8:00 - 22:00

Ώρες Λειτουργίας Δευτ- Παρασκευή.

213 0266195

Τηλ. 24ωρης εξυπηρέτησης

Facebook

Instagram

Search
 

Καπνιστές: Υψηλότερα τα ποσοστά αυτοκτονιών

ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ > Στήλες  > Απεξάρτηση  > Καπνιστές: Υψηλότερα τα ποσοστά αυτοκτονιών

Καπνιστές: Υψηλότερα τα ποσοστά αυτοκτονιών

smoking 660
Έκτος από τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη σωματική υγεία η συνήθεια του καπνίσματος, μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία των καπνιστών.

Σε μια έρευνα που ανέλυε τα μέτρα κατά του καπνίσματος – όπως η αύξηση των φόρων και η θέσπιση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους – καθώς και τα ποσοστά αυτοκτονιών σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1990 και 2004, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πιο επιθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του καπνίσματος οδηγούν σε μείωση των ποσοστών αυτοκτονίας.

«Η ανάλυσή μας έδειξε ότι κάθε αύξηση στους φόρους των τσιγάρων συσχετίστηκε με 10% μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας», εξήγησε ο Richard Grucza , επιδημιολόγος στο Washington University και επικεφαλής της έρευνας. «Η απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους επίσης σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου».

Όπως συμβαίνει με όλες τις έρευνες, τα ευρήματα δείχνουν συσχετισμό, όχι όμως την αιτιώδη συνάφεια. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ψυχιατρικών διαταραχών και καπνίσματος. Επίσης, οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Όμως, υπάρχουν μελέτες που έδειξαν ότι τα τσιγάρα επηρεάζουν τις νευρικές οδούς που ελέγχουν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον Grucza η νικοτίνη θα μπορούσε να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και κινδύνου αυτοκτονίας. «Όπως και με κάθε άλλο εθιστικό ναρκωτικό, οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν τη νικοτίνη για να νιώθουν καλά, αλλά τελικά την έχουν ανάγκη για να νοιώθουν καλά», πρόσθεσε. «Και όπως συμβαίνει και με άλλα ναρκωτικά, αυτή η χρόνια χρήση μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη ή στο άγχος, και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης με την αυτοκτονία».

Επίσης, είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο και πολλοί άλλοι παράγοντες. Τα ποσοστά αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τα ποσοστά του καπνίσματος δεν ήταν ποτέ σε χαμηλότερα επίπεδα. Πριν από περίπου 50 χρόνια, σχεδόν το ήμισυ της χώρας κάπνιζε, ενώ σήμερα καπνίζει μόνο το 18% περίπου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nicotine & Tobacco Research.

Πηγές: Nicotine & Tobacco Research

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε