Μπορεί το MDMA και η Κόκα να Καταστρέψουν τη Γνάθο σου για Πάντα;
«Το “κλικ” που ακούγεται είναι σημάδι ότι έχουν ξεκινήσει να ραγίζουν οι δίσκοι».
To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE Denmark.
Πολλά μπορούν να συμβούν στο σώμα και το μυαλό σου, αν πέσεις με τα μούτρα στην κόκα και το MDMA. Όμως μια συχνή και όχι ιδιαίτερα γοητευτική παρενέργεια αυτών των δύο ναρκωτικών είναι το γεγονός ότι, πάνω στο φτιάξιμό σου, ίσως να τρίζεις τα δόντια και το σαγόνι σου ανεξέλεγκτα. Αν ήταν μεγάλη η νύχτα, μπορεί να νιώθεις τα αποτελέσματα και την επόμενη μέρα.
Τι γίνεται, όμως, αν δεν περάσει αυτός ο πόνος; Θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο σαγόνι σου;
«Το σαγόνι μου ξεκίνησε να κάνει “κρακ” για ένα διάστημα, λίγο καιρό αφού πήρα MDMA για πρώτη φορά», λέει ο 27χρονος Jonas, ο οποίος ζήτησε να μη δημοσιευτεί το επώνυμό του. «Ξύπνησα με πόνους στο πρόσωπο, μετά από ένα ξενύχτι πέρυσι το καλοκαίρι και μετά ξεκίνησε το “κρακ”. Μου έχει τύχει να έχω hangover, όμως αυτό δεν το είχα πάθει ποτέ ξανά. Σκέφτηκα, “Πολύ κακό αυτό”».
Πίστευε ότι ο πόνος θα περνούσε, όμως η κατάσταση της γνάθου του συνέχισε να χειροτερεύει – όπως ήταν αναμενόμενο, άλλωστε, μετά από ένα ακόμη σαββατοκύριακο κραιπάλης. «Έτρωγα ένα σάντουιτς την επόμενη μέρα και ξαφνικά το σαγόνι μου ξεκίνησε να κάνει έναν πολύ δυνατό θόρυβο», λέει. «Νομίζω ότι οφείλεται στα ναρκωτικά. Αυτήν τη στιγμή μπορώ να μασήσω μόνο από τη δεξιά πλευρά».
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι άνθρωποι τρίζουν το σαγόνι τους, όταν παίρνουν ναρκωτικά – αν και είναι γνωστό ότι το MDMA προκαλεί τεράστια απελευθέρωση σεροτονίνης στον οργανισμό και οι έρευνες πάνω σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η απελευθέρωση του συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή που προκαλείται από το MDMA, έχει αρνητική επίδραση στα αντανακλαστικά του σαγονιού.
«Αν ξεκινήσεις να νιώθεις πόνο και να σου κλειδώνει τακτικά το σαγόνι, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχήσεις» – Per Styltvig, οδοντίατρος
Η Lene Sandal, μια Δανή φυσικοθεραπεύτρια που ειδικεύεται σε παθήσεις της γνάθου, εξηγεί πώς αυτό το σφίξιμο και το τρίξιμο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες, που ξεπερνούν έναν απλό πόνο στο πρόσωπο την επόμενη μέρα. «Η ανθρώπινη γνάθος έχει δύο αρθρώσεις με δίσκους μέσα, οι οποίοι εξασφαλίζουν την κίνηση των σαγονιών χωρίς πόνο», λέει η Sandal. «Όταν, όμως, σφίγγεις το σαγόνι σου, οι δίσκοι μπορεί να κολλήσουν και να σε κάνουν να χάσεις την ικανότητά σου να ανοιγοκλείνεις το στόμα. Αν συμβεί αυτό και δεν αντιμετωπιστεί, κινδυνεύεις να προκαλέσεις μόνιμη βλάβη στη γνάθο σου, η οποία θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα».
Η Sandal προτείνει να φανταστούμε το σαγόνι ως δύο λεία κομμάτια ξύλου, με μια γομολάστιχα ανάμεσα. Όταν μασάς, καταπίνεις ή γενικά χρησιμοποιείς το στόμα σου, τα δύο κομμάτια ξύλου γλιστρούν εύκολα πάνω στη γόμα, χωρίς να αγγίζει ποτέ το ένα το άλλο. Αν όμως εξαφανιστεί η γόμα, τότε αναγκαστικά θα έρχονται σε επαφή.
Για να πάρω μια δεύτερη γνώμη, μίλησα με τον οδοντίατρο Per Styltvig, ο οποίος είναι κορυφαίος ειδικός στον τομέα της οδοντικής σύγκλισης – ή πιο απλά, στον τρόπο που ευθυγραμμίζονται τα δόντια, για να δαγκώσουμε. Ο Styltvig λέει ότι έχει θεραπεύσει πολλούς ασθενείς με προβλήματα στη γνάθο, τα οποία φαίνονταν να σχετίζονται με ναρκωτικά και παρόλο που δεν μπορούσε να μου επιβεβαιώσει πόσοι χρήστες ναρκωτικών μπορεί να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, συμφώνησε ότι το τρίξιμο μπορεί να οδηγήσει σε πιο μόνιμες βλάβες και σε οστεοαρθρίτιδα.
«Πάντως, αν παίρνεις τόσα πολλά ναρκωτικά, δεν νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά σου θα είναι η κατάσταση της γνάθου σου» – Per Styltvig
«Αν στραβώσουν οι δίσκοι λόγω του σφιξίματος στη γνάθο, τότε θα ξεκινήσουν να σπάνε και με τον καιρό, αυτό θα επιβαρύνει επικίνδυνα τη γνάθο», εξηγεί ο Styltvig. «Τότε είναι που εμφανίζεται η οστεοαρθρίτιδα. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να “κλειδώνει” η γνάθος, όμως δεν θα πεθάνεις από αυτό».
Η Sandal συμφωνεί: «Το “κλικ” που ακούγεται είναι σημάδι ότι έχουν ξεκινήσει να ραγίζουν οι δίσκοι. Όταν σπάσουν, δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι σαν να μασάς μια μαλακιά καραμέλα με κάποιο σχήμα και μετά να τη βγάζεις από το στόμα σου. Το σχήμα της θα έχει αλλάξει και δεν θα μπορείς να το επαναφέρεις».
Τι μπορούν, λοιπόν, να κάνουν οι χρήστες ναρκωτικών, για να προστατεύσουν τα σαγόνια τους – εκτός από το να σταματήσουν να παίρνουν ναρκωτικά, φυσικά;
«Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, για να προστατεύσεις το σαγόνι σου, όταν είσαι υπό την επήρεια των ναρκωτικών», μου λέει η Sandal. «Αν χρησιμοποιήσεις προστατευτικό στόματος ή ένα έτοιμο μασελάκι, θα χειροτερέψεις απλώς το πρόβλημα. Μπορείς να αγοράσεις ένα εξατομικευμένο μασελάκι – αν όμως είσαι υπό την επήρεια και πάθεις απότομες κράμπες στο σαγόνι, κινδυνεύεις να πάθεις εξάρθρωση στη γνάθο. Επίσης, δεν μπορείς να μιλήσεις, να πιεις και να αναπνεύσεις κανονικά, όταν το φοράς. Υπάρχουν ελάχιστοι ειδικευμένοι οδοντίατροι που μπορούν να θεραπεύσουν τον πόνο και το σαγόνι σου δεν θα επανέλθει ποτέ πλήρως».
Δεν χρειάζεται, όμως, πανικός – πρέπει να καταναλωθούν πολλά ναρκωτικά και για μεγάλη χρονική διάρκεια, για να προκληθεί μια τέτοια ανεπανόρθωτη ζημιά. Επίσης, αν έχεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα μετά από μια ξέφρενη νύχτα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχεις πρόβλημα.
«Τα μεμονωμένα περιστατικά δεν είναι πρόβλημα», λέει ο Styltvig «και όταν λέω μεμονωμένα περιστατικά, εννοώ όταν κάνει ένα “κλικ” το σαγόνι σου, χωρίς να νιώσεις, όμως, πόνο. Αν ξεκινήσεις να νιώθεις πόνο και να σου κλειδώνει τακτικά το σαγόνι, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχήσεις. Πάντως, αν παίρνεις τόσα πολλά ναρκωτικά, δεν νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά σου θα είναι η κατάσταση της γνάθου σου».
www.vice.com/gr