8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Αντιμετώπιση

Αν ανακαλύψατε ότι το παιδί σας έχει αρχίσει να πειραματίζεται με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, οι επόμενες ενέργειές σας είναι ζήτημα υψίστης σημασίας.

Μερικοί γονείς αντιπαρέρχονται την χρήση ναρκωτικών σαν μια φάση που περνάνε τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Άλλοι πάλι, αρνούνται απλώς το πρόβλημα και ελπίζουν πως θα ξεπεραστεί από μόνο του. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν επιτρέπεται να αγνοήσετε το πρόβλημα του παιδιού σας καθώς δεν πρόκειται να λυθεί αυτόματα, ενώ αντίθετα μπορεί να χειροτερέψει.

Στη συνέχεια παρέχονται μερικές υποδείξεις που υπόκεινται στην κοινή λογική πάνω στο τι πρέπει να κάνετε ως γονείς αν το παιδί σας κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Προσωπική ενασχόληση


Κατ’ αρχήν χρειάζεται να ανακαλύψετε τι είδους ναρκωτικό παίρνει το παιδί σας. Συχνά τα παιδιά ισχυρίζονται ότι κάπνισαν μια τζούρα χασίς ή μαριχουάνας, τη στιγμή που κάνουν χρήση κι άλλων ναρκωτικών. Ασχοληθείτε με το να ψάξετε μόνοι σας και να βρείτε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Έλεγχος της παρέας

Ξεκινήστε έναν εξονυχιστικό έλεγχο της επιλογής του παιδιού σας σε σχέση με τις φιλίες του. Αν ο γιος ή η κόρη σας παίρνουν ναρκωτικά, κάποιοι φίλοι τους είναι σίγουρα μπλεγμένοι κι αυτοί. Είναι ζωτικής σημασίας να ανακαλύψετε ποιοι από αυτούς τους φίλους κάνουν χρήση και να φροντίσετε να απομακρύνετε τα παιδιά σας από αυτές τις επιρροές. Αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα σημεία, αλλά είναι εντούτοις και το πιο αναγκαίο. Οι έφηβοι που μένουν καθαροί βρίσκουν τελικά νέους φίλους που τους ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τις σωστές αξίες και την υγιή διασκέδαση που δεν περιλαμβάνει ποτά και ναρκωτικά.

Εξωσχολικές δραστηριότητες

Ωθήστε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με εξωσχολικές δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για να απομακρυνθούν από παιδιά που τα επηρεάζουν άσχημα, αλλά και για να γνωρίσουν ανθρώπους που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ζωή τους. Εκκλησιαστικές οργανώσεις, συστηματικός αθλητισμός, εκδρομές, σχολικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις διαφόρων φορέων που συμβαίνει να είναι παράλληλα και διασκεδαστικές. Και προσπαθήστε να συμμετάσχετε εθελοντικά κι εσείς, ως επιτηρητής ή σύμβουλος. Στο κάτω κάτω πρόκειται για τα ίδια σας τα παιδιά.

Προσωπική Παρέμβαση

Πάρτε μέρος στη ζωή του παιδιού σας. Ο σύγχρονος, πολυάσχολος τρόπος ζωής έχει βαρύ τίμημα σε ότι αφορά τον τρόπο συμπεριφοράς των γονιών προς τα παιδιά τους. Η άποψη πολλών γονιών για το ξόδεμα χρόνου με τα παιδιά τους έχει να κάνει με το να κάθεσαι στον καναπέ και να βλέπεις μια-δυο ώρες τηλεόραση μαζί τους. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο είδος εμπλοκής που χρειάζεται το παιδί σας. Ξοδέψτε ποιοτικά το χρόνο σας με το γιο ή την κόρη σας. Βοηθήστε τους με τα μαθήματά τους, ή καθίζοντας κάτω και μιλώντας για το πώς πέρασαν τη μέρα τους. Η συζήτηση για τα αθλητικά είναι ένας καλός τρόπος για να συσφίξετε τις σχέσεις σας με το παιδί σας. Επίσης πηγαίνετε και παρακολουθήστε τα στις διάφορες δραστηριότητές τους. Δείξτε στα παιδιά σας ότι νοιάζεστε γι’ αυτά κάνοντας μαζί τους διάφορα πράγματα. Αυτό σας δίνει εξ’ άλλου την ευκαιρία να δείτε ποιοί είναι οι φίλοι τους και πώς αντιδρούν όταν βρίσκονται στην παρέα τους.

Καθορισμός Κανόνων

Καθορίστε κάποιους κανόνες για το παιδί σας. Δώστε του να καταλάβει τι περιμένετε από αυτό στο σπίτι, ποιες είναι οι καθημερινές του υποχρεώσεις και τι επιπτώσεις θα έχει αν δεν τις εκπληρώσει. Βάλτε επίσης πρότυπα για τις επιδόσεις του στο σχολείο. Πείτε του τι βαθμούς περιμένετε να πετύχει και τέλος δώστε του πρότυπα συμπεριφοράς.

Το παιδί σας πρέπει να ξέρει ότι το να πάρει ναρκωτικά ή αλκοόλ είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά. Μην φοβάστε να του φερθείτε με αυστηρότητα αν συνεχίζει να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη.

Πηγή: paroutsas.jmc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε