Στον αέρα χιλιάδες τοξικομανείς
«Δεν έχουμε λεφτά» λέει η πρόεδρος Μένη Μαλιώρη – «Χρειάζεται νοικοκύρεμα» απαντά η υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη
Πριν από λίγους μήνες μία γυναίκα τηλεφώνησε στην εφημερίδα καταγγέλλοντας ότι η τοξικομανής κόρη της έχει κάνει αίτηση για να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) εδώ και δύο χρόνια. «Ακόμη δεν την έχουν δεχθεί» έλεγε, τονίζοντας ότι «είναι νέο κορίτσι και πρέπει να σωθεί». Η ίδια έπαιρνε μια σύνταξη αναπηρίας η οποία πήγαινε σχεδόν στο σύνολό της στην κόρη της προκειμένου να εξασφαλίζει τη «δόση» της.
Η αλήθεια είναι ότι ως πριν από περίπου δύο χρόνια οι τοξικομανείς που έκαναν αίτηση για να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα περίμεναν επτά, ίσως και περισσότερα, έτη. Εν συνεχεία ο χρόνος αναμονής μειώθηκε στα τριάμισι έτη. Μεγάλη η μείωση, αλλά και τα χρόνια αναμονής πολλά…
Τα ταμείο είναι μείον…
Υστερα από έντονες προσπάθειες και καθημερινό αγώνα εκπροσώπων της διοίκησης του Οργανισμού να πείσουν πολλούς δημάρχους της χώρας για την αναγκαιότητα της αύξησης του αριθμού των μονάδων απεξάρτησης, τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα. Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν την αμείλικτη πραγματικότητα: η επιχορήγηση του Οργανισμού για το 2013 είναι 18 εκατ. ευρώ (το 2012 ήταν 18,5 εκατ. ευρώ) και η μισθοδοσία του προσωπικού ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ (έχουν υποστεί περικοπές της τάξεως του 40%).
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2009 η μισθοδοσία 628 εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ ανερχόταν σε 29 εκατ. ευρώ.
«Αν κάποιος μπορεί να χειριστεί 18 εκατ. ευρώ για το 2013 με στόχο να καλύψει τη μισθοδοσία, τα φάρμακα, τα αναλώσιμα, τις ανελαστικές δαπάνες και άλλα έξοδα, είναι ευπρόσδεκτος στον ΟΚΑΝΑ» δηλώνει προς «Το Βήμα» η πρόεδρος του Οργανισμού κυρία Μένη Μαλιώρη.
Την ίδια στιγμή ο ΟΚΑΝΑ οφείλει στους προμηθευτές του (φάρμακα, αναλώσιμα, καθαριότητα, φύλαξη κτλ.) 26 εκατ. ευρώ. «Τον Μάρτιο του 2010 τα χρέη του Οργανισμού ήταν 37,5 εκατ. ευρώ. Τα ρυθμίσαμε τη διετία 2010-11 για να έρθει το 2012 το οποίο μας κατέστρεψε, αφού δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε τη μισθοδοσία» εξηγεί η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.
Ο Οργανισμός απασχολεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα 650 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 90 είναι γιατροί. «Δυστυχώς από το 1995, οπότε τέθηκε ο ΟΚΑΝΑ σε κανονική λειτουργία, ως τώρα είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι δεν πήραν το δεκαπενθήμερό τους στις 15 Ιανουαρίου» σχολιάζει.
«Υπάρχει πρόβλημα μάνατζμεντ»
Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κλείσουν μονάδες του ΟΚΑΝΑ έδωσε μιλώντας στο «Βήμα» η υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη. Σημείωσε ωστόσο ότι το πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ είναι στο μάνατζμεντ.
«Αν δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν στις 15 Ιανουαρίου τους εργαζομένους, έπρεπε να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, κάτι το οποίο δεν έγινε. Ποτέ δεν ήρθαν να μας πουν ότι βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση» αναφέρει η υφυπουργός. Κατά την άποψή της, ο ΟΚΑΝΑ χρειάζεται νοικοκύρεμα. «Θα μπορούσαν να έχουν συνεννοηθεί με τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για να υπάρξει συνεργασία σε επίπεδο καθαριότητας και φύλαξης με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων» αναφέρει η κυρία Σκοπούλη.
Η υφυπουργός Υγείας θίγει ένα ακόμη πρόβλημα του συστήματος σε σχέση με τον ΟΚΑΝΑ. «Οι άνθρωποι που παρακολουθούν πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και μπαίνουν στην υποκατάσταση μένουν εκεί διότι δεν απεξαρτώνται. Οσοι μπαίνουν σε μονάδα του ΟΚΑΝΑ μένουν εκεί…».
Στοιχεία
Διπλασιασμός των χρηστών
Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κυρία Μένη Μαλιώρη δείχνουν ότι στις αρχές του 2010 ο ΟΚΑΝΑ εξυπηρετούσε 4.800 άτομα. «Μέσα σε δυόμισι χρόνια ο αριθμός των τοξικομανών που προσέρχονται στις μονάδες του Οργανισμού έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Εξυπηρετούνται, δηλαδή, 8.100 άτομα». Σε λίστα αναμονής – υπάρχει μόνο στην Αττική – βρίσκονται περίπου 1.800 άτομα.
Πηγή: “Το Βήμα της Κυριακής”