Ο παγκόσμιος πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε
Το θέμα των ναρκωτικών δεν αφορά μειοψηφίες αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Δεκαετίες μετά την εφαρμογή αυστηρών κανόνων και ποινικοποίησης της χρήσης, φωνές ακούγονται υπέρ της αξιολόγησης των έως τώρα μεθόδων καθώς αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.
«Σπάστε τα ταμπού και τις πρακτικές που ωθούνται από ιδεοληψίες και ηθικούς φραγμούς» ζητούν 19 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που σύστησαν την Παγκόσμια Επιτροπή για την πολιτική των Ναρκωτικών.
Η πρωτοβουλία έχει στόχο να σταματήσει ο παράλογος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» που κοστίζει πολλά χρήματα χωρίς αποτέλεσμα και να συμβάλλει σε ένα διεθνή διάλογο, ενημερωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, για να βρεθούν οι πιο ανθρώπινοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να μειωθούν οι βλάβες που προκαλεί η χρήση ουσιών στον άνθρωπο και την κοινωνία.
Άλλωστε 50 χρόνια απαγόρευσης έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: την αύξηση δηλαδή της ζήτησης και της προσφοράς παράνομων ουσιών.
– Από το 1998 το συνολικό δυναμικό παραγωγής οπίου αυξήθηκε κατά 78%, ενώ η κοκαΐνη και η παραγωγή κάνναβης παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο.
– Ο ετήσιος τζίρος της παγκόσμιας αγοράς παράνομων ναρκωτικών ουσιών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 400-450 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Ο ετήσιος τζίρος της ευρωπαϊκής αγοράς κάνναβης υπερβαίνει τα 35 -40 δις δολάρια.
Οι χρήστες είναι περισσότεροι από ποτέ. Και κάθε μία ώρα πεθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών, και συνεχώς εμφανίζονται νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες.
– Σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ 155 και 250 εκατομμύρια άνθρωποι (3,5 έως 5,7% του πληθυσμού ηλικίας 15-64) χρησιμοποίησαν παράνομες ουσίες τουλάχιστον μία φορά το 2008, ενώ μεταξύ 16 και 38 εκατομμύρια από αυτούς ήταν προβληματικοί χρήστες, αντιπροσωπεύοντας το 10% έως 15% του συνόλου των χρηστών.
– Στην Ευρώπη οι χρήστες κοκαΐνης έχουν διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία. Η έκθεση εκτιμά ότι υπήρχαν 5 εκατομμύρια χρήστες κοκαΐνης και 3,5 εκατομμύρια χρήστες οπιούχων στην Ευρώπη το 2008.
– Οι χρήστες κάνναβης παγκοσμίως υπολογίζονται σε 129 έως 190 εκατομμύρια, ενώ στην Ευρώπη περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι.
– την παύση της ποινικοποίησης και του στιγματισμού των χρηστών ουσιών που δεν βλάπτουν άλλους
– την ενθάρρυνση στον πειραματισμό των Κυβερνήσεων με εναλλακτικά μοντέλα νομικής ρύθμισης των ουσιών, ιδιαίτερα για την κάνναβη, για να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η ακεραιότητα των πολιτών.
– να εμπλουτιστεί ο πλουραλισμός των θεραπευτικών μεθόδων, όχι μόνο με θεραπείες υποκατάστατων (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη), αλλά και με προγράμματα κλινικής χορήγησης ηρωίνης και καθαρών σύνεργων ακόμη και μέσα σε καταστήματα εγκλεισμού
Η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι οι χώρες που εξακολουθούν και επενδύουν στην καταστολή πρέπει να εστιάσουν στο οργανωμένο έγκλημα και όχι τους χρήστες, για τους οποίους πρέπει να παρέχεται επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την πρόληψη και τη μείωση της βλάβης.
Εκδήλωση-παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε πριν περίπου ένα μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ τα στοιχεία από την Ελλάδα δεν διαφέρουν πολύ από τον υπόλοιπο κόσμο.
– Το 2011 το ήμισυ σχεδόν του συνολικού πληθυσμού των ελληνικών φυλακών είναι έγκλειστοι για αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά, κατά πλειοψηφία για κατοχή και χρήση.
– Υπήρξε δραματική αύξηση κατά 1000% στην διάδοση του ιού HIV/ AIDS μεταξύ των χρηστών ηρωίνης στην Ελλάδα.
Η πολυ-τοξικομανία και η προβληματική χρήση είναι εκτός ελέγχου και αναμένεται να αυξηθεί δραματικά λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης από τους νέους και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες (π.χ. άνεργοι) και της μείωσης των δημοσίων δαπανών για την υγεία.
Πηγή: www.healthpress.gr