Μείωση κρουσμάτων έιτζ σε τοξικομανείς
Από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Οκτωβρίου 2013 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 230 θετικοί στον ιό HIV χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών (ΧΕΝ) έναντι 506 που είχαν δηλωθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Συνολικά εκτιμάται ότι το 20% των ΧΕΝ στην Αθήνα είναι φορείς του έιτζ. Οπως ανέφεραν χθες οι ειδικοί συνεργάτες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η εμπειρία άλλων πόλεων ανά τον κόσμο έχει δείξει ότι είναι πιθανό η επιδημία στους ΧΕΝ όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να εξαπλωθεί η μετάδοση του ιού σε χρήστες μη ενέσιμων ουσιών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, που αντιμετώπισε παρόμοια επιδημία στο παρελθόν (έως και το 50% των ΧΕΝ είχαν μολυνθεί από έιτζ), αυτή τη στιγμή η επίπτωση της νόσου στους χρήστες μη ενέσιμων ναρκωτικών είναι μεγαλύτερη έναντι των ΧΕΝ.
Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός των φορέων του HIV στη χώρα μας υπολογιζόταν σε 13.496. Από αυτούς, μόνο 3.504 πάσχουν από έιτζ, ενώ 6.150 λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Από το 2011, καταγράφεται εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους τοξικομανείς, εξαιτίας της κατάρρευσης του συστήματος πρόνοιας για τα ναρκωτικά. Χαρακτηριστικά, από το 2011 έχουν καταγραφεί 1.041 τοξικομανείς φορείς του ιού εξαιτίας της μη πρόληψης κατά τη χρήση ναρκωτικών.
Το άλλοτε παραδειγματικό σύστημα πρόνοιας και θεραπείας του HIV/έιτζ της χώρας μας, σήμερα πιέζεται και στα δύο επίπεδα. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το AIDS, το άμεσο κόστος της νόσου ανά ασθενή, σε ετήσια βάση, υπολογίζεται σε 6.861 ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 85% δαπανάται στην αντιρετροϊκή θεραπεία. Το γεγονός ότι ένα αυξανόμενο τμήμα των ασθενών είναι ανασφάλιστο, αλλά και το ότι ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί τις πληρωμές προς τα νοσοκομεία, αναγκάζει τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων να στηρίζονται σε δωρεές, ανακύκλωση φαρμάκων και υπερβάσεις των προϋπολογισμών τους, προκειμένου να παρέχουν την κατάλληλη θεραπεία.
«Χρειαζόμαστε αύξηση κλινών και προσωπικού. Παρότι δεν μειώθηκαν τα κρεβάτια στις μονάδες λοιμώξεων, όπως έγινε με άλλες κλινικές· έχουν αυξηθεί τόσο οι τοξικομανείς που έρχονται σε αυτές, ώστε οι τελευταίες καταρρέουν», λέει ο Μάριος Λαζανάς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS (ΕΕΜΑΑ). «Και όχι τόσο εξαιτίας του έιτζ, όσο για κάθε άλλη λοίμωξη που οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν». Ο κ. Λαζανάς επισημαίνει ότι οι μονάδες λοιμώξεων χρειάζονται χωριστή χρηματοδότηση προκειμένου να μην επιβαρύνουν τα νοσοκομεία.
Πεννυ Μπουλουτζα – Ματθαιος Τσιμιτακης
Πηγή: news.kathimerini.gr