Οκτώβριο οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και 31.12.2011 των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που οι κλάδοι Υγείας εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, ανήλθαν σε 67.368.067 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως το τέλος Οκτωβρίου η ληφθείσα χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 1.260.000.620 ευρώ εκ των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα συνολικού ύψους 971.688.155 ευρώ και από αυτά έχουν εξοφληθεί εντάλματα συνολικού ύψους 902.072.852 ευρώ. Δηλαδή, έχει ενταλματοποιηθεί το 77% της ληφθείσας χρηματοδότησης και έχει πληρωθεί το 72%.

Πηγή : imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε