8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Μεριμνώντας για τη ζωή

Μεριμνα Ζωής
ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Δραστηριότητες  > Μεριμνώντας για τη ζωή

Μεριμνώντας για τη ζωή

6b5311c4644db2b9996c8421edaee71b
Εξειδικευμένο πρόγραμμα πρόληψης για τη χρήση ουσιών και του αλκοόλ με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο σαββατιάτικο σχολείο του συλλόγου «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Μέριμνα Ζωής». Οι πρώτοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήταν παιδιά 3-4 τάξης ηλικίας 8 έως 10 ετών. Έμπειρη ψυχολόγος από τη «Μέριμνα Ζωής» ΜΚΟ κα Μαρία Κοριζή, δούλεψε με την πρώτη ομάδα των παιδιών στο χώρο του σχολείου στην οδό Ρέθυμνου 2 στην Αθήνα από τις 22 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου 2011. Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από τα παιδιά ηλικίας 11 έως 16 ετών. Το πρόγραμμα διήρκεσε από τις 19 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο τα παιδιά, όσο οι γονείς και οι δάσκαλοι έμειναν ικανοποιημένοι. Υπήρχε ενδιαφέρον, ενθουσιασμός, και τη σημασία της υπόθεσης είναι δύσκολο να υποτιμήσουμε.

Η διεξαγωγή αυτού του προγράμματος ήταν η πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, η οποία ομόφωνα υποστηρίχθηκε απ’ όλους τους δασκάλους και τους γονιούς των παιδιών, υποστηρίζει η πρόεδρος του συλλόγου «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» κα Γαλήνη Μασλιούκ. Στους στόχους του συλλόγου, πέρα από τη διατήρηση της μητρικής γλώσσας, των εθίμων και παραδόσεων στις νεότερες γενιές των Ουκρανών αλλά και των παιδιών από τους μεικτούς γάμους, διαφαίνεται προσπάθεια αυτά τα παιδιά να αναπτύσσονται πολύπλευρα, με αξίες και ενδιαφέροντα, με την ενεργή στάση στην κοινωνική ζωή, με στόχο να έχουν την ευκαιρία επιλογής για τη μελλοντική ζωή τους και, κυρίως, να είναι σε θέση να κάνουν τη σωστή επιλογή την κατάλληλη στιγμή. Σε αυτά τα πλαίσια είναι κατανοητή η συλλογική προσπάθεια προφύλαξης των παιδιών από τους κινδύνους χρήσης διαφόρων ουσιών και του αλκοόλ που έχουν λάβει τον τελευταίο καιρό διαστάσεις επιδημίας.

Για καλύτερα αποτελέσματα οι βιωματικές ομάδες των παιδιών δεν πρέπει να υπερβαίνουν 10-12 παιδιά, σημειώνει η Μ. Κοριζή. Οι συναντήσεις έχουν χαρακτήρα πρόληψης και τα παιδιά μέσω παιχνιδιού, ζωγραφικής, συζήτησης και της ομαδικής δημιουργικότητας μαθαίνουν για τις συνέπειες των ουσιών στη ζωή του ατόμου.

Η ενημέρωση ολοκληρώνεται σε 3 δίωρες συναντήσεις όπου τα παιδιά θα δουλέψουν προληπτικά εναντίον των εξαρτήσεων καλλιεργώντας τη συναισθηματική δυνατότητα (ένστικτα, συναισθήματα) μέσω του παιχνιδιού, της ζωγραφικής, της συζήτησης και της ομαδικής δημιουργικότητας. Αν και τα μικρά παιδιά είναι ακόμα μακριά από τα προβλήματα των εξαρτήσεων μπορούμε να διακρίνουμε αρνητικούς παράγοντες όπως φοβίες, άγχος, μοναξιά, επιθετικότητα, συναισθήματα εγκατάλειψης και κοινωνικού αποκλεισμού, έπαρσης, απερίσκεπτης βιασύνης και άλλα που μπορούν αργότερα να οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφικές πράξεις και επιλογές.

Έτσι λοιπόν δουλεύοντας μέσω ασκήσεως και παιχνιδιού στο παιδί καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, τα όρια στις σχέσεις μας με τους άλλους, το θυμό, το φόβο και γενικότερα την έκφραση και τον χειρισμό των συναισθημάτων και την αυτοβελτίωση, στοιχειά που θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή και την ισορροπημένη σχέση του ατόμου τόσο με τον εαυτό του όσο και με την οικογένειά του και γενικότερα με τις ευρύτερα κοινωνικές επαφές του.

Προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά το πιο σημαντικό, λέει με ενθουσιασμό ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Μέριμνα ζωής» κ. Δημήτρης Θεοδωρολέας, δηλαδή, να διαμορφώσουν την άποψή τους, να την υπερασπιστούν και να είναι σε θέση να πουν το «όχι» τη σωστή στιγμή. Όλοι μας πρέπει να ξέρουμε να λέμε “όχι”. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν και να αποδεχθούν ότι κάποια στιγμή οι γονείς πρέπει να τους αρνηθούν κάτι, και μόνα τους από μικρή ηλικία να αρνηθούν καραμέλα, την οποία κάποιος άγνωστος θα τους προσφέρει στο δρόμο. Μέσω αυτών που θα ακούσουν, θα δουν, θα ζήσουν κατά τη διάρκεια του ειδικού προληπτικού προγράμματος, τα παιδιά μαθαίνουν να πουν ένα αποφασιστικό «όχι» τη σωστή στιγμή, που κυριολεκτικά μπορεί να τους σώσει τη ζωή τους στο μέλλον.

5c9e72a20e20611b9e4a79445b17f31a
c9ab8981098cb01c5f83921305c65abb
45172f4152753996945fb8646cb99652

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε