Βλάβη προερχόμενη από τις ψυχοτρόπες ουσίες/ναρκωτικά
Τον Νοέμβριο του 2010, ο καθηγητής Ντέιβιντ Νατ δημοσίευσε μια μελέτη στην επιθεώρηση The Lancet, σε συνεργασία με τους Leslie A. King PhD, William Saulsbury MA και Colin Blakemore FRS, εξ’ ονόματος αυτής της ανεξάρτητης επιτροπής. Η μελέτη κατέταξε τη βλάβη προς τον χρήστη και την κοινωνία από μια σειρά ψυχοτρόπων ουσιών.
Η νέα αυτή μελέτη (η προηγούμενη διεξήχθει το 2007) χρησιμοποίησε μια διαδικασία ανάλυσης αποφάσεων πολλαπλών κριτηρίων και διαπίστωσε ότι το αλκοόλ είναι πιο επιζήμιο για την κοινωνία από ό,τι από κοινού η ηρωίνη και το κρακ, ενώ η ηρωίνη, το κρακ και η μεθυλαμφεταμίνη (crystal meth) ήταν οι πιο επιβλαβείς ψυχοτρόπες ουσίες για τα άτομα. Ο Ντέιβιντ Νατ έχει επίσης γράψει για το θέμα αυτό στις εφημερίδες για το ευρύ κοινό, μερικές φορές οδηγώντας σε δημόσιες διαφωνίες με άλλους ερευνητές οι οποίοι συχνά ασπάζονται τις θέσεις των κυβερνήσεων στο θέμα ψυχοτρόπες ουσίες τις οποίες συλλήβδην ονομάζουν ναρκωτικά.
Ένα συνθετικό υποκατάστατο του αλκοόλ με βάση τις βενζοδιαζεπίνες, προτάθηκε για τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία δίνουν στον πότη τις συνέπειες της μέθης χωρίς πολλούς από τους κινδύνους του αλκοόλ. Το συνθετικό αυτό υποκατάστατο του αλκοόλ αναπτύσσεται επί του παρόντος από μια ομάδα στο Imperial College του Λονδίνου, υπό την ηγεσία του καθηγητή Ντέιβιντ Νατ.
Πηγή: preludiance.blogspot.gr