8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Μεθυσμένος… ένας στους δέκα

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Αλκοόλ  > Μεθυσμένος… ένας στους δέκα

Μεθυσμένος… ένας στους δέκα

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες, στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, ο Νεοκλής Γεωργιάδης, προϊστάμενος του τομέα παρακολούθησης του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά), στο πλαίσιο διοργάνωσης από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, της πρώτης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ. Στη διάσκεψη ήταν παρών, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ, Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας.

Η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης θα διαρκέσει από τις 14 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2013 και εντάσσεται στην τρέχουσα εθνική στρατηγική του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή χρήση αλκοόλ, για την περίοδο 2013 – 2020. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, εδώ κι ένα χρόνο περίπου το ΕΚΤΕΠΝ έχει αναλάβει δράσεις όπως η παρακολούθηση του φαινομένου χρήσης παράνομων ουσιών στον στρατό, αλλά και της κακής χρήσης και κατάχρησης του αλκοόλ.

Πρόσβαση στο αλκοόλ

Ο Ν. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι οι συνέπειες από την προβληματική χρήση αλκοόλ τη δεκαετία μέχρι το 2010 είναι 526 θάνατοι. «Δηλαδή», είπε, «2% πρόωροι θάνατοι στην Κύπρο οφείλονται στην κατάχρηση αλκοόλ, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 7,4% της Ευρώπης. Από τους θανάτους αυτούς, περίπου 300 οφείλονται στην αλκοολική ηπατοπάθεια, 70 σε τροχαία ατυχήματα λόγω χρήσης αλκοόλ, 70 σε δηλητηρίαση από αλκοόλ και 80 θάνατοι οφείλονται σε πράξεις βίας που συνδέονται με το αλκοόλ».

Όπως επίσης ανέφερε ο Ν. Γεωργιάδης, διαπιστώθηκε ότι στον μαθητικό πληθυσμό, «η πρόσβαση των μαθητών στο αλκοόλ υπερβαίνει τον μέσο όρο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, ένας στους δύο Κύπριους μαθητές έχει αγοράσει αλκοόλ τον τελευταίο μήνα, που είναι αρκετά πιο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Περίπου ένας στους δύο πάλι κατανάλωσε πέντε περισσότερα ποτά τον τελευταίο μήνα, που είναι ελαφρώς πιο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο». Σημείωσε ότι τα 400 άτομα που αποτάθηκαν για θεραπεία τον περσινό χρόνο επικεντρώθηκαν, κυρίως, σε δύο θεραπευτικά κέντρα, στην κλινική Βερεσιέ και στο ΘΕΜΕΑ, στη Λάρνακα και στη Λευκωσία, αντίστοιχα. Ανέφερε ότι το προφίλ του ανθρώπου που αποτάθηκε για θεραπεία είναι άντρας Κύπριος, άνω των 40, δηλαδή μέσης και τρίτης ηλικίας.

Όσον αφορά στις στάσεις και τις αντιλήψεις, ανέφερε ότι «οι Κύπριοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν περιοριστικές πολιτικές, όπως π.χ. πιο αυστηρά τροχαία μέτρα, όμως από την άλλη είμαστε ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δεν θεωρούν μεγάλο ρίσκο την οδήγηση μετά από δύο ή περισσότερα ποτά. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στη μη εξοικείωση των Κυπρίων με τους κινδύνους της κατάχρησης, λόγω των χαρακτηριστικών της κουλτούρας μας η οποία εντάσσει το αλκοόλ στην καθημερινότητα ως μέσο χαλάρωσης, ικανοποίησης και κοινωνικοποίησης».

Συνοψίζοντας κάποια δεδομένα για το θέμα, επεσήμανε ότι «η προβληματική κατανάλωση αλκοόλ ξεκινά από την πρώτη και δεύτερη εφηβεία, και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης». Επίσης, ότι «οι Κύπριοι μαθητές έχουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά αλκοολούχων ποτών. Βεβαίως υπάρχει στην Κύπρο ελάχιστο όριο ηλικίας για τη διάθεση, αλλά το πρόβλημα έγκειται στην εφαρμογή του μέτρου. Επίσης οι Κύπριοι, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, δεν θεωρούν μεγάλο ρίσκο την οδήγηση μετά από δύο ή περισσότερα ποτά, ενώ προσεγγίζουν το σύστημα θεραπείας κυρίως μετά τα 40 τους χρόνια σε Λάρνακα και Λευκωσία».

Κοινωνικό πρόβλημα

Τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις δράσεις για το αλκοόλ παρουσίασε στη διάσκεψη Τύπου η Λήδα Χριστοδούλου, λειτουργός του τμήματος πολιτικής του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, ενώ το μέλος του Συμβουλίου Στέλιος Σεργίδης διάβασε τον χαιρετισμό του Προέδρου του Συμβουλίου Δρος Άθου Γεωργίου, που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η προβληματική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία, ενώ θεωρείται σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα στην Ευρώπη, όπου έχει εκτιμηθεί πως 53 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ, ενώ αντίστοιχα περίπου 58 εκατομμύρια προχωρούν σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκ των οποίων τα 23 εκατομμύρια είναι εξαρτημένοι από αυτό.

Περαιτέρω εκτιμήσεις φέρουν το αλκοόλ να είναι υπεύθυνο για περίπου 90 επιπλέον θανάτους για κάθε 100.000 Ευρωπαίους άντρες και περίπου 60 επιπλέον θανάτους για κάθε 100.000 Ευρωπαίες γυναίκες. Παράλληλα, περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες προχωρούν σε βαριά επεισοδιακή κατανάλωση τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στην αναλογία, 1 στους 4 ενήλικες Ευρωπαίους. Έρευνες ανάμεσα στον μαθητικό και νεανικό πληθυσμό στην Ευρώπη έχουν δείξει ότι σχεδόν 1 στους 8 (13%) Ευρωπαίους μαθητές ηλικίας 15-16 ετών έχουν μεθύσει περισσότερο από 20 φορές στη ζωή τους και περισσότεροι από 1 στους 6 (18%) έχουν καταναλώσει τουλάχιστον 3 φορές, κατά τον τελευταίο μήνα, περισσότερα από 5 ποτά σε μία μόνο περίσταση».

Κατά της κατάχρησης, η βιομηχανία αλκοόλ

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι στη διάσκεψη Τύπου παρευρέθηκαν ο Δρ Κύρος Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ζυθοποιών Κύπρου (στον οποίο συμμετέχουν οι δύο βιομηχανίες μπίρας που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο) και η Χριστιάνα Πασχαλίδου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Διανομέων Αλκοολούχων Ποτών. Απαντώντας σε ερώτηση της «Σ», η Λήδα Χριστοδούλου είπε ότι η σχέση του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου με τις εταιρείες παραγωγής και πώλησης οινοπνευματωδών ποτών «είναι ιδιαίτερα καλή» και χαρακτήρισε τη μεταξύ τους συνεργασία «πάρα πολύ ικανοποιητική».

Είπε ότι το Αντιναρκωτικό συνεργάζεται ομαλά με τον Σύνδεσμο Ζυθοποιών Κύπρου, τον Σύνδεσμο Οινοποιών και τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων και Διανομέων Αλκοολούχων Ποτών. «Η δράση και η στρατηγική μας», πρόσθεσε, «είχαν αγκαλιαστεί και από τους Συνδέσμους της βιομηχανίας, είχαμε διαπραγματευτεί μαζί τους κάποια θέματα και είμαστε σύμφωνοι σχεδόν σε όλα».

Σε παρέμβασή της η εκτελεστική γραμματέας του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, Τόνια Παγιάτα, ανέφερε ότι «είναι κοινός ο στόχος μας με τους Συνδέσμους και δεν αντιμάχεται η μια πλευρά την άλλη». Ο Δρ Κύρος Δημητριάδης σχολίασε ότι «καλώς ή κακώς ως βιομηχανία δεχόμαστε αρκετά πυρά, αλλά εμείς είμαστε πάντα υπέρ της υπεύθυνης κατανάλωσης, ενάντια στην κατάχρηση και γι’ αυτό υπάρχει στενή συνεργασία τόσο με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο όσο και με τον οργανισμό Reaction Youth for the Prevention.

Είμαστε περήφανοι που φέτος, ως Σύνδεσμος Ζυθοποιών Κύπρου, θα έχουμε τη μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών που θα στηρίζουν την ”Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Δυστυχήματα”. Έχουμε ένα προϊόν που θέλουμε να το απολαμβάνει ο κόσμος και όχι να προκαλεί κακό». Εξάλλου, η Χριστιάνα Πασχαλίδου διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Διανομέων Αλκοολούχων Ποτών επίσης συμμετέχει στις δράσεις του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και στις εκστρατείες κατά της κατάχρησης αλκοολούχων ποτών.

Το όριο κατάχρησης και εξάρτησης

ΚΛΗΘΕΙΣ από τη «Σ» να σχολιάσει το εύρημα του ΕΚΤΕΠΝ, ότι 3% του πληθυσμού τουλάχιστον, δηλαδή περίπου 1.500 άτομα, είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ, ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ Δρ Κυριάκος Βερεσιές είπε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που ισχύει στην πραγματικότητα. «Το όριο της κατάχρησης από την εξάρτηση», επεσήμανε, «μόνο με κλινική εξέταση μπορεί να καθοριστεί, οπότε το 3% είναι εκείνο που δηλώνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι ότι δεν μπορούν να κόψουν το ποτό. Το θέμα της εξάρτησης είναι δύσκολο να βγει από γενική έρευνα. Καλύτερα να αναφερόμαστε σε κατάχρηση και η κατάχρηση περιλαμβάνει περίπου 10% του πληθυσμού.

Εκείνο που έκανε εντύπωση στην έρευνα είναι ότι έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ στους προσφυγικούς συνοικισμούς, ιδιαίτερα των πόλεων». Κληθείς να σχολιάσει την κατάχρηση αλκοόλ από τους εφήβους και ιδιαίτερα μαθητές, είπε ότι «είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη στην αύξηση της κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών με 11%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 4%. Και μάλιστα η αύξηση αυτή αφορά περισσότερο τα κορίτσια παρά τα αγόρια, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση αλκοολούχων αναψυκτικών, που περιέχουν υψηλές ποσότητες αλκοόλης.

Αυτό έδειξε τουλάχιστον η έρευνα της ESPAD (ευρωπαϊκής σχολικής έρευνας για το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά που γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες κάθε 4 χρόνια). Να σημειώσουμε ότι ο Δρ Βερεσιές βρισκόταν χθες στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας αυτής του ESPAD για το 2015, η οποία πραγματοποιείται από το ΚΕΝΘΕΑ σε συνεργασία με το ΕΚΤΕΠΝ και το Υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε