Παίρνεις LSD και μένεις εκτός φυλακής; Μεγάλη έρευνα συνδέει τη χρήση ψυχοδηλωτικών με ελαττωμένη υποτροπή στο έγκλημα
Η έρευνα είναι η πρώτη στο είδος της έπειτα από 40 χρόνια εξετάζοντας το κατά πόσον οι ψυχοτρόπες ουσίες όπως το LSD και τα «μαγικά» μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν στην αναμόρφωση των εγκληματιών.
«Τα αποτελέσματά μας, παρέχουν μια αξιοσημείωτη εξαίρεση στην ισχυρά θετική σχέση μεταξύ της χρήσης ουσιών και την εγκληματική συμπεριφορά», έγραψαν στη μελέτη τους οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου της Εφημερίδας της Ψυχοφαρμακολογίας.
«Προσθέτουν τόσο στο παλαιό αναδυόμενο όγκο δεδομένων που δείχνουν ευεργετικές επιδράσεις των παρεμβάσεων των ψυχοτρόπων ουσιών και αντιβαίνουν προς τον νομικό χαρακτηρισμό, καθώς και στη λαϊκή αντίληψη περί των ψυχοτρόπων ουσιών, όπως κατηγορηματικώς έχουν χαρακτηριστεί ως επιβλαβείς ουσίες χωρίς θεραπευτική δυνατότητα.»
Οι ψυχοδηλωτικές ουσίες κέντρισαν το ενδιαφέρον των ερευνητών που ξεκίνησαν να τις μελετούν στη δεκαετία του 1950. Μελέτες έδειξαν ότι οι ψυχοτρόπες ουσίες θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την ψυχοθεραπεία για τη θεραπεία μιας σειράς από ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του αλκοολισμού και της τοξικομανίας.
Αλλά οι επιστημονικές έρευνες για τις θεραπευτικές δυνατότητες του LSD, της ψιλοκυβίνης, της μεσκαλίνης, και άλλων ψυχοδηλωτικών ουσιών διεκόπη στη δεκαετία του 1970, όταν είχαν τεθεί εκτός νόμου από το ομοσπονδιακό Νομοσχέδιο για τις Ελεγχόμενες Ουσίες (Controlled Substances Act).
«Οι δράστες μπορεί να είναι ιδιαίτερα πιθανό να επωφεληθούν από τη θεραπεία με τις ψυχοτρόπες ουσίες, διότι η συμμετοχή στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης έχει συχνά ως αποτέλεσμα την τάση αναζήτησης ναρκωτικών ουσιών και η παρορμητική συμπεριφορά επιδεινώνεται από καταναγκαστική χρήση της ουσίας», εξήγησαν οι ερευνητές στη μελέτη.
Από το 2002 έως το 2007, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 25.622 άτομα στο πλαίσιο της ‘Υπηρεσίας Κοινοτικής Εποπτείας και Σωφρονισμού’ στο πρόγραμμα ‘Λογοδοσία Αγωγής για Ασφαλέστερες Κοινότητες’ (TASC), ένα πρόγραμμα για τα άτομα με ιστορικό κατάχρησης ναρκωτικών και εν γένει ψυχοτρόπων ουσιών.
Μόνο το 1 τοις εκατό των ατόμων στο πρόγραμμα είχαν διαγνωστεί με διαταραχή χρήσης κάποιας παραισθησιογόνου ουσίας. Διαταραχές από τη χρήση κάνναβης, διαταραχές από τη χρήση κοκαΐνης, και διαταραχές χρήσης αλκοόλ ήταν οι πιο συχνές διαγνώσεις στην ομάδα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι διαγνώστηκαν με διαταραχή χρήσης παραισθησιογόνου ουσίας ήταν λιγότερο πιθανό να αποτύχουν στο πρόγραμμα TASC σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν μια διαταραχή χρήσης παραισθησιογόνου ουσίας. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με διαταραχή χρήσης παραισθησιογόνου ουσίας ήταν λιγότερο πιθανό να παραβιάσουν τους κανονισμούς TASC ή άλλων νομικών απαιτήσεων, είναι λιγότερο πιθανό να αποτύχουν να εμφανιστούν στο δικαστήριο και λιγότερο πιθανό να φυλακιστούν.
Η μελέτη έλεγξε έναν μεγάλο αριθμό δυνητικών παραγόντων σύγχυσης, συμπεριλαμβανομένης της φυλής, της εργασίας, της οικογενειακής κατάστασης, της ηλικίας, του ποινικού ιστορικού, του ιστορικού κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, και πολλά άλλα.
«Τα ευρήματα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθούν ως συνηγορηματική δήλωση χρήσης των ψυχοτρόπων ουσιών για ψυχαγωγικούς λόγους (recreational use). Εντούτοις, καλούνται να αποδείξουν ότι, σε ένα πραγματικό κόσμο, η ρυθμιστική παρέμβαση σχετιζόμενη με τις ψυχοτρόπες ουσίες, η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα κακής έκβασης,» έγραψαν οι ερευνητές.
«Πιστεύουμε ότι αυτό απαιτεί τη συνέχιση της επιστημονικής έρευνας, αυτής της μοναδικής κατηγορίας ουσιών.»
Η μελέτη συντάχθηκε από τους: Peter S. Hendricks, C. Brendan Clark, Matthew W. Johnson, Kevin R. Fontaine, και Karen L. Cropsey.
Πηγή: preludiance.blogspot.gr